Forum PCLab.pl: RAM w okolicach 500zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RAM w okolicach 500zł

#1 Użytkownik jest niedostępny   Maviuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Wt, 05 Lis 13

Napisany 18 Maj 2020 - 23:39

Cześć.
Planuję zakup nowych pamiątek RAM, budżet w okolicy 400-500zł, czym mniej tym lepiej, lecz jednak poszukiwałbym jak najwydajniejszych w tej cenie. Biorę pod uwagę również używki.
Jest możliwość dorwać w tym budżecie coś na b-die od Samsunga czy raczej nie te widełki?
Dodam jeszcze że RGB mile widziane ale nie wymagane, a same RAMy będę próbował kręcić.

Sprzęt podany w sygnaturze jest aktualny

Ten post był edytowany przez Maviuss dnia: 18 Maj 2020 - 23:39


#2 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 19 Maj 2020 - 00:04

G.SKILL Trident Z'y 3200 mhz CL16. Wersja z RGB kosztuje ~500 zł a bez ~400 zł.
Ewentualnie możesz tutaj pogrzebać ;) https://benzhaomin.g....io/bdiefinder/

#3 Użytkownik jest niedostępny   Maviuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Wt, 05 Lis 13

Napisany 19 Maj 2020 - 02:04

@Up Mógłbym prosić o jakieś namiary gdzie można podane przez Ciebie RAMy kupić?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 19 Maj 2020 - 02:21

https://www.net-s.pl...-650660;20-c-10
https://www.net-s.pl...-614400;20-c-10
https://nikolnet.pl/...0-mhz-cl16.html

Kiedyś były jeszcze świetne Blacki ale teraz są jedynie 3200 CL14 - szkoda, bo wyglądały świetnie, obecnie tylko te pierwsze mi się podobają, podświetlane z czarną obudową (to nie takie tylko podobne ;) )

Ten post był edytowany przez Namae Wa Yuri dnia: 19 Maj 2020 - 02:26


#5 Użytkownik jest dostępny   lubię zimne 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 649
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 19 Maj 2020 - 04:36

Jeżeli tanio to:
https://www.ceneo.pl/64360388
na owocowym G.Skill Sniper X, DDR4, 16 GB,3600MHz, CL19 (F4-3600C19D-16GSXWB) są po 383,48 zł.

#6 Użytkownik jest dostępny   2 Pac 

  • Tupac Amaru Shakur
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1314
  • Dołączył: Wt, 23 Lis 10

Napisany 19 Maj 2020 - 05:24

Crucial Ballistix Sport LT, u mnie w sygnie masz podane co potrafią ze standardowych 3200 CL14.

Ten post był edytowany przez 2 Pac dnia: 19 Maj 2020 - 05:24


#7 Użytkownik jest niedostępny   Maviuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Wt, 05 Lis 13

Napisany 19 Maj 2020 - 13:07

@lubię zimne
Dzięki, ale wolałbym jednak coś bardziej sprawdzonego :)

@2 Pac
Nie wiem, może jakiś lewy jestem ale nie potrafię znaleźć Cruciali 3200Mhz CL14 w sklepach

@topic
Gdzieś wyczytałem że w przypadku G.Skilli ostatnia literka "B" w numerze seryjnym oznacza że może i zostały użyte B-die, ale słaby bin, prawda to?

Ten post był edytowany przez Maviuss dnia: 19 Maj 2020 - 13:08


#8 Użytkownik jest dostępny   2 Pac 

  • Tupac Amaru Shakur
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1314
  • Dołączył: Wt, 23 Lis 10

Napisany 19 Maj 2020 - 18:56

Pisane z telefonu, miało być 3200 CL16.
Moje mają końcówkę bodajże 32aesbk

Ten post był edytowany przez 2 Pac dnia: 19 Maj 2020 - 18:57


#9 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 19 Maj 2020 - 18:58

imo w tej cenie brać G.SKILLe TridentZ'y i tyle :) - najłatwiej je ustawić bo gwarantowany samsung

#10 Użytkownik jest niedostępny   Maviuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Wt, 05 Lis 13

Napisany 19 Maj 2020 - 19:16

@up
Tak, tylko mam obawę że to słabe biny samsunga, a wtedy to ustawianie jak i możliwości będą mniejsze niż e-die od microna, a przynajmniej tak mi się wydaje.

Ten post był edytowany przez Maviuss dnia: 19 Maj 2020 - 19:17


#11 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 19 Maj 2020 - 19:19

Zobacz postMaviuss, o 19 Maj 2020 - 19:16, napisał(a):

@up
Tak, tylko mam obawę że to słabe biny samsunga, a wtedy to ustawianie jak i możliwości będą mniejsze niż e-die od microna, a przynajmniej tak mi się wydaje.

mam gwarancję że te bez RGB biało-czarne są git
kolega kupował ~3 tyg. temu i problemu nie było żeby je śrubować to 3733

#12 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 822
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 20 Maj 2020 - 17:27

Zobacz postNamae Wa Yuri, o 19 Maj 2020 - 20:19, napisał(a):

mam gwarancję że te bez RGB biało-czarne są git
kolega kupował ~3 tyg. temu i problemu nie było żeby je śrubować to 3733


Ale według MSI to te pamięci https://www.net-s.pl...-650660;20-c-10

mają kości SK hynix. Czyli to jest to samo co ja mam w sygnaturce, tylko że z innymi radiatorami.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Maviuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Wt, 05 Lis 13

Napisany 20 Maj 2020 - 17:32

Jakoś tak nie ufam tym TridentZ, a w zasadzie to tym b-die, na 100% gorszy sort który jest słabszy niż Hynix CJR jak i kostki Microna e-die. Dlatego też Skłaniam się ku:

1. https://allegro.pl/o...cl17-8588614954 - tylko że za niecałe 500zł, szkoda tylko że nie znalazłem na jakich kościach one są :/
2. https://www.x-kom.pl...iper-steel.html
3. https://www.mediaexp...16-dimm-2x8-red

Ten post był edytowany przez Maviuss dnia: 20 Maj 2020 - 17:35


#14 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 20 Maj 2020 - 17:36

Zobacz postgilban, o 20 Maj 2020 - 17:27, napisał(a):

Ale według MSI to te pamięci https://www.net-s.pl...-650660;20-c-10

mają kości SK hynix. Czyli to jest to samo co ja mam w sygnaturce, tylko że z innymi radiatorami.

Co to znaczy według MSI? Ja wiem co mówi strona producenta (G.SKILL) oraz B-DIE finder

#15 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 822
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 22 Maj 2020 - 11:54

Zobacz postNamae Wa Yuri, o 20 Maj 2020 - 18:36, napisał(a):

Co to znaczy według MSI? Ja wiem co mówi strona producenta (G.SKILL) oraz B-DIE finder


No i gdzie tu jest napisane że są to kości Samsunga.

https://www.gskill.c...W-Specification

Tu nie jest nic napisane czyje są te kości.

A z tej strony wynika że to jest SK Hynix

https://www.msi.com/...#support-mem-19

G.SKILL F4-3200C16D-16GTZKW 2133MHz 3200MHz 3200 MHz SK hynix 1.35v SINGLE 8

#16 Użytkownik jest dostępny   Tornado3 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 758
  • Dołączył: Wed, 05 Gru 18

Napisany 22 Maj 2020 - 12:28

Zobacz postgilban, o 22 Maj 2020 - 12:54, napisał(a):

No i gdzie tu jest napisane że są to kości Samsunga.

https://www.gskill.c...W-Specification

Tu nie jest nic napisane czyje są te kości.

A z tej strony wynika że to jest SK Hynix

https://www.msi.com/...#support-mem-19

G.SKILL F4-3200C16D-16GTZKW 2133MHz 3200MHz 3200 MHz SK hynix 1.35v SINGLE 8

Dokładnie
to są badziewia które prawie wcale się nie podkręcają

#17 Użytkownik jest niedostępny   Maviuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Wt, 05 Lis 13

Napisany 22 Maj 2020 - 15:24

Wziąłem Patriot Vengeance RGB PRO 2x8Gb, 3600Mhz CL17 w cenie 479zł + wysyłka, są na kościach Hynixa CJR, świecą świetnie...tylko że nie mam pojęcia dlaczego po wczytaniu XMP mi z buta ustawia CL18 zamiast CL17, po ustawieniu w biosie na sztywno CL17 nadal po zbootowaniu do Windowsa wrzuca CL18, wie ktoś może o co chodzi?

#18 Użytkownik jest dostępny   Tornado3 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 758
  • Dołączył: Wed, 05 Gru 18

Napisany 22 Maj 2020 - 15:40

GDM musisz wyłączyć

#19 Użytkownik jest niedostępny   Maviuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Wt, 05 Lis 13

Napisany 22 Maj 2020 - 16:23

Po wyłączeniu Gear Downa command rate wskakuje na 2t, ale timing cl17, zostawić tak czy coś pozmieniać?

#20 Użytkownik jest dostępny   Tornado3 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 758
  • Dołączył: Wed, 05 Gru 18

Napisany 22 Maj 2020 - 16:25

Zmien na 1T i sprawdz czy stabilny

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych