Skocz do zawartości
Sponsi

Co ja sobie zrobiłem? Komp nie wstaje po wymianie pasty, i nie tylko...

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Ryzen 7 2700X @ 3.9, ASUS B450M. Przygotowywałem sobie powoli kompa do wymiany grafiki, to myślę - a, przechucham. A że syf był straszny, to od razu sobie pastę wymienię.

TJA. Idiotyczne sockety amdowskie... Oczywiście wyjąłem z prockiem, no i wygiąłem ze 3 piny. Lupka, kostka do gry na gitarze, agrafka (mam nadzieję, że nie wtopiłem, ale nic nie zaiskrzyło)... wyprostowałem, wsio gra, wkładam, pastuję, włączam. Nic.

Efekt jakby w Fast&Furious przed wyścigiem tak wiecie, na hamulcu silnik rozgrzewali, że żyyyym (rosnące i malejące) - cisza, żyyym - cisza, z tym, że jak raz wcisnę power, to raz się robi, jak trzymam - to tak pod rząd się robi ciągle. RGB chłodzenia razem z tym żyym się włączało, inne wentylatory też w tym samym tonie.

Włączyłem też bzyczek, ale cisza... tylko nigdy bzyczka nie miałem podpiętego, to nawet nie wiem, czy to działa. BIOS też resetowałem (bateryjka, zetknięciem pinów resetu również).

Przechuchałem, sprawdziłem piny jeszcze raz - no na mój gust OK. Do drugiej w nocy nad tym badziewiem siedziałem. Ja nie wiem, oni specjalnie to chłodzenie tak każą instalować dziadowsko? I te piny (!)...

Dzisiaj chyba oddam procek do sprawdzenia i sprawdzenia, czy piny są OK, ale zanim to zrobię - proszę o Wasze refleksje : )

- proc kaplica?

- płyta kaplica?

Proc jednak nie do końca ma proste piny może? Mieliście coś takiego już?

Komp normalnie działał przed zabiegiem. Gdzieś znalazłem tu wątek, że ktoś tak miał, oddał znajomemu i mu skręcił wsio jeszcze raz na porządnie i przechuchał i było OK.

A może mam brud w sockecie? Było dużo kurzu gdy otworzyłem kompa, drobinki jeszcze były w powietrzu gdy działałem z procem.

Edytowane przez Sponsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezko stwierdzic, no ale skoro uwaliles piny to moze nie stykaja? Druga sprawa, jak wyjales chlodzenie razem z procem? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że tak powiem... normalnie, przecież to "standard"... boksowe chłodzenie - nawet teraz oglądam VBT na YT i gościu opowiada, że to typowe... masakra.

No właśnie wygląda to dobrze, heh ale jednak nie idzie.

Edytowane przez Sponsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narzekasz na Sockety AMD wiec wyjales procka z socketem czy chlodzenie z prockiem ?

Zasada przy socketach jest taka, ze chlodzenie przekrecasz gdy procek siedzi jeszcze w sockecie az pusci ten najwiekszy opór sklejonej pasty a potem dopiero sciagasz radiator z procka

Jesli piny na procku sa proste (i sa wszystkie) to raczej wszystko z nim ok, predzej plyta umarla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjąłem proca z chłodzeniem. A chodzi mi ogólnie o system socketowy, że to tak się może zadziać w ogóle. Dla mnie to jest technologiczna żenada, że wręcz bug.

Przekręcałem, byłem ultra delikatny. Nie robiłem tego pierwszy raz, ale pierwszy raz coś takiego się zadziało.

O, płyta - to w sumie by było ciekawe, heh. Ale proc nie wchodził (jakby wyżej część proca była wkładając), oczywiście nie cisnąłem za mocno, zauważyłem te piny - ogarnąłem - proc wszedł ładnie.

Także nie było tak, że na siłę czy coś do płyty.

Edytowane przez Sponsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale teraz pytanie - czy piny sa wszystkie wyprostowane oraz czy wszystkie sa ? Zaden sie nie ulamal ? Zaden nie zostal w sockecie ?

Bo jesli sa wszystkie piny i sa proste to procek na 99% zyje, umarl socket w plycie

Ew. dla spokoju ducha wymontuj plyte z kompa, podlacz "na pajaka"

Zrob reset CMOS, podlacz jedynie zasilacz, plyte, procka, 1 kosc RAMu (w kazdym slocie sprobuj).

Jesli nie pomoze - podepnij speaker/buzzer jesli masz i odpal bez RAMu - czy bedzie dzwiek
Masz jakies diody na plycie lub wyswietlacz - tzw. debugger ?

Edytowane przez eNeSik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda ładnie, że są i równo i nieułamane, ale ja nie mam super sprzętu niestety pod to, dziecięca lupa i latareczka-miniaturka, ale wygląda dobrze.

Trooochę jeden obszar jakby inaczej cień daje, ale oglądałem bardzo i wygląda dobrze.

Speaker nic nie zapodaje. Eliminowałem rzeczy - też nie wstaje, to samo.

Płyta świeci na pomarańczowo - to chyba normalny stan jej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmawiałem z serwisem jednym, że może gniazdo sobie uszkodziłem, OMFG...

ale faktycznie, jak mam proc w sockecie i chcę wyjąć, wajha idzie w górę, to tak na 80% otwarcia wajhy mam chrupnięcie delikatne... to może być socket?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem,że bardzo możliwe uszkodzenie socketu (czasem lubią wyginać się blaszki w sockecie na miejscach gdzie są styki pinów CPU)

W pierwszej chwili myślałem,że następny zrobił "książkowo",czyli zamiast przekręcić chłodzenie na lewo/prawo i rozgrzać pastę najpierw,to pociągnął od razu do góry i wyciągnął chłodzenie z procesorem,ale autor pisze że tak zrobił.No cóż się zdarza,taki urok socketów AMD:E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Spl97 napisał:

Powiem,że bardzo możliwe uszkodzenie socketu (czasem lubią wyginać się blaszki w sockecie na miejscach gdzie są styki pinów CPU)

W pierwszej chwili myślałem,że następny zrobił "książkowo",czyli zamiast przekręcić chłodzenie na lewo/prawo i rozgrzać pastę najpierw,to pociągnął od razu do góry i wyciągnął chłodzenie z procesorem,ale autor pisze że tak zrobił.No cóż się zdarza,taki urok socketów AMD:E 

Niby masz racje ale rozebralem juz wiele kompow z Socketami AM3, AM4 itd. z pastami w roznym stanie skupienia :E - nigdy mi nie wyszedl procek z zamknietego socketu ;)

Co do "chrupniecia" - niekoniecznie. Miewalem plyty gdzie od nowosci tak dzialaly i nic zlego sie z nimi nie dzialo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@eNeSik Mam ogólnie farta,że nigdy nie wyciągnąłem chłodzenia z procem z socketu?

Edytowane przez Spl97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem tak kiedyś chyba jeszcze za AM3, że na standardzie wyskakiwał... przekręcać delikatnie kręciłem zawsze, ale o tym, by podgrzany był, to dopiero teraz usłyszałem.

A często pasta po prostu już krucha taka była jak wapno trochę...

Korci mnie wziąć płytę tę samą, co mam, już mam rezerwację, popołudniu bym wziął, serwis teraz mi tego nie sprawdzi, a do drugiego miasta mi się nie chce jechać sprawdzać, gdzie mogę sprawdzić... 3 stówki ta płyta.

Tylko czy to faktycznie będzie płyta, heh. Jeszcze raz spojrzę na proc, ale no jak na mój gust gitez.

To mój proc: https://imgur.com/a/D5cpSGF

Przekrzywienia to perspektywa, generalnie ładnie rzędy są - jak bokiem patrzę i kostką do gry na gitarze przejeżdżałem w rzędach.

Edytowane przez Sponsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Spl97 napisał:

@eNeSik Mam ogólnie farta,że nigdy nie wyciągnąłem chłodzenia z procem z socketu?

Moze nie tyle fart a po prostu albo wiedziales jak rozlaczyc radiator z prockiem albo po prostu nie miales tak zassanej pasty lub w konsystencji betonu ;)

Wielu z nas moze tutaj blyszczec ta wiedza bo wiemy, ze taki problem istnieje i wiemy, ze trzeba na to uwazac ale ktos jak nie ma z tym stycznosci to sie tego nie spodziewa

A problem dosc stary - łapał sie czlowiek na tym juz przy Socket 370 czy 478. Socketow ze stajni AMD raczej wtedy to nie dotyczylo bo akurat styk procka z radiatorem mial mala powierzchnie i ciezki bylo wydlubac procka z socketu. Tam trzeba bylo bardziej przy montazu uwazac ;)

Co do problemu - jesli nie przepchniesz plyty na gwarancje to sprawdz jak wygladaja ceny wymiany Socketu. Jesli cenowo bedzie atrakcyjnie w porownaniu do ceny plyty - zainteresuj sie tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, eNeSik napisał:

Co do problemu - jesli nie przepchniesz plyty na gwarancje to sprawdz jak wygladaja ceny wymiany Socketu. Jesli cenowo bedzie atrakcyjnie w porownaniu do ceny plyty - zainteresuj sie tym

Wymiana socketu w przypadku socketów LGA to ok.200-250 zł,więc tu mogą zaśpiewać podobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie chce mi się tak bawić i czekać... chyba... heh

ale popchnę na gwarancję płytę, a co mi tam. O ile to płyta, oby...

A to zasysanie to stara śpiewka, ale myślałem, że jak mam Grizzliego Kryonauta to będzie bombeczka, a tu panie takie coś...

Edytowane przez Sponsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE:

To była płyta. Podmieniłem płytę na nową - wsio ładnie działa.

Pozdrawiam : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Off-Topic - Intel ma chyba jakoś tak, że zamknięcie blokuje procesor i nie da się go wyciągnąć do góry z opuszczonym zamknięciem.
W AMD mistrzowie intelektu na to też nie wpadli?

Mozę zamiast przekręcać radiator trzeba jakaś nitką "odcinać" pastę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Zas napisał:

Off-Topic - Intel ma chyba jakoś tak, że zamknięcie blokuje procesor i nie da się go wyciągnąć do góry z opuszczonym zamknięciem.
W AMD mistrzowie intelektu na to też nie wpadli?

Ponoć Chińczycy opracowali rozwiązanie problemu z wyjęciem proca wraz z chłodzeniem w podstawkach AMD jakimś kawałkiem plastiku :szczerbaty:

A co do Intela i socketów LGA,to tak na moje musi być zamknięcie,bo w pozycji stojącej procek może wypaść z socketu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Spl97 napisał:

Ponoć Chińczycy opracowali rozwiązanie problemu z wyjęciem proca wraz z chłodzeniem w podstawkach AMD jakimś kawałkiem plastiku :szczerbaty:

A co do Intela i socketów LGA,to tak na moje musi być zamknięcie,bo w pozycji stojącej procek może wypaść z socketu

Nie wypadnie bo chłodzenie jest przykręcane do płyty a nie do procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, RsNeo napisał:

Nie wypadnie bo chłodzenie jest przykręcane do płyty a nie do procesora.

To jest logiczne,że bez zamknięcia i przykręconym chłodzeniem nie wypadnie,ale jak nie będzie zamknięcia socketu LGA i w pozycji stojącej(czyt.płyta zamontowana w obudowie,która stoi,a nie leży) zdejmujemy chłodzenie. I tu może wypaść.

Ale już nie chcę dalej dyskutować ?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W AMD problem powszechnie znany od Phenomów albo i nawet wcześniej! Raz wyciągnąłem phenoma z chłodzeniem i wygiąłem 14 nóżek... byłem taki wku**iony na całą sytuację, bo to była prośba mojego kuzyna, żeby mu zmienić tą pastę, że naprostowałem je na pałę w jakieś 3 minuty i wszystko działało :szczerbaty:

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś robią płyty a za tem i same sokety na CPU jak najtaniej więc z gównolitu a to już nie wytrzyma tyle co stare i dobre LGA ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale AMD tej blokady jak rozumiem nie ma? Nie zwróciłem uwagi jak swojego składałem. :E A w sieci każdy tylko pisze, że da się CPU wyciągnąć... 
W sumie z tym wypadaniem to niby dobry trop, ale mam rozumieć, że AMD się tak dobrze nóżkami trzyma w sockecie, że nie wypadnie? (U intela to wiadomo, piny ma socket, więc w sumie CPU nie ma się czym trzymać).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Intelu, chłodzenie przeważnie lekko schodziło. Dwu wieżowe chłodzenie potrafi dobrze się przykleić do Ryzena, ale przy AIO, to już menda puścić nie chciała, tak się przyssała, że musiałem z nią zatańczyć, miałem wrażenie, że zaraz coś urwę. :szczerbaty:

Jak ktoś nie ma obycia w tego typu problemach, to nie problem jest wyrwać procesor razem z chłodzeniem.

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest "typowe", targałem chlodzenie na am4 50+ razy, ani razu nie wyjalem proca z chlodzeniem ... 

Box od amd z ich oryginalna pasta jest stworzony, żeby wyjac cepa z chlodzeniem, pasta jest jak plastelina po chwili używania. Trzeba krecic chlodzeniem lewo,prawo i delikatnie ciągnąć ku górze, z boxem jest najwiecej zabawy, przez ich paste. Noctua, mx4, dc1 to pasty które calkiem łatwo pozwalają ściągnąć cooler , ale kazdorazowo trzeba krecic chlodzeniem lewo prawo i minimalnie ciągnąć do góry. Najlepiej jest sobie ściągnąć szybę, przygotować srubokret i puscic occt avx2 na 5-10minut, szybko wyłączyć kompa i demontować chlodzenie,  powinno praktycznie samo zejsc. Mialem rozne chlodzenia, fortis 3, noctua d14, navis, frezzer II 360, i jak wspomniałem, nie udało mi się wyciągnąć cepa z coolerem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi