W ustawieniach na auto (z profilem 85, -20) nie widywałem praktycznie żadnego boosta na 5.7ghz ,co przewiduje specyfikacja, ale i nawet chwilowego "błysku" na 5.6ghz. Obwiniałem tą tanią płytkę, a w niej zasilanie itp. Ale nie...!
Zainstalowałem najnowszy bios z Agesą 1.2.0.2. Pozostałem an auto. To co zauważyłem w cpu-z to wyższe wyniki jednowątkowe, niewiele, ale zawsze oraz... co dla mnie najważniejsze zaczął pojawiać się częściej boost na 5.7ghz. I to nie tylko w formie "błysku". Otuż jest taki program pod nazwą "Odkurzacz" i jeśli uruchomi się : "skanowanie dysku" to zanim nie skończy skanowania - przez cały czas zasuwa na jednym rdzeniu, ale za to na maksa. Poniżej widać to elegancko: wszystkie rdzenie odpoczywają, oprócz jednego, Czuję się spełniony. Mam 5.7ghz i to nie przez chwilę.
Pomimo tego, że wydajność wielowątkowa była trochę wyższa na sztywnym OC (jednowątkowa przy tym była niższa), pozostaję na auto z nową Agesą. A inni posiadacze 7900X - jak często widują 5.7Ghz? Też tak rzadko jak ja?
7900xt moze dostac ladnego boosta przy premierze FSR4, ale to piesn przyszlosci ktora niekoniecznie musi sie sprawdzic 🤘 Obydwie karty dobre, ja bym bral 7900xt.
Pewnie masz rację i by sie znaleźli. Jednak wątpię w jakiś pospolity zryw jak w 1920. Trochę inna sytuacja. Wtedy mieliśmy sporo wojaków zaprawionych w I ww i powstaniach. A I tak były narodowości, które nie chciały walczyć.