Forum PCLab.pl: Apple i Mikrotik - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Apple i Mikrotik

#1 Użytkownik jest niedostępny   BlackBomb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 530
  • Dołączył: Pt, 01 Lip 05

Napisany 22 Maj 2020 - 13:46

Cześć, ma ktoś pomysł dlaczego urządzenia od Apple, w tym laptopy i smartphony nie chcą współpracować ze sprzętem Mikrotek? Przykładowo RB2011UiAS-2HnD-IN czy tam jakieś AP. Wszystkie laptopy z Windows, Linux, Android działają normalnie. Zakres DHCP mam od 192.168.88.10 do 192.168.88.254, a Apple wybiera sobie u nich w ustawieniach np 0.0.0.35. iPhone to samo, szukałem pomocy na różnych forach ale za bardzo nic nie pomogło.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4677
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Maj 2020 - 15:11

SOA#1 - u mnie srajfon z Mikrotikiem na 2,4GHz (802.11b/g/n) działa bez problemu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   BlackBomb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 530
  • Dołączył: Pt, 01 Lip 05

Napisany 23 Maj 2020 - 12:11

Ok w takim razie pomińmy to że to Mikrotik. Co może powodować takie problemy, zakładam że router skoro problem jest na każdym sprzęcie Apple? Ewentualnie może dostawca światłowodu? Tylko w to ostatnie bardzo wątpię.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4677
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 23 Maj 2020 - 14:35

A jaki masz firmware? U mnie lata aktualnie na:
RouterOS v6.45.7
iOS 13.5

#5 Użytkownik jest dostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9344
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 23 Maj 2020 - 23:24

Ustaw statyczny IP. Apple nie ma zaimplementowanej obsługi DHCP według specyfikacji.
Problem znany.

Wiem że dało się to inaczej rozwiązać ale już nie pamiętam.
Chyba proxy-arp trzeba było włączyć ale to chyba w przypadku VPN dla apple

#6 Użytkownik jest niedostępny   BlackBomb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 530
  • Dołączył: Pt, 01 Lip 05

Napisany 24 Maj 2020 - 06:35

Firmware testowałem różne od tych z zeszłego roku po obecne, stable, testowe itp nic to nie pomogło.

W jakim sensie ustawiać statyczne IP? Dla urządzeń Apple? Tak w tej chwili robię ale jest to problematyczne przy przełączaniu między wieloma sieciami. Nie mam dużej wiedzy o sieciach ale czy opcja wyłączenia serwera dhcp coś da w tej sytuacji? Czy wtedy na wszystkich urządzeniach ręcznie będę musiał wpisywać adresy?

Jeżeli sprzęty Apple nie mają obsługi dhcp to jak łącza się z większością routerów?

#7 Użytkownik jest dostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9344
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 24 Maj 2020 - 12:11

Temat jest bardziej skomplikowany.
Mikrotik potrafi sporo i czasem pewne funkcje są zmieniane ale mieszczą się w specyfikacji.

Apple ma tak mocno wyje... Na resztę że każe innym się dostosować tak żeby ich rozwiązania dzialaly

Ustaw w DHCP lease time na 10min.
Chyba z tym był problem.
Ewentualnie jeszcze był problem jak się w ustawieniach wifi nie wybrało kraju bądź w 40mhz ustawiło zakres górny bądź dolny nieobsługiwany przez kraj

Ten post był edytowany przez Szczota dnia: 24 Maj 2020 - 12:18


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych