Skocz do zawartości
Wielki_Metafizyk

Ryzen 5 3600 - wielkie rozczarowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Saren7(jg77xfx) napisał:

Pewnie najlepsze sztuki idą do wersji XT

nie jest tak

składałem w zeszłym tyg kompa sąsiadowi, sztuka 2023SUS i działa wszystko na 4500 poniżej 1.3, działa nawet na 4600, ale trzeba już dowoltować, sztuka lepsza niż moja, a mam 2001SUT.

Ale uważam tak samo jak addept, że po co, sztuka dla sztuki i pokazania wykresów na forum, lepiej ultrastabilne 4.2-4.3 przy niskim napięciu, chłód i mały pobór prądu, a dokoksować pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mimuszekpytam już tu żeby nie robić X tematu o 3600. Używam kompa do gier. Zostawić 4.2 na 1.25 czy może zjechać nawet na 4.1 z niższym napięciem. Na YT widziałem filmiki gdzie stock tak naprawdę miał raptem kilka FPSow mniej niż 4.6

Edit: W zasadzie to moje pierwsze OC :)

Edytowane przez Bobson89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli do 4,1 GHz możliwe jest dużo niższe napięcie to można obniżyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Bobson89 napisał:

@mimuszekpytam już tu żeby nie robić X tematu o 3600. Używam kompa do gier. Zostawić 4.2 na 1.25 czy może zjechać nawet na 4.1 z niższym napięciem. Na YT widziałem filmiki gdzie stock tak naprawdę miał raptem kilka FPSow mniej niż 4.6

bo Zen2 nie skaluje się tak cudownie w grach jak intel

ja bym zostawił nawet 4100 a skupił się na pamięciach bo one dają największego boosta w grach

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Tornado3 napisał:

ja bym zostawił nawet 4100 a skupił się na pamięciach bo one dają największego boosta w grach

dokładnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zabawa z pamięciami to uffff. Próbowałem zacieśnić timing ale puki co totalne fiasko. 

Ogólnie to nie narzekam. 

Z prockiem zacząłem się bawić, bo w zasadzie na stocku dostawał piki 1.47v średnio działa 1.34 i boostowal na 4.1 z temperatura średnia 58-60.

Z ciekawości zacząłem sprawdzać co da się zrobic. 

Na 4.2 temp. 48-53 

to będę szukał napięcia dla 4.1 może uda się poniżej 1.2

Edit: kompa kupowałem z założeniem braku OC ale dla procka widzę że warto

Edytowane przez Bobson89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko 4.1 napięcie 1.19v 30min bez błędu w occt (wiem że może wypluć po godzinie dwóch) na 1.15 crash po 6 min.

Edit: zostanę chyba na 4.2 i 1.25

Z pamięciami spróbuję jeszcze może na 3600 z niższymi timingami ale mimo wszystko wyczuwam reset biosu :)

Edytowane przez Bobson89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Krauziak napisał:

Moj robi 4.4 GHZ przy 1.28v. Batch 2013sut 

U mnie nie ma szans nie wiem czy w ogóle by się dźwignął 4.4 stabilnie chyba z 1.4v musiałbym dać albo gdzieś coś sknocilem, ale jak wiadomo różne sztuki się trafiały i jak dla mnie te 200mhz w tą czy ta nie robi różnicy. Tak czy siak na sztywno temperatury są lepsze niż na stocku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozmawiamy o sztukach to ja miałem premierówkę 3600 i robił max 4175 na 1.34v :E i to było "gamestable" bo w OCCT wywalał się po upływie 3 minut ;) ale 3x cinebench z rzędu przechodził więc w każdej grze był stabilny

Najlepszą sztukę ma chyba ernorator z forum 4.65ghz nawet wrzucił z tego co widziałem ;) 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie jest najgorzej :) jak pisałem kompa ogólnie kupowałem bez zamiaru robienia OC. Wyszło raczej z nudów jak mi się grać odechciało a sen nie przychodził :)

z pamięciami jeszcze popróbuje ale na pewno zjazd z 3733 na 3600 żeby zacieśnić timingi tylko czy w ogóle warto.

Edytowane przez Bobson89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.09.2020 o 14:47, Krauziak napisał:

Moj robi 4.4 GHZ przy 1.28v. Batch 2013sut 

jakie temp? u mnie 4.4 1.3v  78 stoppni occt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kacpi278 

10min OCCT z przegladaniem neta w trakcie max 71-72 stopnie.

Intel Burn Test z kolei wygrzewa go bardziej,to jest prawdziwa wypalarka :E .Maksymalna temperatura po 10 przelotach to 78-79 stopni.

Jednak w grach jest chlodny,BF V okolo 55c.

Pamietaj ze mam 360mm aio z chlodnica zamontowana z przodu,co izoluje ja od calego ciepla w obudowie,wentylatory zasysaja chlodne powietrze do srodka z zewnatrz.Z radiatorem u gory  mialem nawet 7 stopni wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.08.2020 o 10:53, ketiw555 napisał:

1.25V chyba będzie ok, lepiej żeby nie przekraczał tych 80 stopni. Ale tak jak przedmówcy mówią ustaw sobie to opóźnienie na wiatraku. 

Mi na 1.35 nie chce wskoczyć na 4.3. Chyba że coś robię źle. Co do opóźnienia wiatraków to o ile je zwiększyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, DeIntegro2o1o napisał:

Co do opóźnienia wiatraków to o ile je zwiększyć?

Step up na max ile masz możliwość, step down na minimum, niektórzy dają jedno i drugie na max ale ważna jest histereza podbicia obrotów a nie zwalniania.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba mam nienajgorsza sztuke. robie 4.4 na 1.25v occt godzina wygrzewania i na fortisie 65 stopni. wyzej nie probowalem, bo nie widze potrzeby:) daje rade?

Edytowane przez Dawidov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Dawidov napisał:

to chyba mam nienajgorsza sztuke. robie 4.4 na 1.25v occt godzina wygrzewania i na fortisie 65 stopni. wyzej nie probowalem, bo nie widze potrzeby:) daje rade?

daje rade jak to przechodzi w OCCT aż godzine (wystarczy 3min) pod gry jeśli cep jest :E to masz szanse na 4.5/4.6 z tego wydusić (gamestable) ja na swoim 3700x grałem 2 miesiące bo przeszedl 4x z rzędu cinebencha r20 a wczoraj pobrałem OCCT tak dla sportu i errory wywaliło już przed 10 sekundą a nawet nie wiedziałem :lol2: musiałem podbić napięcie "dwa oczka wyżej" przeszło 5min occt large i wyłączyłem (nie ma sensu degradować w wypalarce :rotfl:)

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi