Skocz do zawartości
Jaycob

Black Myth: WuKong

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
40 minut temu, Paw79 napisał:

- fajnie że jest możliwość sterowania rozdzelczością wyjściową DLSS w całym zakresie

Dobra, to jest jednak pic na wodę.
Wszystko powyżej 66% (standardowe ustawienie DLSS jakość) aplikuje po prostu DLSS jakość, czyli 66% rozdzielczości wejściowej, niezależnie od ustawień suwaka.
Wydajność np. przy suwaku DLSS na 83% nie zmienia się względem 66%.
Dopiero DLSS 100% aplikuje DLAA.
Suwak działa prawidłowo w pełnym zakresie na TSR, ale TSR nie jest opłacalny na kartach Nvidii (śr. 69fps z TSR 66% vs 80fps z DLSS 66%).
Przy tym obraz z TSR jest nieco ostrzejszy, ale jakość anti-aliasingu gorsza.

Edytowane przez Paw79
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wychodzi na to, że jak zwykle na UE5 największy ogień idzie na globalne oświetlenie i cienie. W wypadku ustawienia ich na średni widać generalnie bardziej płaski, jednowymiarowy obraz - ustawienie wysokie i bardzo wysokie nie ma różnicy, ale np wysoki a bardzo wysoki to 20 klatek średnio :/ średni-bardzo wysoki to +/- 30. Reszta jak na screenie.

Zrzut-ekranu-2024-08-13-175243.png
Zrzut-ekranu-2024-08-13-175759.png

@*** ChOpLaCz *** wracając do aktywacji u mnie - ja na swoim koncie jeszcze nie, nie wiem jak sprzedawca - z rozmowy wydaje się zieloniutki :/ niemniej zastanawia mnie, czy wymagane jest podpięcie konta steam do nv app PODCZAS aktywacji gry? Czy dostaje się tylko kodzik i wrzuca w steama. Jak #1 to lipa, jak #2 to spoko :/ 

Edytowane przez Qrdello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, benchmark mi się nie odpala, po wciśnięciu uruchom, zaraz się zamyka, nawet nie ma okna. Chyba nie spełniam wymagań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Qrdello napisał:

@*** ChOpLaCz *** wracając do aktywacji u mnie - ja na swoim koncie jeszcze nie, nie wiem jak sprzedawca - z rozmowy wydaje się zieloniutki :/ niemniej zastanawia mnie, czy wymagane jest podpięcie konta steam do nv app PODCZAS aktywacji gry? Czy dostaje się tylko kodzik i wrzuca w steama. Jak #1 to lipa, jak #2 to spoko :/ 

Na tym polega jajo, że ni ma żadnego kodzika. Kodzik z vouchera wbijasz do bezpośrednio apy nvidii (bo w końcu to nvidii promka), apa sprawdza czy kod legal, i to apa nv łączy się bezpośrednio z kontem steam i "dopisuje" grę do puli Twoich gier na steam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybornie :/ czyli ja nie skorzystam bo nie mam rtxa 4070 + :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wejdź w apę nv, zakładka "zrealizuj". Jak poniżej nie masz żadnej aktywności, to masz czyste konto i sobie na luzie grę przypiszesz.

1 minutę temu, Qrdello napisał:

Wybornie :/ czyli ja nie skorzystam bo nie mam rtxa 4070 + :/ 

Ale apa nie sprawdza GPU, tylko ilość aktywacji gier na Twoim nv koncie.

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie niekoniecznie, w instrukcji jest nawet napisane żeby najpierw zainstalować kartę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a jak ma os sprawdzić, czy promka jest legitna? 
Sprawdza gpu. Jak jest seria 40xx, to jest git. Model nie ma znaczenia. 

PS. Ach! Ty wcale nie masz 40xx? No to może być zong.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchamianie benchmarka na najnowszych sterownikach? Bo mam numer wcześniej i benchmark nie rusza, zero reakcji, chyba wrzucę najnowsze stery, jak nie pomoże, to znaczy że nie spełniam minimalnych wymagań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

No a jak ma os sprawdzić, czy promka jest legitna? 
Sprawdza gpu. Jak jest seria 40xx, to jest git. Model nie ma znaczenia. 

PS. Ach! Ty wcale nie masz 40xx? No to może być zong.

Mam 4060, ale nawet w instrukcji jest napisane że dotyczy tylko wyższych modeli i ani 4050 ani 60 nie sa objęte promką. Już miałem takie przeboje jak kupiłem od kogoś klucz do jakiejś gry wczesniej, facet musiał u siebie aktywować na swojej karcie ale wysyłał mi klucz a tutaj jest integracja z kontem steam :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co z tego, że jest integracja - niech facet zrobi nowe konto Nvidia i wstępnie na nim aktywuje, Ty dostaniesz login i hasło, logujesz się na apkę Nvidia i podpinasz grę pod swoje konto Steam po czym to konto Nvidia można wywalić na śmieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Reddzik napisał:

Uruchamianie benchmarka na najnowszych sterownikach? Bo mam numer wcześniej i benchmark nie rusza, zero reakcji, chyba wrzucę najnowsze stery, jak nie pomoże, to znaczy że nie spełniam minimalnych wymagań.

Na 560.70 puszczam i wszystko bangla.
Spróbuj zweryfikować pliki na Steam'ie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zainstalowałem te najnowsze stery 560.81 to działa, na poprzednich 556.10 nie ruszyło.

Woda dziwnie wygląda, taki shimering, ziarno na niej, czy to DLSS(dałem najnowszy plik dll) czy to FSR FG, na FSR jest to dużo bardziej widoczne. Warto odnotować, że nie widzę wyboru poziomu DLSS, czy jakość, czy balans, zapewne dobiera samemu.
Zrobiłem 2 przejścia, musiałem zresetować grę, bo włączyłem RT na średnie i zaraz zrobię kolejne.

FSR FG
glEtPAX.png
DLSS

EO4gRrs.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tak. Jeszcze zainstaluję te stery, bo widzę że @Reddzik ma jeszcze nowszą wersję.

C04s4kn.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, ostrość supersamplingu to jest suwak od ustawienia DLSS/FSR, czyli te 50% co mi ustawiło domyślnie to wydajność, a myślałem, że to suwak ostrości, zwykłej ostrości, jak przesuwam do przodu-71% to jakość, to mam na czerwono, że "ryzykujesz utratę płynności drogi graczu, więc szybko pędź po rtx 4xxx" 😟

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak weźmiesz 40xx to nie wypada nie włączyć RT, więc znów stracisz na płynności, nawet z generatorem klatek. Więc musisz poczekać na 50xx... I tak dalej. ;) 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 test ale tym razem z RT poziom średni, widzę poprawę w jakości wody, nie ma już ziarnistości ta woda, czysta ładna, ale przy przejściu na trawę zauważyłem to samo co było w Dragon's Dogma 2, migotanie cieni na trawie, tak jakby pod odpowiednim kątem kamery to widać, ale to było tylko w jednym miejscu. Gra wymaga sporo łatek nawet w benchmarku:E Zaraz odpalam z wyższym DLSS bo z tą wydajnością DLSS, to sobie w ciulki lecą. Gra na wysokich nie wygląda jakoś specjalnie ładnie.

fB6YXKN.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A też masz ten mikrostutter? To już chyba standard w grach UE4/5. :E 

Puściłem test jeszcze raz na nowszych sterach. Praktycznie nie ma różnicy między 560.70 -> 560.81.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bywa czasem stutter, tak samo w jednym teście mam low fps na poziomie 26fps. Była mała ścinka. 

DLSS 65%- jakość.
qKsaV12.png

Ostatni test
DLSS balans- 60% i kilka opcji na b. wysokie
0tFH0jE.png

Można usuwać, nic więcej nie wymyślę, poczeka się na DF i ich ustawienia optymalizacyjne, a potem się pomyśli jak cena spadnie do w miarę normalnej.

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko dla przypomnienia jeśli tam jest procentowy suwak dla DLSS to przekraczanie 67% mija się z celem bo 67% bo inaczej preset "jakość".

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nawet między 61% a 67% informuje, ze mamy jakość i już miałem info na czerwono, że mam uważać, bo przesadzam a jak nie to mam lecieć do sklepu po RTX 4xxx✌️ Już test na 65% był z informacją o jakości, stąd niższy fps.

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to jak ktoś byłby ciekaw, puściłem 3 testy.

Max detale, 75% DLSS
-----------------------------------
b66FrHC.png

Max detale, RT Medium, 75% DLSS
----------------------------------------------------
RRgMbT4.png

Max detale, 50% DLSS
-----------------------------------
AYly5KB.png

Raczej odradzam 50% jeśli macie wybór, bo pojawiają się już widoczne artefakty jeśli chodzi o cienie i mgłę, a w dodatku shimmering.

10 minut temu, caleb59 napisał:

Tak tylko dla przypomnienia jeśli tam jest procentowy suwak dla DLSS to przekraczanie 67% mija się z celem bo 67% bo inaczej preset "jakość".

To prawda. Na 66% mam tyle samo fps co na 75%. ;) 

• Like 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, caleb59 napisał:

Dla czego mija się z celem? 67% z np. 1080p to ~720p. Taka niezbyt ta jakość jak na pcmr. Z takiej rozdzielczości renderowania startują wybrane i najgorzej zoptymalizowane gierki konsolowe.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie piszą że słabo działa a u mnie w 1440p na maxa 240 fps wypluwa :E

DO1x8tE.jpeg

heheszki oczywiście sobie robię, podwójny generator klatek odpaliłem

:E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi