Forum PCLab.pl: Jak wyłączyć Ipv6 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak wyłączyć Ipv6

#1 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 23 Maj 2020 - 11:32

Witam!

Mam problem z internetem średnio co 24h się rozłącza i pomaga jedynie restart routera i przed restartem speedtest pokazuje 150 ping 2mb/s a po restarcie 13mb/s i ping 30. Niedługo po zrobieniu speedtestu rozłącza i na stronach pokazuje err name not resolved i musze zapodać reset.

Wydaje mi się że to problem z DNS lub odświeżaniem ip u operatora co 24h (T-mobile)

Modem to Huawei E3131 3G który nie obsługuje Ipv6 i tutaj też może być problem.
Router to Dlink Dir 853.

Podejrzewam problem braku obsługi ipv6 przez modem i operatora.

I jak zrobić aby po tych 24 resetował połączenie i pdśwoerzał dnsy i ip?

#2 Użytkownik jest niedostępny   gudik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Wed, 28 Sie 19

Napisany 23 Maj 2020 - 11:38

https://obrazki.elek..._1590230294.jpg

#3 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 23 Maj 2020 - 11:56

Ale chodzi mi o to jak wyłączyć to w routerze by na siłe nie próbowało pobrać Dnsów ipv6.

Bo net nie działa również na smartfonie i tablecie.

#4 Użytkownik jest niedostępny   gudik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Wed, 28 Sie 19

Napisany 23 Maj 2020 - 14:50

Co się uparłeś na ipv6 że niby przez to net nie działa, jest wiele poradników jak się paruje(łączy) z smartwonem w tablecie podobnie np. https://www.youtube....h?v=SclUdMXDLmo

#5 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 24 Maj 2020 - 15:44

Ten gówniany router nie chce współpracować wogóle.

Nie ma funkcji auto reconnect jak mój poprsedni dwr 116 router zmieniłem tylko dlatego bo ma 5ghz.

Jaki kupić router do 200-250zł obsługą modemu lte/3g i wifi 5ghz i z przynajmniej 2 lanami?

#6 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8185
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 25 Maj 2020 - 08:22

huawei b525, ale dorzuc troche do uzywki

#7 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 25 Maj 2020 - 11:52

A to ma dobry zasięg wifi? mam dom 250m2 2 piętra i chciałbym aby jeszcze na zewnątrz miał zasięg.

Bo to tak bez anten to nie wiem.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4677
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 25 Maj 2020 - 12:23

Zobacz postKorniszonZBeki3, o 25 Maj 2020 - 12:52, napisał(a):

A to ma dobry zasięg wifi? mam dom 250m2 2 piętra i chciałbym aby jeszcze na zewnątrz miał zasięg.

Żeby pokryć w miarę zasięgiem taką powierzchnię to trzeba min dwa Access pointy. Fizyki nie oszukasz.
Potraktuj B525 jako źródło internetu, a do WiFi zatrudnij dodatkowe AP.

#9 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 25 Maj 2020 - 14:08

Ale dwr 116 i dir 853 dawał radę.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4677
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 25 Maj 2020 - 14:33

Zobacz postKorniszonZBeki3, o 25 Maj 2020 - 15:08, napisał(a):

Ale dwr 116 i dir 853 dawał radę.

No to może nie obejmowały całej powierzchni 250m2 tylko dużo mniej :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 25 Maj 2020 - 15:05

Ale wszędzie gdzie chciałem net był.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych