Skocz do zawartości
Wielki_Metafizyk

Ryzen 5 3600 - wielkie rozczarowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie poszło 4.5 GHz na 1.3V nie będę go już zylowal i zostaje 4.4 GHz na 1.25V i tak robi ponad 4000 pkt w cinebenchu 20 ?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na stoku temperatury średnio 58-60 z pikami do 70 w grach. Co do napięć są do 1.45 ale czy są długie ciężko mi ocenić. Auto boost 4050-4150mhz

R5 3600 + Fortis 3 + MSI b450 gaming plus max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile proponujecie ustawić napięcie na R5 3600 przy stockowym chłodzeniu? U mnie też szaleje co chwilę wiatrak przez to napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile proponujecie ustawić napięcie na R5 3600 przy stockowym chłodzeniu? U mnie też szaleje co chwilę wiatrak przez to napięcie.

1.25V chyba będzie ok, lepiej żeby nie przekraczał tych 80 stopni. Ale tak jak przedmówcy mówią ustaw sobie to opóźnienie na wiatraku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na oryginalnym chlodzeniu znajdź maksymalny zegar w okolicy 1.15-1.2v i powinienes miec calkiem dobra kulture pracy juz . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.07.2020 o 02:28, Wielki_Metafizyk napisał:

Cześć, tytuł trochę prowokacyjny, ale za chwilę wyjaśnię w czym problem.

Wymieniłem i5 4690k na Ryzena 5 3600 i na początek faktycznie czułem cholerne rozczarowanie pomimo różnicy w wydajności. Intel pracował z lekko podkręconymi taktami na SPC Fera 2 ze skręconymi wentylatorami,a temperatura nie przekraczała 60 stopni. Po 5 latach fantazja mnie poniosła i postanowiłem zrobić upgrade sprzętu.

Zastanawiałem się nad taką opcją ale mój podkręcony 4670k właściwie dorównuje 3600 więc po co zmieniać?! GamersNexus robił o tym film :) Cieszę się, że nie zmieniłem. Teraz czekam na dostawę 10850k :E

• Confused 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapedziles sie kolego troche z tym dorownuje :E 

fdfdfd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, .::DOOMINIQS::. napisał:

Zastanawiałem się nad taką opcją ale mój podkręcony 4670k właściwie dorównuje 3600 więc po co zmieniać?! GamersNexus robił o tym film :) Cieszę się, że nie zmieniłem. Teraz czekam na dostawę 10850k :E

Że co ?

Chyba masz jakiegoś innego Youtuba :-)

Pokazał na wykresach jak właśnie miezerny jest i7-4970K wykręcony do 4.8GHz !!!.

Core i5 jest już na poziomie Ryzena 1600/1700 a nawet i gorzej.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może przesadziłem z tym dorównuje ale w grach w które gram przeskok nie był wart przesiadki. Zresztą miałem na testach 3600 od kumpla i z moją kartą w takim Apexie było lepiej od mojej i5 ale też nie potrafił utrzymać stałych 144fps bez wkurzających dropów o 10-20fps.
Kumpel ma 2600 i to samo. Fakt znany w środowisku Apexa. Zobaczymy jak nowy intel da sobie radę (lub nie). 

Edytowane przez .::DOOMINIQS::.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I9 10850k pozamiata wszystkim jezeli chodzi o gry I to bez dwoch zdan, szczegolnie tam gdzie liczy sie bardzo wysoki I stabilny fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, .::DOOMINIQS::. napisał:

Może przesadziłem z tym dorównuje ale w grach w które gram przeskok nie był wart przesiadki. Zresztą miałem na testach 3600 od kumpla i z moją kartą w takim Apexie było lepiej od mojej i5 ale też nie potrafił utrzymać stałych 144fps bez wkurzających dropów o 10-20fps.
Kumpel ma 2600 i to samo. Fakt znany w środowisku Apexa. Zobaczymy jak nowy intel da sobie radę (lub nie). 

Z dobrze wykręconym ramem w apexie ryzen 3600 trzyma 160fps + , reszta jest w ręku karty :E . Grałem na 240fps w apexa na ryzenie 3600, komfort gry był ciut gorszy niż na 8700k, tylko u mnie ram i procek są mocno kręcone :) . Na 8700k wykręconym minimalny fps mam 200+ , na ryzenie minimum co fraps mi odnotował to były okolice 160fps. Miałem wtedy rx5700xt :) . Nie zmienia to faktu, że intel nadal w grach wiedzie prym wydajności, dlatego w szufladzie czeka 10700k :) .

Tu mam coś na ryzenie 3600, tylko że ram się przegrzewał i wydajność poszła na pysk, w dodatku nagrywanie. Możesz mi wierzyć lub nie, ale 160fps to był minimalny fps jaki odnotowałem w swoich pomiarach frapsem (a trochę ich robiłem :) ) .

Edytowane przez novi
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Krauziak napisał:

I9 10850k pozamiata wszystkim jezeli chodzi o gry I to bez dwoch zdan, szczegolnie tam gdzie liczy sie bardzo wysoki I stabilny fps

Przecież to nic innego jak 10900k tylko o 100mhz mniej :E skąd taki szok w twojej wypowiedzi ? :P więc na papierze dalej 10900k jest krUlem gejmingu :E :lol2:

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Send1N napisał:

Przecież to nic innego jak 10900 tylko o 100mhz mniej :E skąd taki szok w twojej wypowiedzi ? :P 

Gdzie Ty tu szok zobaczyles? 100mhz i 250zl roznicy :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Krauziak napisał:

Gdzie Ty tu szok zobaczyles? 100mhz i 250zl roznicy :E

Z tym zamiataniem tak to zabrzmiało groznie 8:E

100mhz -250zl = janusz wniebowzięty :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Send1N napisał:

Jak Ci nie szkoda to doplacaj, kto bogatemu zabroni :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, novi napisał:

Z dobrze wykręconym ramem w apexie ryzen 3600 trzyma 160fps + , reszta jest w ręku karty :E . Grałem na 240fps w apexa na ryzenie 3600, komfort gry był ciut gorszy niż na 8700k, tylko u mnie ram i procek są mocno kręcone :) . Na 8700k wykręconym minimalny fps mam 200+ , na ryzenie minimum co fraps mi odnotował to były okolice 160fps. Miałem wtedy rx5700xt :) . Nie zmienia to faktu, że intel nadal w grach wiedzie prym wydajności, dlatego w szufladzie czeka 10700k :) .

Tu mam coś na ryzenie 3600, tylko że ram się przegrzewał i wydajność poszła na pysk, w dodatku nagrywanie. Możesz mi wierzyć lub nie, ale 160fps to był minimalny fps jaki odnotowałem w swoich pomiarach frapsem (a trochę ich robiłem :) ) .

Nie miałeś problemu z tymi wkurzającymi dropami? Nawet na stocku? I ja i mój kumpel z którym gram mamy z tym problem.

9 godzin temu, Send1N napisał:

Za swojego dałem 2050 cebulionów, niby spoko ale 10900k był już w ofercie morele w tamtym tygodniu za 2200zł, tylko zbyt długo się wahałem. Zresztą kupiłem wersję z jakąś grą Marvel to coś jeszcze może zbije z ceny i moje januszowskie serce będzie zadowolone :E 

P.S. Oczywiście morele przesłało mi używkę z zerwaną plombą muszę odesłać i czekać na nowy :/

Edytowane przez .::DOOMINIQS::.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu Apex, wszędzie ta gówniana gra jako wyznacznik jakości CPU. :E A nie pomyśleliście, że wina może leżeć po prostu po stronie programistów gry? Zalecam pogranie w coś więcej niż tylko hehe Apex zanim wyciągniecie wnioski.

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem micro przycinki co jakiś czas, ale nie mialem monitora z freesync :). Średnio mialem okolice 200-220fps, zaleznie od mapy. Procek mialem na 4.3ghz i ram na 3800mhz cl15 :). Na stocku zapewne slabo jest, ja kręciłem od razu wszystko, głównie ram daje największego kopa i na moje warto się nim pobawić. 1080ti w apexie calkiem solidnie dostaje od 5700xt , mam kumpla co ma też 8700k i 1080ti i fps sredni i minimalny u niego byl niższy.  

@up Ja problemu z apexem nie mam, fps się zgadza, a 10700k kupilem z checi posiadania a nie z realnej potrzeby:)

Edytowane przez novi
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@noviego to ja już dawno miałem psem poszczuć za tego Apexa co nareszcie czynię. :E

tumblr_omm0cjBIbo1ufzk7po1_500.gifv

A tak poza tym już pisałem w tym temacie, że panika na temat napięć/temperatur Ryznea 3600 mija się z celem bo one tak po prostu mają, nowsze rewizje są nieco lepsze i pobierają >1.3V na stocku i to również nikogo nie dziwi - kolejny raz sprawdza się stare porzekadło - nie kupuje się (lub stara się nie kupować) elektroniki w rewizji sprzętowej v1 by uniknąć tego typu akcji lub co gorsza awarii.

Edytowane przez caleb59
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja prawdopodobnie na premierę wezmę Zen3, chyba, że złapię Zen2 w jakiejś okazji i później zmiana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, .::DOOMINIQS::. napisał:

Z tym dorównywaniem to trochę przesadziłeś ? Jeden wątek może i jest w miarę zbliżony, ale porównywanie 4 vs.12 to już trochę o fantastykę zahacza ? Ilość rdzeni i wątków powoduje, że zmiana starego i5 na Ryzen 5 3600 ma duży sens, który z każdym rokiem będzie bardziej widoczny. Ryzen kosztuje 800 zł czyli podobnie jak i5 4690k 6 lat temu więc pod kątem ekonomicznym też jest rozsądnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat, bo poniekąd też się rozczarowałem. Kupiłem ostatnio Ryśka 3600 - z datą 33 tydzień 20 roku. Te niby mają kręcić się jak szalone a mi już przy 4,2 GHz i napięciu 1,25V wywala błędy w OCCT w small avx2 - chyba coś słabe to OC, prawda? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie najlepsze sztuki idą do wersji XT. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Luk83bb napisał:

Podepnę się pod temat, bo poniekąd też się rozczarowałem. Kupiłem ostatnio Ryśka 3600 - z datą 33 tydzień 20 roku. Te niby mają kręcić się jak szalone a mi już przy 4,2 GHz i napięciu 1,25V wywala błędy w OCCT w small avx2 - chyba coś słabe to OC, prawda? 

I co się przejmujesz? Zobacz na moją sygnaturkę. Też mam tak samo, że wywala w OCCT sds Avx2 czy Prime. Za to jest stabilne jak skała w renderingu (nawet po kilkudziesięciu minutach obróbki materiałów wideo), we wszelkiej maści grach, a OCCT robi sds, ale tylko bez AVX. Czyli w normalnym użytkowaniu nie ma to żadnego znaczenia, że nie przechodzi OCCT z avx2.  No chyba, że lubisz katować procka sztucznymi torturami. A tak, to absolutnie żadnych problemów. 

Oczywiście chciałbym, żeby robił 4,4 Ghz, ale 4,2 Ghz mam, więc jestem zadowolony. I tak większą korzyścią jest dobre podkręcenie pamięci niż zysk z 0,2 Ghz na procku. 

Edytowane przez addept
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem z kiedy moja sztuka, ale z ciekawości sprawdziłem i szału również nie ma 4.2 na 1.25(niżej nie sprawdzałem ale coś czuję że wiele się już nie zjedzie) co prawda tylko krótki test occt 15min bez błędów. 4.3 poszło przy 1.336 w miarę stabilnie ale occt po 15 min zaczęło sypać błędy. 4.4 odpala w zasadzie na 1.36 ale do stabilności daleko. Temperatury poleciały w dół ok. 10 stopni.

Teraz się zastanawiam czy zostawić te 4.2 na 1.25 czy coś jeszcze kombinować.

Edytowane przez Bobson89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi