Skocz do zawartości
Dravic

Potrzebuję płyty głównej x570 z wysokiej półki dla mojego Ryzen 9 3900x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Sprzęt z mojej sygnaturki. Chcę zmienić Gigabyte AB350 Gaming 3 na jakąś płytę główną która mi posłuży przez najbliższe lata.

Nowa płyta ma pozwolić na pełne wykorzystanie wszystkich high-endowych ficzerów Ryzenów, przy zachowaniu komfortu pracy.

Całkiem prawdopodobne, że w ciągu 18 miesięcy postawię na tej nowej płycie RAID0 za pomocą dysków M2 PCIE 4.0, bo zawsze miałem chrapkę na RAID0 a już wkrótce mają zacząć pojawiać się prawdziwie ciekawe dyski M2 PCIE 4.0, np. Samsun i paru innych producentów.

Na pewno >kiedyś< procesor wymienię na topowy dostępny na AM4 pod koniec żywotności tej platformy (czyli albo będzie to Ryzen 4000 albo Ryzen 5000). Dlatego nie chcę oszczędzać na płycie głównej.

W każdym razie, teraz mam Ryzen 9 3900x i forsę na mobo. Wytypowałem sobie:

Gigabyte x570 Aorus Master

I w sumie jestem dość zdecydowany, ale chciałem usłyszeć opinie innych na temat tego wyboru.

Pozdrawiam!

Edytowane przez Dravic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał Mastera, od niedawna wychodzi płyta z rewizją 1.1 która ma kilka poprawek.

Pisałem do kilku sklepów w Polsce i na razie mają tylko 1.0, ale pewnie się to za chwile zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, cancel napisał:

Ja bym brał Mastera, od niedawna wychodzi płyta z rewizją 1.1 która ma kilka poprawek.

Pisałem do kilku sklepów w Polsce i na razie mają tylko 1.0, ale pewnie się to za chwile zmieni.

RIP, wziąłem już Mastera 1.0

Jakie to poprawki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Dravic napisał:

RIP, wziąłem już Mastera 1.0

Jakie to poprawki?

do końca nie wiem, ale porównując zdjęcia to jakieś zmiany w kondensatorach, złącze Thunderbolt i pewnei cośtam jeszcze.

Szukam od kilku dni jakiegoś porównania innego niż na oficjalnej stronie gigabyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, cancel napisał:

do końca nie wiem, ale porównując zdjęcia to jakieś zmiany w kondensatorach, złącze Thunderbolt i pewnei cośtam jeszcze.

Szukam od kilku dni jakiegoś porównania innego niż na oficjalnej stronie gigabyte.

Na stronie Gigabyte'a mają dwie podstrony:

Rev 1.0 oraz Rev 1.1/1.2 (połączone)

I teraz tak, wyjąłem mobo, w lewym górnym rogu płyty jest napis REV 1.1

Rozpocząłem poszukiwanie złącza Thunderbolt na zdjęciach i chyba jest u mnie zaraz obok SATA jakieś dziwne złącze 5-pinowe (obudowane prostokątem), to chyba jest Thunderbolt. Nie? Czyli w PROLINE.PL jest już Rev 1.1 Gigabyte X570 Master? Czy o co kaman XD

Manual dołączony do opakowania płyty jest stary (wersja Rev. 1002) i nie ma na obrazku tego złącza które na mojej płycie się znajduje obok SATA (domniemany Thunderbolt).

Tymczasem manual na stronie Gigabyte jest w wersji Rev. 1101 (jak kliknąłem podstronę Rev 1.1/1.2 płyty głównej) i tam już ten Thunderbolt jest zaznaczony.

Edytowane przez Dravic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi