Skocz do zawartości
Jaycob

Black Myth: WuKong

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
49 minut temu, caleb59 napisał:

W sumie nie muszę się tłumaczyć ale ja na to tak nie patrzę, sam fakt ceny - jakby nie patrzeć jest niższa niż na premierę i to był w moim przypadku powód najważniejszy. Druga sprawa nie miałem ciśnienia, trzecia nie miałem przewodu zasilającego, czwarta mam kartę wyprodukowaną w 2024 roku (czyli nowsza rewizja z ewentualnymi poprawkami), piąta RTX 3070 tracił na wartości z miesiąca na miesiąc i kolegą wziął ją od ręki w cenie jaką chciałem, po szóste ale to już tak przy okazji - zmieniłem w tym roku budę na taką, która umożliwia mi montaż dłuższych kart graficznych.

Tak jak napisałeś. Tłumaczyć się nie musisz. Dla mnie możesz sobie kupić 4 szt. i spiąć w dual SLI :).
Chodzi o fakt, żeby dotarło do Ciebie, że punk widzenia, zależy od punku siedzenia i trzeba o tym ZAWSZE pamiętać 
(a to tego właśnie nie byłeś w stanie przyjąć do wiadomości, twierdząc, że Twoja prawda jest prawdziwsza od mojej i że debilnie napędzamy maszynkę nv i balonik cen).

Zatem. Cena. Za swoją kartę dałem 20.12.2022 8800 pln (dziś na xkomie widzę ją za /edit/ 8599 pln) = 1,5 roku zabawy w 4K 120 fps kosztowało mnie /edit/ 201 zł (ciekawe, czy ktoś wynająłby swoją 4090 innemu graczowi na 1,5 roku za /edit/ 201 pln ;) ). Ciśnienia nikt nie ma - GPU, to nie jest rozrusznik serca ani nerka. To zabawka. Przewodu nie miałeś zasilającego? A ja po zakupie 4090 2x zmieniłem sobie zasilacz i kupiłem budę pod nią = żaden argument. 3070 traciła na wartości? Ciekawe, że tylko Twoje GPU traciła, a nasze np. 3080 nie traciły... to raczej WTEDY należało gonić 30xx, które miały jeszcze gwarancję i wartość, niż je kisić do dziś, by miały 3,5 roku bez gwary. itd. itd.

Żeby była jasność. Tu nie idzie o to, aby Cię oceniać. Ba! Super że masz 40xx. Super, że się bawisz / cieszysz. Witaj w klanie. Twoja zabawka, Twoja kasa, Twoje życie. I TYLKO O TO CHODZI!
Że czasami nasz punkt widzenia z "kiedyś" jest zupełnie inny, niż "dziś" (a przecież IDENTYCZNY, tylko przesunięty w czasie).
Dlatego czasami warto dać ludziom żyć i nie kwestionować ICH decyzji, SWOIMI uwarunkowaniami / preferencjami.

I baw się chłopaku na zdrowie! 👍
Oby nowe GPU śmigało 100 lat bezawaryjnie.

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś w tle musiało się na chwilę włączyć, jutro może jeszcze to sprawdzę i wrzucę kolejne zrzuty. Na 1 zrzucie nie mam w tle działającego HWinfo, na drugim już ta i może on to powoduje 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Twoja kasa, Twoje życie. I TYLKO O TO CHODZI!

To tu tak nie działa przecież. 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Porównanie jakości - z lewej 2560x1440 DLAA (skalowane przez engine gry na rozdzielczość pulpitu 3840x2160 - bo gra nie obsługuje trybu pełnego ekranu na wyłączność), a z prawej 3840x2160 DLSS Quality:

14e49016871d3.png

Czyli w obu przypadkach rozdzielczością bazową dla DLAA/DLSS jest 2560x1440.

Ilość fps jest 10% wyższa przy 2560x1440 DLAA.

Też nie widzę, by dało się ustawić rozdzielczość natywną bez rozmydlaczy 😪

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

cycu - pod rozwagę RT czy fps... ja tam szukam, szukam, szukam...

Ja zobaczę jak gra wyjdzie i chyba zrezygnuję z PT zostawię RT (rt settings medium) wtedy bez rozmydlaczy z DLAA min fps 54, 5% fps 60 , średni 72, tu jak nie będzie baboli można by pokusić się o FG wtedy min fps na poziomie 87 klatek

6 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Porównanie jakości - z lewej 2560x1440 DLAA (skalowane przez engine gry na rozdzielczość pulpitu 3840x2160 - bo gra nie obsługuje trybu pełnego ekranu na wyłączność), a z prawej 3840x2160 DLSS Quality:

Czyli w obu przypadkach rozdzielczością bazową dla DLAA/DLSS jest 2560x1440.

Ilość fps jest 10% wyższa przy 2560x1440 DLAA.

Też nie widzę, by dało się ustawić rozdzielczość natywną bez rozmydlaczy 😪

Przy dlss jest shimmering na liściach, wodzie, trawie , dodatkowo min. Fps ~30 fps więc z FG lag będzie okrutny, zobaczy się jak dynamiczna będzie gra I na ile to przeszkadza

W 1440p mam mniejszy ekran więc dodatkowo lepiej będzie to wyglądać,  podejrzewam że jakość porównywalna do dlss na 4k z większym fps, bez shimmeringu no i do FG lepszy min. fps

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

OK obszedłem problem skalowania przez engine (ustawiłem rozdzielczość pulpitu na 2560x1440):

75f246bccdcbe.png

DLAA uzyskałem w tym Wukong, ustawiając DLSS na 100%, natomiast DLSS quality ustawiając DLSS na 67% - tak dziwnie zrealizowano ustawienia w tej grze. Teraz fps jest wyższy dla DLAA 2560x1440 o 14% wzgl. DLSS quality 3840x2160.

Nie widzę shimmeringu ani w jednym, ani w drugim trybie, a o którym wspomina Sylwester. Z resztą skąd miałby się on pojawić, skoro tego typu artefakty mogą wynikać z rozdzielczości bazowej, która tutaj jest taka sama (2560x1440 to bazowa dla DLSS Quality przy rozdzielczości ekranu 3840x2160).

Poniżej ustawienia 2,5K:

62a69a68dbfe0.png

Poniżej ustawienia 4K:

0f6b265fb773f.png

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że ty nie widzisz shimmeringu, wcale mnie nie dziwi :E , dodatkowo kolejny raz wklejasz zdjęcia gdzie 4k jest powiększone 2x a 1440p jest powiększone 3x , dalej jest ten "pszypadek" gdzie w 1440p masz min fps niższy niż w 4k 🤣

Dodatkowo kupiłeś 4k do rtx 4060ti :E , gdzie na tak WYKASTROWANYCH ustawieniach z rozmydlaczami masz tytuł NIEGRYWALNY,  pokazuje ten trzask 4 liter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zadziwiająco mało VRAMU bierze gra jak na dosyć dobre tekstury i aktywny RT. U mnie 7-8 GB w 1440p. Są gry co potrafią zeżreć > 10 GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
43 minuty temu, SylwesterI. napisał:

To że ty nie widzisz shimmeringu, wcale mnie nie dziwi :E ,

Masz zrzut ekranu na liściach - pokaż ten "shimmering" wodzu.

Ewentualnie pokaż jakiś swój zrzut ekranu z tym shimmeringiem to przeanalizujemy (załącz całą klatkę dodatkowo, bym mógł ją wyrenderować u siebie, to porównamy, czy nie oszukujesz).

dodatkowo kolejny raz wklejasz zdjęcia gdzie 4k jest powiększone 2x a 1440p jest powiększone 3x

No oczywiście. Chodzi o to, by oglądane obiekty były tej samej wielkości (3840x2=2560x3). Sądziłem, że to oczywiste.

dalej jest ten "pszypadek" gdzie w 1440p masz min fps niższy niż w 4k 🤣

Już zrobiłem kolejny przebieg, bez przycinki, bo widzę masz "trzask 4 liter" 🤣

Dodatkowo kupiłeś 4k do rtx 4060ti :E

Kupiłem ten monitor, kiedy miałem jeszcze RX 460 :E

gdzie na tak WYKASTROWANYCH ustawieniach z rozmydlaczami masz tytuł NIEGRYWALNY,  pokazuje ten trzask 4 liter

Jest niegrywalny (minimalny fps poniżej 60) na ustawieniach "wykastrowanych" do WYSOKICH, zarówno przy 2560x1440 DLAA, jak i 3840x2160 DLSS, a różnica w fps nie duża, bo ~14% - te 14% warte dołożenia, bo obraz jest zdecydowanie ostrzejszy. Także rozumiem, że masz trzask 4 liter o to, że nie wymieniam teraz monitora dla tej gry na 1920x1080? 🤣

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Kyle_PL napisał:

1. Masz zrzut ekranu na liściach - pokaż ten "shimmering". Ewentualnie pokaż jakiś swój zrzut ekranu z tym shimmeringiem to przeanalizujemy.

2. No oczywiście - chodzi o to, by oglądane obiekty były tej samej wielkości (3840x2=2560x3)

Wyjaśniłem z jakiego powodu, ale jak nie potrafisz tego zrozumieć, mogę zrobić przebieg bez tej przycinki.

3.Kupiłem ten monitor, kiedy miałem jeszcze RX 460 :E

4.Jest niegrywalny (minimalny fps poniżej 60) na ustawieniach "wykastrowanych" do WYSOKICH, zarówno przy 2560x1440 DLAA, jak i 3840x2160 DLSS, a różnica w fps nie duża, bo ~14% - te 14% warte dołożenia, bo obraz jest zdecydowanie ostrzejszy.

1. To że nie ogarniasz rematu to twój problem, nawet w testach które sam linkowałem,  ty twierdziłeś że problemu nie ma :E, a autor testu pisał że są,  problemy z DLSS WYSTĘPUJĄ W RUCHU, więc statyczne obrazki możesz sobie ...

2. No przykro mi ale obraz na 27" nie jest tej samej wielkości co na 32" a tym bardziej na 42"

2b. Twoje wyjaśnienia czemu wraz ze wzrostem rozdzielczości minimalny fps u ciebie rośnie to ...

Uporządkuj syf w pc to nie będziesz miał problemów,  a i wyniki będą miarodajne, mogę zrobić 100 przebiegów zaraz od włączenia pc i nie będzie takich jaj jak u ciebie

3. To tylko o tobie świadczy 🤣

4. Zapomniałeś dodać że jeszcze bez rt🤣

Sorki ale już wolę 1440p z dlaa , wszystkim max i RT bez PT ale grywalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

1) Kamera przez cały czas się porusza w tej animacji, więc jest to zrzut w ruchu. Jak się coś nie podoba, to zrób zrzut taki jaki się podoba, pokaż go na forum, wyrenderuję go u siebie w 4K DLSS Quality, na identycznych ustawieniach jakości i porównamy.

2) Co ma piernik do wiatraka?

2b) Pokaż, gdzie ten minimalny wzrósł w wyższej rozdzielczości 🤣

5) 14% różnicy wydajności między 2560x1440 DLAA a 3840x2160 DLSS Quality, to nie przepaść, więc o czym bez sensu nawijasz?

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób Sobie zdjęcie VW up powiększ 3x i porównaj do polo x2 , wyjdzie że up jest większy od polo 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A to jest zaparkowany ah64 w czasie przygotowań do lotu

AH-64E-v6-hero.jpg

Widać to doskonałe bo wirnik stoi w miejscu 🤣

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żałuję, że kupiłem Black Myth.

Przecież do grania w małpę na Labie wystarczyłaby mi ta demówka ze STEAMa.:boink:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, tgolik napisał:

Żałuję, że kupiłem Black Myth.

Na to przyjdzie czas, jak trzeba będzie kastrować ustawienia 😋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SylwesterI. nadal czekam, aż pokażesz ten zrzut z Black Myth Wukong, na którym powinienem mieć shimmering. Zrób zrzut u siebie w swoim 2560x1440 DLAA, wklej na forum cały obraz, pokaż screen z ustawieniami - ja ustawię to samo (przy czym w 3840x2160 DLSS Quality), zrobię zrzut w tym samym miejscu i porównamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No benchmark jest wymagający. Jakbym miał grać to widzę dwie opcje. 1440p max DLSSQ + lock na 40 FPS i frame gen do 160

FtZD3C9.png

albo lock na 50 fps i frame gen do 150 fps

pkyGhSE.png

Fajny płaski wykres frame time to daje i GPU ma jeszcze zapas na bardziej wymagający moment. No chyba że gra będzie jeszcze mocniej dociskać kompa niż ten benchmark, to słabo widzę posiadaczy czegokolwiek poniżej 4090 :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się zablokować fps na 40 i potem zwiększyć przez fg?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie wam 4090 klęknęła w 4k :E

obraz.thumb.png.d8f52482fb03e93c731b87bf1ae837f1.png

obraz.thumb.png.525262f6c60f8d8a93b8dd3219dc79af.png

obraz.png.03768aeea46d629992aee96336237d55.png

Teraz, SylwesterI. napisał:

Da się zablokować na ile chcesz dzięki Rivie

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, SylwesterI. napisał:

Ja używam RTSS albo locka w sterownikach a potem lossless scaling do generowania x3 albo x4. Tak tylko się bawię. Ale możesz też ustawić locka i użyć wbudowanego FG tylko że wtedy już lock musi być na wartość "po frame genie" o ile się orientuję.

3 minuty temu, kadajo napisał:

Ładnie wam 4090 klęknęła w 4k :E

Jak 4090 klęczy to ja nie chcę wiedzieć co robi 4070 Ti :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

cycu - pod rozwagę RT czy fps... ja tam szukam, szukam, szukam..

Moim zdaniem ten RT chyba nie wart kosztów obliczeniowych, ale różnica jest - popatrz na stabilność cieni, na tym wielkim kamieniu, jak odpali się film który zalinkowałeś od momentu który wskazałeś. Na RT jest stabilniej. Coś podobnego widziałem kiedyś w Shadow Of The Tomb-Raider.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje ze to brak optymalizacji, bo wydajnosc wygląda katastrofalnie na maksymalnych ustawieniach :D

Zrzut-ekranu-2024-08-14-092518.png

2 minuty temu, cichy45 napisał:

Jak 4090 klęczy to ja nie chcę wiedzieć co robi 4070 Ti :E 

W 1440p radzi sobie tak samo jak nie lepiej jak 4090 w 4K :E

Może oni już testują 5xxx 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi