Skocz do zawartości
Isharoth

[Zbiorczy] Aktualizacje Windows 10 - dyskusja i rozwiązywanie problemów

Rekomendowane odpowiedzi

W przypadku partycji NTFS to normalne. Pytanie tylko czy nie marnujemy czasu, skoro nawet nie spojrzałeś jaki błąd ci wyskakuje. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Windows media creator to program który muszę ściągnąć i przez niego pobrać iso i pobierze się,wersja 4 gigowa i wtedy będzie pasowała do Rufusa.Jeśli tak to jutro się tym zajmę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, wystarczy że wepniesz pendrive pod USB, wybierzesz opcję "Utwórz nośnik instalacyjny", a następnie "Dysk flash USB". Wtedy od razu wgra ci instalkę na pendrive i nie będziesz musiał bawić się z Rufusem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na gra na partycję GPT czy MBR bo jak na starą to tak nie chce.

Edytowane przez CzerwonyJohn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od wczoraj aktualizacje, wszystko póki co działa poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie mam pojęcia od czego to zależy (niby udostępniana stopniowo),nie mam jeszcze aktualizacji do 2004 a na starym lapku siostrzenicy (stawiałem tam win 10) jest już długi czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Valeri napisał:

Od czego zależy, że jedni mają inni jeszcze nie ?

Podejrzewam, ze może to być brak wparcia dla jakiś urządzeń, które są w komputerze. Pamiętam, ze po aktualizacji 2004 nie działały stery do drukarek, wiec pewnie jeszcze testują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się o tych braku wsparcia przekonam już może jutro bo ściągnę i zrobię nakładkę z zachowaniem danych.

Zainstalowałem z zachowaniem danych,jak na razie działa choć wydaje się że ciut wolniej albo mi się zdaje.Oczywiście niektóre funkcje zniknęły z panelu sterowania i trzeba szukać w ustawieniach...takie pierdółki które się używa i były z pod dosłownie kliku a teraz trzeba grzebać.Usunęło punkty przywracania jak zwykle i zresetowało dźwięk który teraz muszę ustawiać na nowo a długo nad tym siedziałem bo integry nie da się słuchać normalnie odkąd padł mi creative.

I mnie dopadło:Błąd krytycznego procesu systemowego C:\WINDOWS\system32\lsass.exe z kodem stanu c0000374. Komputer musi być ponownie uruchomiony.

Kupa błędów lsass.exe z kodem stanu+ID 13 i błędy ID 642,coś tam działam z sfc według tego:

@echo off
date /t & time /t
echo Dism /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup
Dism /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup
echo ...
date /t & time /t
echo Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
echo ...
date /t & time /t
echo SFC /scannow
SFC /scannow
date /t & time /t
pause

Powinien niby naprawić błędy ale się zobaczy.Na obecną chwilę 2 testy w tym są ok. i trwa teraz 3-weryfikacja .Jak to przejdzie a błędy będą dalej i np. zrestartuje mi kompa jak to już miało miejsce to jeszcze reinstalacja sterów od grafiki i dźwięku mnie czeka a jak dalej będą błędy to powrót do 1909 i tyle z aktualizacji.Zastanówcie się czy warto ją robić.

Edyta:Na dzień dzisiejszy  po poradach wujka google pozostały mi tylko masowe ostrzeżenia ID 642 i ID 10016 przy czym te drugie mam od zawsze i co ciekawe występują na czystym systemie a pewnie wiąże się z kontem jakiego się używa bo MS chce aby było na ich aby wszystko wiedzieć.Oczywiście przenieśli parę funkcji z panelu sterowania do ustawień więc trzeba szukać ale dlaczego nie pokazuje już nazwy i obrazka konta w tychże to nie wiem.

Edytowane przez amp41

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktoś jakis pomysł co sie stalo, system laduje sie normalnie i gdy wybieram uzytkownika to pisze zapraszamy i trwa do okolo 80sekund po czym dopiero moge uzywac systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dłuższego czasu mam problem z instalacją jednej aktualizacji. Próbowałem już wielu rzeczy, które znalazłem na Internecie. Głównie czyszczenie, resetowanie WU, oraz sfc /scannow. Nie mam już pomysłu co zrobić, więc sprawę olałem, bo to i tak opcjonalna łatka. Ale i tak irytuje. :E

6JECr4p.png

Edytowane przez Isharoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
14 godzin temu, Isharoth napisał:

Od dłuższego czasu mam problem z instalacją jednej aktualizacji.

U mnie 06.11 (według panelu sterowania) poszło bez problemu z tą łatką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie kilka dni temu wyskoczyło,że w kompie z FX możliwa jest aktualizacja do 20H2,mimo że mam Win 10 1903.
Poleci jednak w weekend czysta instalka Win 10 20H2,gdyż wymieniam dysk i dzisiaj do mnie dotarł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko dodam że te błędy o których pisałem i ostrzeżenia występują też na czysto postawionym systemie.Stawiałem ze dwa dni temu na laptopie kolegi?...i teraz porównanie,8 letni system zaktualizowany z win 7 jakieś 3 lata temu i świerzynka na czysto a błędy takie same?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System 20H2 działa ok, jedynie co mi przeszkadza i co zauważyłem to:

- lekko wolno otwierające się strony, gdzie wcześniej np youtube od razu się otwierał albo jakiś video a tutaj taki lekki lag 1-2 sek co jest dziwne.
-rozrywający się obraz w VLC/video podczas filmów (gdzie przetestowałem i jak cofnąłem do tyłu by sprawdzić czy to nie uszkodzony film to przy cofnięciu później nie było już rozerwanego obrazu) - czyli wina systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wyszedł u Insiderów nowy build, release candidate więc raczej niedługo powinien być dostępny dla wszystkich przez WU oznaczony numerkiem 19042.662, który między innymi poprawia obsługę USB 3.0 więc może pomoże w związku z padem. Poza tym nie instaluj na chama oprogramowania od Windows 7 bo to się może skończyć źle tylko dla Ciebie. Odinstaluj urządzenie z menadżera urządzeń, odłącz adapter, podłącz ponownie i powinno wykryć - jakby co skontaktuj się z @lukadd bo ostatnio miał tego typu problem u siebie to może coś więcej podpowie.

Poza tym robiłeś aktualizację samego pada? 

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku to jest jakiś dziwny konflikt z klientem uplay i grami odpalanymi przez tego klienta. Pad niby działa, ale gry się zawieszają zaraz po uruchomieniu. 2 razy już mi się to przytrafiło. Pomaga odinstalowanie sterownika i ponowne podłączenie adptera stery się instalują od nowa.
W innych grach na innych klientach wszystko spoko działa.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chyba najnowszą wersję 20H2 zainstalowana na laptopie HP OMEN 17. Ostatnio pojawiła się aktualizacja BIOS na stronie producenta zgodna mi.in. z ta wersja windows. Niestety podczas próby aktualizacji pomimo zastosowania różnych metod czyszczenia plików tymczasowych, wyskakuje potrzeba wyczyszczenia dysku. Bios aktualizowałem na nim już co najmniej kilka razy. Nigdy nie było problemu.

Zrzut ekranu 2020-11-30 215520.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ostatniej aktualizacji pokazała się ikona na pasku zadań "Rozpocznij spotkanie teraz". Idzie jakoś się tego pozbyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dodać narzędzie gpedit.msc w Win 10 HOME 20H2  19042.662  , bo po aktualizacji  przestało działać w poprzedniej działało ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi