Skocz do zawartości
GregM00

Ryzen 3600, RAM 3200 @3733 i problemy z USB

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zetknęliście się z czymś takim?

Wczoraj wrzuciłem testowo pamięci na 3733MHz (bezpieczne timingi 16-20-20-40 na 1.4V), taktowanie IF w BIOSie na auto. Ryzen Master w Windows pokazał, że taktowanie IF zatrzymało się na 1800MHz. Zmieniłem w BIOSie z auto na 1866MHz, po ponownym załadowaniu Windowsa RM pokazał "coupled mode", ale myszka i klawiatura zaczęły przerywać, na kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt sekund. To samo w BIOSie, miałem problem, żeby wyłączyć to taktowanie IF, klawiatura zamierała. Dopiero za którymś razem udało mi się wczytać optymalne ustawienia i zapisać.

Co to może być, niestabilność płyty głównej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To chyba norma, że USB szaleje po podkręceniu RAM/IF. Ja jak za wysoko pociągnę timingi, zegar RAM lub IF to interfejs audio na USB zaczyna pierdzieć i w logach pojawiają się błędy USB.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może to wina aorusów. U mnie co wejście do systemu ponownie ładuje urządzenia na usb.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, Jenot napisał:

To chyba norma, że USB szaleje po podkręceniu RAM/IF. Ja jak za wysoko pociągnę timingi, zegar RAM lub IF to interfejs audio na USB zaczyna pierdzieć i w logach pojawiają się błędy USB.

OK, tylko czemu właśnie USB? Przecież gdyby to była jakaś niestabilność w całym IF, to powinno to się tyczyć wszystkiego co jest tam podłączone. Patrząc na jakiś schemat blokowy:

400px-amd_zeppelin_sdf_plane_block.svg.p

SDF Plane jest częścią IF, ale sam Hub I/O już nie (więc ma swoje stałe taktowanie). A porty USB jako jedyne są podłączone wyłącznie do tego huba. Może tu jakiegoś napięcia jest za mało.

15 minut temu, wompierz napisał:

Może to wina aorusów. U mnie co wejście do systemu ponownie ładuje urządzenia na usb.

Wybitne płyty to to nie są (u mnie w BIOSie brak ustawień load-line dla napięć). Ale mnie interesuje, co w sumie zawodzi, bo ten objaw jest jak dla mnie dziwny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam problemy z latency - jak mam interfejs ustawiony normalnie to nie pierdzi, jak w trybie low latency (kernel RT, jack server, wysoki priorytet RT) to się zaczyna.

Aaaa, i sobie właśnie przypomniałem, że na wykręconych hyperX'ach miałem problem z myszą w trybie szybkim - myślałem że to wina dongla ale po zmianie RAMu ani razu mi nie zgubił myszy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

To, że pierdzi, to jest temat rzeka. Może pierdzieć przy low latency, bo za wolno dane dźwiękowe są generowane w stosunku do przesyłu - wtedy trzeba zwiększyć bufory (u mnie przy Foobar2k z interfejsem WASAPI bufory mają pojemność 5s, co skutecznie mnie chroni przed glitchami w efekcie jakichś zdarzeń w Windzie, typu podłączenie dysku).

A to co obserwuję w tej niestabilności, to bardziej wygląda jak utrata części danych (czyli też takie jakby przesterowanie dźwięku połączone z trzeszczeniem, do tego kilkusekundowe przerwy na myszce, kilku-kilkunastosekundowe zwiechy klawiatury). Ale jednocześnie Windows nie zgłasza odłączenia urządzenia USB.

Edytowane przez GregM00

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Ram/IF/CPU jest niestabilne i to nie tak delikatnie. Jak gaśnie klawierka to już jest grubo niestabilne. Daj ramom 16-20-38 i trc na 60 dociśnij 1.38v na ram z biosu co da ci 1.4v. Imo za mało V na cpu masz ja bym dał 1.25-1.26v dla 4.35GHz i zobaczył czy nie pomoże.

Edit: doczytałem o oc na 3733 IF nie stabilny. Pompuj vddg ale wcześniej dopompuj vcore może ustabilizuje się sam.

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, Art385 napisał:

Edit: doczytałem o oc na 3733 IF nie stabilny. Pompuj vddg ale wcześniej dopompuj vcore może ustabilizuje się sam.

OK, dzięki za podpowiedź, tak czytam, pewnie faktycznie chodzi o VDDG. Ale ja mam już chyba domyślnie wysokie wartości, Ryzen Master pokazuje SOC 1.1V i VDDG 1.05V. Gdzie tu jest bezpieczna granica?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
46 minut temu, GregM00 napisał:

OK, dzięki za podpowiedź, tak czytam, pewnie faktycznie chodzi o VDDG. Ale ja mam już chyba domyślnie wysokie wartości, Ryzen Master pokazuje SOC 1.1V i VDDG 1.05V. Gdzie tu jest bezpieczna granica?

Pytanie, z której strony się do tej granicy zbliżasz. ;)

U mnie SoC powyżej 1.1, VDDP i VDDG powyżej 0.95 to koniec stabilności. Spróbuj pojechać w drugą stronę, nie ufając zbytnio temu co proponuje kalkulator.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, Jenot napisał:

U mnie SoC powyżej 1.1, VDDP i VDDG powyżej 0.95 to koniec stabilności. Spróbuj pojechać w drugą stronę, nie ufając zbytnio temu co proponuje kalkulator.

Wszystkie 3 wartości napięć u mnie to jest auto na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie auto można OKDP (nie ma szans ustabilizować RAM powyżej 3200, bo płyta pompuje w SoC  prawie 1.2V). Teraz mam SoC 1.1 LLC1, obydwa VDDG po 0.95, VDDP 0.85. I nie dotykam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 godzin temu, GregM00 napisał:

OK, dzięki za podpowiedź, tak czytam, pewnie faktycznie chodzi o VDDG. Ale ja mam już chyba domyślnie wysokie wartości, Ryzen Master pokazuje SOC 1.1V i VDDG 1.05V. Gdzie tu jest bezpieczna granica?

Jenot dobrze mówi z vddg to jest tak, że w zależności od konfigu przy wyższym napięciu możesz paradoksalnie tracić stabilność. Ja bym na początku ustawił tak soc 1.1 cldo vddp 0.9 cldo vddg oba na 0.95. Potem ustawiasz tak aby w stresie nie było mniej niż 1.25-1.26v i puszczasz occt lds avx2 jak przejdzie bez błędów ze 22 minut to jest wystarczająco stabilnie nawet do mega katu na codzień i powinno zniknąć wszystkie problemy które widać i których nie widać.

Z ryzenem jest ten problem, że gadzina np. moja potrafi latać na 4.4@1.25v pozornie w 100% stabilnie przy normalnym użytkowaniu ale okazyjnie będzie się dziwnie zachowywać np. po tygodniu cyklicznego usypiania i wybudzania. W praktyce stabilny na 4.4 jest gdzieś dopiero przy 1.33v. Łatwo ogarnąć gdzie mamy taką prawdziwą stabilność patrząc na to ile cpu pompuje dla boostów dla danego zegara ;)  Ustawiasz tyle i wywalone można nawet nie testować xD sprawdzone

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Wróciłem parę dni temu do tematu. Obniżyłem napięcia VDDP/VDDG (odpowiednio do 0.9/0.95). Zmieniłem OC na Ryzenie, zasilanie ustawiłem jako offset. IF 1800, pamięci ze stabilnym OC na 3600. Całość testowałem intensywnie na OCCT z AVX2, na zestawach małych i dużych danych. Temperatura na małych dochodziła do max 81*C przy zadanym OC. Zero błędów. Pograłem kilka godzin na takich ustawieniach - bez problemów.

Po uzyskaniu takiej stabilizacji spróbowałem ponownie podnieść taktowanie IF na 1867. Pamięci ustawiłem zapobiegawczo na 16-20-20-40, 1.4V. I niestety ten sam efekt, nawet silniej odczuwalny (pewnie w efekcie zmniejszenia napięcia VDDG): myszka zupełnie nieaktywna w Windowsie, ale na podświetlanym kółku na niej widać że w odstępach 1-2 sekundowych podświetlanie na chwilę gaśnie (a powinno się cały czas palić). Klawiatura przerywa non stop. Ale Windows nie zgłasza utraty/wykrycia urządzenia USB. Po ponownym wejściu do BIOSu, żeby załadować optymalne ustawienia: mysz nie działała, na klawiaturze musiałem ~10x wcisnąć klawisz, żeby choć raz załapało i zmieniła się wybierana pozycja.

Pokazał się nowszy BIOS do mojej płyty, z AGESA 1.0.0.6. Spróbuję jeszcze zrobić podobne testy na po aktualizacji.

EDIT
Nowy BIOS nic nie zmienił. Sprawdziłem z prockiem na stock - to samo. IF 1800 ok. IF 1867 - problem.

EDIT 2
Dodam, że jeśli pamięci pracują asynchronicznie (3733) w stosunku do IF (1800), to problem nie występuje. Nie ma też kłopotu z synchroniczną pracą 3666 (pamięci) i 1833 (IF).

Edytowane przez GregM00

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

dziwne... zerknij w moj temat o RAMach na tej plycie, u mnie stabilnie chodza na 3800Mhz i IF 1900MHz.

 

PS> Zadnych problemów z myszka i klaw nie mam. Myszka usb Logitecha bezp. Klawiatura bezp. Hama

Edytowane przez wowo0689

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@wowo0689

dla mnie to też dziwne, bo jak rozumiem - jeśli to czysty problem z IF, to powinno to przecież rzutować na komunikację Ryzen -> pamięci (patrzę na schemat z wcześniejszego posta)

Znalazłem teraz taki schemat blokowy (chipset X570, ale pewnie sam sposób połączeń będzie podobny dla B450):
index.php?ct=news&action=file&id=32231

Dyski SSD mam podpięte pod mostek południowy (płyta), tu nie ma kłopotu.
Pod USB 3.1 Gen2, czyli wprost do Ryzena mam podpięty hub USB z własnym zasilaniem i tutaj mam podpiętą klawiaturę i mysz. Wygląda na to, że powinienem w takim razie przepiąć huba na mostek i wtedy sprawdzić. Ale jeśli będzie ok, to będzie oznaczało problem z Ryzenem i co wtedy?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a spróbuj podłączyć myszkę i klawiaturę bez HUBa, bezpośrednio pod USB.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Sprawdziłem przed chwilą, testowałem na poziomie BIOSu, bo tam już mysz/klawiatura przestają normalnie działać:
1. hub USB przepięty na gniazdo USB podłączone do chipsetu płyty = bez problemów
2. mysz wpięta samodzielnie do gniazda USB podłączonego do Ryzena = bez problemów z myszą

Wygląda na to, że przy 1867 MHz na IF zaczyna się robić jakiś problem kiedy bezpośrednio do Ryzena jest podłączony hub USB. Na niższych taktowaniach nie ma problemu.

Edit.

Niestety moje Hynixy są za kiepskie na 3733, TM5 wywala błędy przy 16-20-20-40 @1.4V. Odpuszczam do czasu wymiany pamięci na coś lepszego. Grunt, że problem z USB się wyjaśnił.

Edytowane przez GregM00

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

podnosząc IF zwiększasz też częstotliwość komunikacji USB, po prostu HUB nie wyrabiał ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taka ciekawostka, przy okazji rozwiązał mi się inny problem. Na tym hubie mam podłączonego pada od PS4. Po przesiadce na Ryzena, Windows 10 przestał usypiać ekran, kiedy pad był podłączony (wcześniej na Intelu pad tego nie blokował). Musiałem odłączać gniazdo z padem na hubie (hub ma takie przyciski on/off) żeby ekran poprawnie się wygaszał. Teraz po przełączeniu huba na USB podłączone do chipsetu na płycie - pad znowu nie blokuje wygaszania ekranu (tak jak było na Intelu).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no proszę, warto sobie zapamiętać takie ciekawostki. Ważne że udało się rozwiązać problem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Popatrzyłem jeszcze w Ryzen Mastera, bez obciążenia gniazda USB podłączonego bezpośrednio do IF, jeden rdzeń więcej w Ryzenie usypia przy bezczynności.
Wygląda na to, że jak się da, to trzeba omijać te gniazda USB.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...