Forum PCLab.pl: Polepszenie wydajności laptopa - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Polepszenie wydajności laptopa przez SSD

#1 Użytkownik jest niedostępny   pc1a2ab2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Nd, 18 Mar 18

Napisany 21 Maj 2020 - 02:27

Witam.

Sprawa wygląda tak że kilkuletnie, Toshiba pewnie minimum 6 lat jakoś, Lenovo z 4 minimum, niezłe komponentowo 2 laptopy chodzą tragicznie i chciałbym zmienić w nich HDD na SSD, bo z tego co wiem uważa się to za najlepszą opcję przyspieszenia laptopów a w Toshibie facebook otwiera się kilka sekund, a kolejne strony podobnie i nie wygląda to dobrze. Na początek skupię się na Toshibie, ale z perspektywą że Lenovo też można by przyspieszyć.

Chciałbym wydać jak najmniej oczywiście, te 200/260 zł myślę na 240 gb, chyba że ewentualnie 250-300 na 500 GB SSD gdy nie da się M.2.
I tu moje pytanie, czy do tych lapków można wstawić te M.2 o szybkościach powyżej 1000 mb/s?
Które byłyby najlepsze z obu tych opcji?

Model Toshiby: Satellite C855-285
Model Lenovo: G50-80, 80E5 (ten ma chyba i5 a nie i7)

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 21 Maj 2020 - 02:50

Z tego co wiem to się nie da, można użyć SATA 2,5".
Za 300 zł masz Plextora 500gb i w niego bym celował.

#3 Użytkownik jest niedostępny   pc1a2ab2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Nd, 18 Mar 18

Napisany 21 Maj 2020 - 05:50

Dzięki za propozycję.
Mam jeszcze pytanie, jakbym chciał dołożyć do mojego bardzo starego PC o niezbyt dużych osiągach SSD?
120 gb na system i kilka innych najważniejszych programów i rzeczy?

GA-ma770t-ud3p - można do tej karty dołożyć ten dysk? https://www.x-kom.pl...-ssd-bx500.html W sensie razem z HDD który już mam.

Ten post był edytowany przez pc1a2ab2 dnia: 21 Maj 2020 - 05:50


#4 Użytkownik jest niedostępny   santaangelo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 206
  • Dołączył: Wed, 04 Mar 20

Napisany 21 Maj 2020 - 07:11

Można bez problemu. Albo kup pny za 119 zł też dobre dyski. System sobie trzymaj na ssd, a reszta na hdd.

#5 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8195
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 21 Maj 2020 - 07:18

osobiscie polecam dorzucic ssd, lapek zyskuje nowe zycie, zawsze to polecam osobom ktore lapki sprawiaja juz klopoty
dysk m2 moze dzialac powyzej 1000mb/s przy nvme

#6 Użytkownik jest niedostępny   pc1a2ab2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Nd, 18 Mar 18

Napisany 21 Maj 2020 - 07:20

dobra, to pewnie w lapku wymienię na SSD, skoro m.2 nie można
i dorzucę SSD do mojego HDD w PC, w którym miejscu się montuje drugi dysk przy tej karcie?

a właśnie, w PC do tej karty głównej można podpiąć M.2 z większymi niż te przykładowe 1000 mb/s?

Ten post był edytowany przez pc1a2ab2 dnia: 21 Maj 2020 - 07:22


#7 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8195
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 21 Maj 2020 - 07:24

musi wspierac plyta glowna protokol NVMe

#8 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 562
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 23 Maj 2020 - 01:28

Zobacz postpc1a2ab2, o 21 Maj 2020 - 07:20, napisał(a):

dobra, to pewnie w lapku wymienię na SSD, skoro m.2 nie można
i dorzucę SSD do mojego HDD w PC, w którym miejscu się montuje drugi dysk przy tej karcie?

a właśnie, w PC do tej karty głównej można podpiąć M.2 z większymi niż te przykładowe 1000 mb/s?

Namieszałeś trochę i myślę, że nie do końca zrozumiałeś :P
Pytasz się o dosyć proste sprawy w komputerach więc postanowiłem trochę to wyjaśnić:

Po pierwsze m.2 i SATA to tylko złącza (no dobra SATA to też magistrala ale tradycyjna SATA ma swoją wtyczkę i oto mi chodzi), zarówno na to i na to masz dyski SSD. Różnice w transferach wynikają jedynie z ograniczeń technicznych interfejsu lub magistrali.
To są dwa różne fizyczne złącza, nie włożysz dysku ze złączem M.2 do starej płyty głównej (jest obecne gdzieś tak od 6gen Intela, w AMD to może już w niektórych płytach na AM3+, nie jestem do końca pewien). Jest co prawda rozwiązanie w postaci karty na złącze PCIe ze slotem M.2 ale z reguły nie da się bootować z takiego dysku (włączyć systemu) albo jest to super problematyczne więc jest to trochę pozbawione sensu.
Jak się podłącza dysk SSD na wtyczkę SATA? W dokładnie taki sam sposób jak zwykły dysk HDD, kablem SATA do złącza SATA. Masz ich w obecnej płycie 6 (tak, możesz mieć aż tyle dysków, no zakładając, że np. napęd DVD nie jest tam jeszcze podłączony). Pamiętaj tylko, że jak to stary PC, to możesz nie mieć odpowiedniego miejsca na dyski 2,5" w obudowie, bo HDD są w PC z reguły na 3,5". Potrzebujesz wtedy jakiś adapter do którego przykręcisz SSD.

I teraz się robi ciekawie:
Na slot/złącze M.2 też możesz mieć dyski SATA! Często tak jest nawet w nowszych laptopach, bo obecność slotu M.2 nie oznacza jeszcze wykorzystania interfejsu NVME. Czym się wydajnościowo różni dysk SSD na złącze SATA od SSD na slot M.2 wykorzystującego interfejs SATA? Absolutnie niczym, bo wykorzystują ten sam interfejs.

Jest jeszcze jedna kwestia, standardy interfejsu SATA. W Twoich lapkach masz już raczej SATA 3 (W Lenovo na 100%, w Toshibie już też powinieneś mieć). W PC masz SATA 2. SATA 3 oferuje mniej więcej w praktyce 500/500 MB/s a SATA 2 250/250 MB/s. Są ze sobą kompatybilne.
Czy powinieneś się przejmować tym, że transfer jest ograniczony? Absolutnie nie!
To nie jest takie proste, o wydajności dysku nie świadczy tylko zapis i odczyt sekwencyjny. To o czym wielu zapomina czas dostępu i IOPS. Tutaj w porównaniu do HDD jest prawdziwy kosmos i nie ma znaczenia interfejs, SSD będzie lepszy zawsze, nawet na interfejsie SATA I.
W normalnym użytkowaniu nie zauważysz różnicy pomiędzy SATA2 a SATA3 a co dopiero NVME i 1000MB/s+(bo może być i więcej). Ma to znaczenie dopiero jak wykonujesz operacje na bardzo dużych plikach, z tego co wiem np. przy obróbce wideo.

Ten post był edytowany przez domino97 dnia: 23 Maj 2020 - 02:00


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych