Forum PCLab.pl: Jaki procesor do RTX 2080 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki procesor do RTX 2080 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Jajacek1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 177
  • Dołączył: Wed, 26 Cze 13

Napisany 23 Maj 2020 - 18:15

Obecnie mam procesor i7 8700 na płycie Z370 Aorus Gaming 7 i grafikę RTX 2080. Chcę zmienić procesor na mocniejszy wstępnie wybrałem dwa: i7 9700KF oraz i9 9900KF. Który będzie lepszy? Czy może lepszy będzie inny? Chciałbym żeby nie było bottlenecka z GPU.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 23 Maj 2020 - 18:16

Lepszy będzie 10600KF :lol2: ewentualnie 10700KF
EDIT: Tak wiem że płyta, ale na luzie ją odsprzedasz razem z procesorem za ~1300 zł

Ten post był edytowany przez Namae Wa Yuri dnia: 23 Maj 2020 - 18:17


#3 Użytkownik jest niedostępny   Jajacek1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 177
  • Dołączył: Wed, 26 Cze 13

Napisany 23 Maj 2020 - 18:36

Zobacz postNamae Wa Yuri, o 23 Maj 2020 - 18:16, napisał(a):

Lepszy będzie 10600KF :lol2: ewentualnie 10700KF
EDIT: Tak wiem że płyta, ale na luzie ją odsprzedasz razem z procesorem za ~1300 zł

Nie mam aż tyle kasy.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6184
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Maj 2020 - 19:04

A może lepszy monitor? ;) Nie napisałeś jakiej rozdzielczości używasz ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 649
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 23 Maj 2020 - 19:44

i9 9900KF
Być może wkrótce trochę stanieje - weszła nowa generacja Intela.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Raidenorius 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1088
  • Dołączył: Nd, 13 Maj 12

Napisany 23 Maj 2020 - 23:34

Do czego ma służyć ten zestaw? I, jak już padło, jaki monitor?
Jeżeli do gier, to nie ma sensu zmieniać aktualnego cpu, gdyż ew. bottleneck powinien być raczej niewielki.
Przy Z370 i i9 musiałbyś zmieniać limity mocy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9351
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Maj 2020 - 23:39

Dobre podkrecone memki dadza najwiekszy boost w tym zestawie. Procesor spokojnie da rade ale jak koniecznie chcesz zmienic to na i9, ta i7 sobie odpusc.

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 23 Maj 2020 - 23:41


#8 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21121
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 23 Maj 2020 - 23:51

Jest przez ten weekend promka na morelach - 1999zł za i9-9900.
4.6GHz allcore, a więc wielkiej straty przy rezygnacji z "K" nie ma.

#9 Użytkownik jest dostępny   Erwtokritos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2122
  • Dołączył: So, 21 Gru 13

Napisany 24 Maj 2020 - 00:20

Zobacz postNamae Wa Yuri, o 23 Maj 2020 - 19:16, napisał(a):

Lepszy będzie 10600KF :lol2: ewentualnie 10700KF
EDIT: Tak wiem że płyta, ale na luzie ją odsprzedasz razem z procesorem za ~1300 zł

Lepszy chyba po to aby pchać intelowi kasy do portfela.
Jak już to tylko 9900/9900KF.Przy odpowiednim undervoltingu będzie luks chodził.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Jajacek1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 177
  • Dołączył: Wed, 26 Cze 13

Napisany 24 Maj 2020 - 10:07

Obecnie gram w Full HD w 60Hz.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Doamdor 

  • Uzależniony od informacji
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6821
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 06

Napisany 24 Maj 2020 - 11:40

Zobacz postJajacek1, o 24 Maj 2020 - 11:07, napisał(a):

Obecnie gram w Full HD w 60Hz.


To wymiana procesora nie ma sensu.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8297
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 24 Maj 2020 - 14:47

Jest jakaś gra, w której i7 8700 nie ogarnia 60 FPS? :D

Ten post był edytowany przez Krisol dnia: 24 Maj 2020 - 14:50


#13 Użytkownik jest niedostępny   Jajacek1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 177
  • Dołączył: Wed, 26 Cze 13

Napisany 24 Maj 2020 - 15:12

Zobacz postKrisol, o 24 Maj 2020 - 14:47, napisał(a):

Jest jakaś gra, w której i7 8700 nie ogarnia 60 FPS? :D

Nie samym graniem człowiek żyje :D

#14 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1500
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 24 Maj 2020 - 15:17

To łaskawie napisz do czego uzywasz kompa bo do gier taka zmiana nie ma sensu.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych