Forum PCLab.pl: Wi-Fi i ściana 1.2m - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wi-Fi i ściana 1.2m

#1 Użytkownik jest niedostępny   McFlyPL 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 20

Napisany 22 Maj 2020 - 15:45

Hejka
Remontuje mieszkanie w kamienicy, gdzie jeden pokój jest oddzielny ścianą o grubości 1.2m (sic!) i chcę przygotować już instalację pod sieć.
Boje się, ze żaden router nie przebije się sygnałem przez tą nieszczęsną ścianę. Dlatego myślałem o dwóch AP, z tym że chciałbym jedną sieć wi-fi. mam złe doświadczenia z łączeniem randomowych AP i wyłączanie na jednym dhcp - po prostu to słabo śmiga, dlatego chciałbym coś w stylu mesh (tylko to też się raczej nie przebije nawet jakbym oba niedaleko ściany zamontował).
Czy ktoś ma jakiś pomysł na drugi AP po kablu, tylko tak żeby to porządnie działało.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 22 Maj 2020 - 15:53

Zobacz postMcFlyPL, o 22 Maj 2020 - 15:45, napisał(a):

Hejka
Remontuje mieszkanie w kamienicy, gdzie jeden pokój jest oddzielny ścianą o grubości 1.2m (sic!) i chcę przygotować już instalację pod sieć.
Boje się, ze żaden router nie przebije się sygnałem przez tą nieszczęsną ścianę. Dlatego myślałem o dwóch AP, z tym że chciałbym jedną sieć wi-fi. mam złe doświadczenia z łączeniem randomowych AP i wyłączanie na jednym dhcp - po prostu to słabo śmiga, dlatego chciałbym coś w stylu mesh (tylko to też się raczej nie przebije nawet jakbym oba niedaleko ściany zamontował).
Czy ktoś ma jakiś pomysł na drugi AP po kablu, tylko tak żeby to porządnie działało.

Ściana nośna? Jeśli nie to po prostu ją skróć z jednej strony, ewentualnie wyprowadź 2 rutery łączką na kablu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   McFlyPL 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 20

Napisany 22 Maj 2020 - 16:09

nie mogę ściany "skrócici", gdyż tak - jest to ściana nośna :)
przeglądając w internety, wpadł mi ap tp-link EAP220, jako że cena w miarę przystępna. plus router z modem (w zależności od dostawcy)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4677
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Maj 2020 - 16:41

To już lepiej UniFi® AP AC LITE od Ubiquiti.

#5 Użytkownik jest niedostępny   McFlyPL 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 20

Napisany 22 Maj 2020 - 16:57

Zobacz postQwinto, o 22 Maj 2020 - 16:41, napisał(a):

To już lepiej UniFi® AP AC LITE od Ubiquiti.


one są świetne, bo korzystałem z nich w biurze, ale dwa razy droższe :) a i też powierzchni nie ma ogromnej do pokrycia

#6 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14052
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 23 Maj 2020 - 08:56

Ściana z cegły/pustaków, czy zbrojonego betonu ?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych