Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, Tombycz napisał:

Właśnie mam podobnie. Bo patrząc na testy nie ma przepaści między A750 a RTX3070. Co byście brali, A750 za 870 czy dwuletniego RTX3070 za 1200-1300?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

55 minut temu, Igła napisał:

Właśnie mam podobnie. Bo patrząc na testy nie ma przepaści między A750 a RTX3070. Co byście brali, A750 za 870 czy dwuletniego RTX3070 za 1200-1300?

Zdecydowanie brałbym RTX3070ti

Edytowane przez Tombycz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Tombycz napisał:

Zdecydowanie brałbym RTX3070ti

Tylko widzisz, cena prawie 2x tyle za kartę prawdopodobnie z koparki która może w każdej chwili paść, która ma 8GB i nawet w 1440p będzie brakowało pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, kalimera napisał:

Marvel's Avengers, 4k, detale wysokie, XESS jakość.
ARC A750
Karta nawet daje radę a grafika piękna.

Referent Intela? 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak gry chodzą na tej grafice na monitorze z rozdziałką 1440p?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywalnie do RTX 2060 w 1080p. Generalnie da się grać w 60+ fps, choć z pewnymi kompromisami jeśli chodzi o ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Assassin napisał:

Porównywalnie do RTX 2060 w 1080p. Generalnie da się grać w 60+ fps, choć z pewnymi kompromisami jeśli chodzi o ustawienia.

Czyli do rozdziałki 1440p grafika za słaba i odpada?

Edytowane przez Tombycz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od wymagań. W cenie do 1000 zł lepszej nie znajdziesz (nawet za 1300 zł może być trudno), ale czy Tobie wystarczy to indywidualna sprawa.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Assassin napisał:

Zależy od wymagań. W cenie do 1000 zł lepszej nie znajdziesz (nawet za 1300 zł może być trudno), ale czy Tobie wystarczy to indywidualna sprawa.

Ja podejrzewam że będą spadki do 30fpsów i trudno.

Chciałem  kupić ARC 770 16GB

Dzięki za odzew

Edytowane przez Tombycz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Phoenix. napisał:

Z jednej strony fakt, Intel jest zdecydowanie wydajniejszy w RT. Z drugiej strony, trudno się oprzeć wrażeniu, że Intel try-harduje i sprzedaje swoje karty po kosztach. 2x więcej tranzystorów, 2x więcej shaderów, 2x szersza szyna, a wydajność tylko trochę wyższa bez RT. Karte jak najbardziej opłaca się brać w tej cenie, zwłaszcza że i jakość wykonania referenta jest bardzo dobra, ale biznesowo i technologicznie wygląda to średnio.

16 minut temu, Tombycz napisał:

Nie za bardzo widzę miejsce dla takiej karty, musieliby j sprzedawać jeszcze bardziej po kosztach za jakieś 700 zł. Stawiałbym że wejdzie na rynek chiński, ewentualnie zamiast A750LE w wyprzedażowej cenie.

Edytowane przez Assassin
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Assassin napisał:

Z drugiej strony, trudno się oprzeć wrażeniu, że Intel try-harduje i sprzedaje swoje karty po kosztach. 2x więcej tranzystorów, 2x więcej shaderów, 2x szersza szyna, a wydajność tylko trochę wyższa bez RT. Karte jak najbardziej opłaca się brać w tej cenie, zwłaszcza że i jakość wykonania referenta jest bardzo dobra, ale biznesowo i technologicznie wygląda to średnio.

Architekturę i sterowniki Intela ma jakie ma i obecnie po prostu firma nie ma innego wyjścia, żeby ktokolwiek chciał to kupować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Assassin napisał:

Nie za bardzo widzę miejsce dla takiej karty, musieliby j sprzedawać jeszcze bardziej po kosztach za jakieś 700 zł. Stawiałbym że wejdzie na rynek chiński, ewentualnie zamiast A750LE w wyprzedażowej cenie.

Jak to są przycięte chipy, które nie przeszły wymagań do a770 i a750 to nie ma co się dziwić. Zawsze to kilka dolców wpadnie zamiast leżeć na magazynie. Przez rok zbierali odpady produkcyjne i wyprzedać przed następną generacją. Ze sterami jest coraz lepiej, ale błędów w hardware już nie naprawią. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie a750 wyrwiesz za $190 więc 180 za tą karte to porażka 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoglądając na karty powracającego producenta Sparkle i ich recenzje, widzę jakieś powiew świeżości :E. Dawno nie spotykane niebieskie PCB w kartach graf. przykuły moje oczy :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zwróciłem na to uwagę, jeszcze niebieskie złącza 8 pin:cool:.  Wcześniej Gigabyte używał takich płytek, ale to chyba był inny odcień. Miałem GeForce 6600GT od Giga z niebieskim PCB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś już pisał tu o najnowszych sterownikach 31.0.101.4887 (WHQL Certified) dla Intel® Arc™ A-Series ?

Tak o nich (31.0.101.4885) piszą:

Cytat

Firma Intel wydała kolejną ważną aktualizację sterowników dla swoich procesorów graficznych z serii Arc A, która dodaje dodatkowe ulepszenia wydajności dla dwudziestu nowych i starych tytułów DX12 i DX 11. Niektóre ulepszenia wydajności są niewielkie, ale wiele tytułów uzyskało ogromny wzrost wydajności, w szczególności Deus Ex: Human Revolution uzyskując imponujący wzrost wydajności o 119%.

Lista ulepszeń sterowników firmy Intel obejmuje: wzrost wydajności o 19% w Forza Motorsport (1440p High), 27% wzrost w Resident Evil 4 (1080p High RT), 12% wzrost w The Last Of Us Part 1 (1080p Ultra). Wzrost o 9% w War Thunder (maks. 1080p), wzrost o 37% w Payday 3 (1080p Ultra), wzrost o 5% w Naraka: Bladepoint (najwyższa rozdzielczość 1080p), wzrost o 32% w Tom Clancy's Rainbow Six Siege (1080p Ultra), wzrost o 7% w Final Fantasy XIV Online (Ultra 1080p), wzrost o 42% w Age of Empires 2: Edycja Definite (1080p Ultra), wzrost o 88% w Call of Duty: Black Ops 3 (1080p Ultra), 10% wzrost w Total War: Warhammer 2 (1080p Ultra), Wzrost o 10% w Tomb Raider (1080p Ultra), wzrost o 6% w Mad Max (1080p Very High), wzrost o 14% w Middle-Earth: Shadow of Mordor (1080p Ultra), wzrost o 90% w Call of Duty: Modern Warfare ( 1080p Extra), 8% wzrost w Call of Duty: Black Ops 4 (1080p bardzo wysoka), 10% wzrost w BeamNG.drive (1080p High), wzrost o 22% w Kingdom Come: Deliverance (1080p Ultra High), wzrost o 9% w Divinity: Original Sin – Edycja Rozszerzona (1080p Ultra). Wreszcie Deus Ex: Human Revolution oferuje wzrost wydajności o 119% przy wysokich ustawieniach 1080p.

Ulepszenia sterowników Intela tym razem robią wrażenie, chociaż te korzyści nie są uniwersalne — jeśli nie grasz w jedną z 20 wymienionych gier, prawdopodobnie nie zauważysz żadnych zmian w porównaniu z poprzednimi sterownikami. Prace w dużej mierze opierają się na ciągłych udoskonaleniach DirectX 11 firmy Intel, gdzie gry są umieszczane na białej liście pod kątem nowej zoptymalizowanej ścieżki kodu DX11 po przetestowaniu stabilności i wydajności przez zespół sterowników Intela.

Ostatnia duża aktualizacja wydana przez firmę Intel przyniosła średnio 19% poprawę wydajności w 11 tytułach, przy czym poprawa wydajności wahała się od 5% do 33%. Dzięki najnowszej aktualizacji sterownika Firma Intel prawie podwoiła liczbę zoptymalizowanych gier w jednej aktualizacji sterownika. Ta najnowsza aktualizacja zapewnia ogólny wzrost wydajności średnio o 29%, przy czym poprawa wydajności w poszczególnych grach waha się od 5% do 119%.

Karty graficzne Intel Arc A-series, w szczególności Arc A750, sprzedają się po naprawdę konkurencyjnych cenach, a kilka z nich potencjalnie tworzy naszą listę najlepszych kart graficznych (w zależności od aktualnych cen). Procesory graficzne Intela robią szczególne wrażenie na rynku tanich procesorów, gdzie A750 często można znaleźć za jedyne 200 dolarów. 

Edytowane przez sert
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś (na szczęście bardzo krótko) Sparkle GeForce FX5200 64-bit, więc mam nie najlepsze skojarzenia z tą firmą :E Ale trzeba przyznać, że karty Intela (referenty, ale też Sparkle, w pewnym stopniu i Acer Predator) stanowią pewien powiew świeżości jeśli chodzi o design/wygląd. Jestem już zmęczony tymi długimi stodołami z 3 wentylatorami zajmującymi 3 sloty, opartymi nierzadko na dość słabych i oszczędnych GPU. Dominuje brutalizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, sert napisał:

Czy ktoś już pisał tu o najnowszych sterownikach 31.0.101.4887 (WHQL Certified) dla Intel® Arc™ A-Series ?

Było już o tym.

Nowy film od GN https://youtu.be/FT2yk9PL-t8

@Assassin

Też nie chciałbym mieć wspomnień z FX5200, skąd taki pomysł by kupić ten szrot? Ogólnie cała linia FX była fatalna, może dla fanów quake III była dobra, ale w DX9 to dramat.

Edytowane przez dawiduser143

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawne dzieje. Z tego co pamiętam potrzebowałem czegoś na szybko, a to akurat mieli w sklepie (tyle, że zapewniali, że będzie szyna 128-bit). W życiu miałem kilkanaście jak nie kilkadziesiąt kart graficznych, a mimo to Sparkle FX5200 64-bit który był u mnie ze 3 dni zapamiętałem jako wybitny niewypał ;-)

Ogólnie FX-y były nieudane, ale poza DX9 nie były też tragiczne. Mam trudny do wyjaśnienia sentyment względem FX5800 Ultra :E (nawet obecnie w retro-kompie pod Win XP mam Quadro FX1000 @ FX5800)

Edytowane przez Assassin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, dawiduser143 napisał:

Wcześniej Gigabyte używał takich płytek, ale to chyba był inny odcień. Miałem GeForce 6600GT od Giga z niebieskim PCB.

Gigabyte to stosował przez dość długi czas (tak do ~2011-2012 roku) niebieskie PCB nie tylko w kartach, lecz też na płytach głównych. Z tego co dobrze pamiętam do podanego mniej więcej czasu zarówno konstrukcje GeForce jak i Radeon u Gigabyte miały taki odcień PCB. W Radeonach oprócz Gigabyte niebieskie kolory PCB (trochę inne niż u Gigabyte) stosowały także Sapphire czy HIS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Assassin napisał:

Dawne dzieje. Z tego co pamiętam potrzebowałem czegoś na szybko, a to akurat mieli w sklepie (tyle, że zapewniali, że będzie szyna 128-bit).

Ogólnie FX-y były nieudane, ale poza DX9 nie były też tragiczne. Mam trudny do wyjaśnienia sentyment względem FX5800 Ultra :E (nawet obecnie w retro-kompie pod Win XP mam Quadro FX1000 @ FX5800)

64bit czy 128bit, bez różnicy i tak słabo. FX5800 ultra czyli słynna suszarka:szczerbaty:. Jak ktoś narzeka na kulturę pracy PC, to polecam odpalenie FX5800 ultra na pełne obroty. Szybka zmiana zdania gwarantowana.

@Spl97 Zgadza się, kiedyś było więcej niebieskich PCB u różnych producentów. Szczególnie wspominam HIS w jasnoniebieskich kolorach chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi