Forum PCLab.pl: Dołożenie / wymiana pamięci RAM - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dołożenie / wymiana pamięci RAM

#1 Użytkownik jest niedostępny   Angel of Death 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 22 Maj 2020 - 21:42

Mój obecny zestaw:
AMD Ryzen 5 1600 @ 3,4GHz
Gigabyte B450 Aorus Elite BIOS F51
RAM 8GB KINGSTON HyperX FURY DDR4 HX434C19FR2/8

Problemy, które mam z obecnym zestawem to:
1. Nominalne taktowanie według producenta to 3466MHz, jednak ustawienie profilu XMP 1 sprawia, że komputer nie wstaje. Działa tylko XMP 2, gdzie taktowanie wynosi 2933MHz
2. Mała ilość pamięci.

Z tego co widzę to tych kości nie ma już w ofercie sklepów, także chcąc dołożyć taką samą musiałbym polować na używane.
Nie widzę nic złego w kupowaniu używanej pamięci, bo ona akurat praktycznie nigdy się nie psuje, ale chciałbym wykorzystać maksymalne taktowanie, bo Ryzeny lubią szybkie pamięci.
Czy możecie polecić mi dobre kości 16GB? Najlepiej 2x8GB, ale jeśli nie ma przeciwwskazań to może być 1x16GB :)
Cena jakiej nie chciałbym przekroczyć to 500zł.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 22 Maj 2020 - 22:35

Zobacz postAngel of Death, o 22 Maj 2020 - 21:42, napisał(a):

Mój obecny zestaw:
AMD Ryzen 5 1600 @ 3,4GHz
Gigabyte B450 Aorus Elite BIOS F51
RAM 8GB KINGSTON HyperX FURY DDR4 HX434C19FR2/8

Problemy, które mam z obecnym zestawem to:
1. Nominalne taktowanie według producenta to 3466MHz, jednak ustawienie profilu XMP 1 sprawia, że komputer nie wstaje. Działa tylko XMP 2, gdzie taktowanie wynosi 2933MHz
2. Mała ilość pamięci.

Z tego co widzę to tych kości nie ma już w ofercie sklepów, także chcąc dołożyć taką samą musiałbym polować na używane.
Nie widzę nic złego w kupowaniu używanej pamięci, bo ona akurat praktycznie nigdy się nie psuje, ale chciałbym wykorzystać maksymalne taktowanie, bo Ryzeny lubią szybkie pamięci.
Czy możecie polecić mi dobre kości 16GB? Najlepiej 2x8GB, ale jeśli nie ma przeciwwskazań to może być 1x16GB :)
Cena jakiej nie chciałbym przekroczyć to 500zł.

G.SKILL TridentZ 3600CL16 obojętnie jakie, ewentualnie 3200 bo Elite i tak wyższych niż 3466 nie obsługuje

#3 Użytkownik jest niedostępny   Smutny83 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 174
  • Dołączył: Cz, 05 Gru 19

Napisany 23 Maj 2020 - 01:21

Zobacz postNamae Wa Yuri, o 22 Maj 2020 - 22:35, napisał(a):

G.SKILL TridentZ 3600CL16 obojętnie jakie, ewentualnie 3200 bo Elite i tak wyższych niż 3466 nie obsługuje


xD co ty mu polecasz? do ryzena 1600 i aorusa pamięci 3600 g.skilla?

komputera nawet nie uruchomi

Zobacz postAngel of Death, o 22 Maj 2020 - 21:42, napisał(a):

Mój obecny zestaw:
AMD Ryzen 5 1600 @ 3,4GHz
Gigabyte B450 Aorus Elite BIOS F51
RAM 8GB KINGSTON HyperX FURY DDR4 HX434C19FR2/8

Problemy, które mam z obecnym zestawem to:
1. Nominalne taktowanie według producenta to 3466MHz, jednak ustawienie profilu XMP 1 sprawia, że komputer nie wstaje. Działa tylko XMP 2, gdzie taktowanie wynosi 2933MHz
2. Mała ilość pamięci.

Z tego co widzę to tych kości nie ma już w ofercie sklepów, także chcąc dołożyć taką samą musiałbym polować na używane.
Nie widzę nic złego w kupowaniu używanej pamięci, bo ona akurat praktycznie nigdy się nie psuje, ale chciałbym wykorzystać maksymalne taktowanie, bo Ryzeny lubią szybkie pamięci.
Czy możecie polecić mi dobre kości 16GB? Najlepiej 2x8GB, ale jeśli nie ma przeciwwskazań to może być 1x16GB :)
Cena jakiej nie chciałbym przekroczyć to 500zł.


najwyżej 3200mhz ale lepiej 3000Mhz max do tego procka, tu masz liste wybierz sobie coś :

https://download.gig...lite_summit.pdf

#4 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2049
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 23 Maj 2020 - 01:46

Zobacz postSmutny83, o 23 Maj 2020 - 03:21, napisał(a):

xD co ty mu polecasz? do ryzena 1600 i aorusa pamięci 3600 g.skilla?
komputera nawet nie uruchomi

Uruchomi. Pewnie na JEDEC :E

Proponowałbym polecane wręcz domyślnie cruciale 3000/15. Zazwyczaj działają nawet z lekkim oc na tym prototypku.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Angel of Death 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 23 Maj 2020 - 09:42

@Smutny83, dzięki za ten arkusz, od razu wybory uporządkowane :D

#6 Użytkownik jest niedostępny   robertgr1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: Nd, 26 Kwi 20

Napisany 23 Maj 2020 - 10:41

Jak będzie działać pamięć ram obecnie mam 2x4gb i chciał bym dołożyć do tego 2x8gb czyli w sumie było by 24gb ram 3466mhz czy będzie dual chanel? czy są jakieś testy w sieci ? jeśli dokupił bym taką samą pamięć co mam obecnie tylko 2x8gb to będzie dual chanel?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Smutny83 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 174
  • Dołączył: Cz, 05 Gru 19

Napisany 23 Maj 2020 - 11:28

Zobacz postrobertgr1, o 23 Maj 2020 - 10:41, napisał(a):

Jak będzie działać pamięć ram obecnie mam 2x4gb i chciał bym dołożyć do tego 2x8gb czyli w sumie było by 24gb ram 3466mhz czy będzie dual chanel? czy są jakieś testy w sieci ? jeśli dokupił bym taką samą pamięć co mam obecnie tylko 2x8gb to będzie dual chanel?

działać teoretycznie powinno, ale czy stabilnie to nie wiadomo. Jeśli pamięć będzie w 4 slotach, i różne kości pojemnościowo nawet to raczej z taktowaniem trzeba będzie zejść do 3200Mhz. Ja na twoim miejscu sprzedałbym te 2x4GB i kupił od razu 2x16GB

W komputroniku masz GOODRAM IRDM Pro 32GB [2x16GB 3600MHz DDR4 CL17 1.35V DIMM] za 500zł to wyjdzie ci taniej za 32gb niż za 24Gb które chcesz xD

#8 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 807
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 23 Maj 2020 - 15:08

Zobacz postrobertgr1, o 23 Maj 2020 - 11:41, napisał(a):

Jak będzie działać pamięć ram obecnie mam 2x4gb i chciał bym dołożyć do tego 2x8gb czyli w sumie było by 24gb ram 3466mhz czy będzie dual chanel? czy są jakieś testy w sieci ? jeśli dokupił bym taką samą pamięć co mam obecnie tylko 2x8gb to będzie dual chanel?


Nie będzie. Spadnie i to dość mocno. Tak rób żebyś miał tylko 2 kości. Czyli np 2 x 16 GB RAM i to najlepiej Single.

Ryzeny nie lubię włożonych 4 kości.

Tu jest ładnie pokazane:

https://en.wikichip....md/ryzen_7/2700

Dotyczy to Ryzena 7 2700, ale w przypadku Ryzena 5 3600 będzie podobnie.

Ten post był edytowany przez gilban dnia: 23 Maj 2020 - 15:12


#9 Użytkownik jest niedostępny   Angel of Death 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 23 Maj 2020 - 15:17

Posiedziałem trochę w BIOSie dzisiaj i udało mi się podkręcić procka na 3,6GHz, wstępnie 1 godzina w Prime95 przeszła bez problemu. Napięć nie dotykałem. Chłodzenie BOX.
Wygląda na to, że problem leżał w sposobie OC - teraz ręcznie ustawiłem zegar.
Druga kwestia jest taką, że udało mi się aktywować XMP i teraz RAM ma taktowanie 3466MHz - tak więc jeśli dołożę drugą taką samą kość to powinno być dobrze? Zawsze to jakaś oszczędność, którą można przeznaczyć na inny cel.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6142
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Maj 2020 - 15:28

Chłopie ten procek to 3,6 ma w turbo. Ostatnio miałem z nim styczność i na słabej budżetowej b450m s2h z tego co pamiętam leciał coś w okolicy 3.7 GHz(auto), także OC możesz spokojnie próbować wyżej, w zależności oczywiście od posiadanego chłodzenia.

Co do pamięci natomiast, to to że ci odpalił z taką prędkością, nie znaczy że jest stabilny, musiałbyś go przetestować - to raz. Dwa nawet jeśli teraz będzie stabilny na jednej gości nie oznacza że po zakupie drugiej, uda ci się ustawić je tak samo, więc z tą oszczędnością może być różnie.

A twoim miejscu sprzedałbym tą kość którą masz i kupił polecone wyżej i ogólnie często polecane cruciale.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 23 Maj 2020 - 15:47


#11 Użytkownik jest niedostępny   Angel of Death 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 23 Maj 2020 - 16:19

Dzięki @Sary.
W P95 wybrałem tryb obciążający również RAM, także o stabilność raczej się nie martwię. Spróbuję w takim razie dać mu 3,7GHz, odpalę P95 i będę czytał kilka godzin monitorując co jakiś czas :D

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych