Skocz do zawartości
Jaycob

Black Myth: WuKong

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
4 minuty temu, kadajo napisał:

@Isharoth jeszcze wracając do DLAA to tą nieostrość, o której piszesz ja widzę praktycznie zawsze jak włączę DLSS lub DLAA.
Ale np. grałem ostatnio w FH5 i tam jak dałem DLDSR (3840) plus DLAA i ustawiłem ostrość na 50% gra wyglądała praktycznie jak render, i brak ostrości już nie raził.

Mam tak samo. Np. w BG3 DLAA nadal jest nieostre. Ale były też przypadki gier gdzie testowałem DLDSR + DLSS (czyli nawet nie DLAA) i wyglądało to przepięknie. ;) 

2 minuty temu, Kyle_PL napisał:

PPI ... wiem, że to brzmi banalnie, ale na prawdę nie przekroczysz tej fizycznej bariery. No możesz wyostrzać filtrami, ale wiadomo, że te filtry wyostrzające to taki erzac.

Wiem o co ci chodzi i masz rację. PPI jest ważne. Ale znam też możliwości tego PPI na którym obecnie siedzę i wiem że są one znacznie większe. W starszych grach. Tu po prostu DLAA wygląda jak natywna rozdzielczość + TAA. ;) 

Edytowane przez Isharoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie jak chcemy inną rozdzielczość niż natywna w tej grze, to najpierw trzeba ustawić pulpit na tą rozdzielczość.

1 minutę temu, SylwesterI. napisał:

Obraz fhd czy 1440p na 27" nie będzie rozmydlony, tylko mniej szczegółowy, bo masz mniejszą rozdzielczość, ale będzie ostry

Będzie rozmydlony = NIEOSTRY (27" 1920x1080 DLAA).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Isharoth napisał:

Właśnie też odpaliłem DLDSR + DLAA. Niestety akurat w tym przypadku niewiele to pomaga. Coś nadal rozmydla ten obraz. :( 

A czy ustawiłeś dldsr na mnożnik swojej natywne rozdzielczości? , np. Jak na fhd ustawisz dldsr na 4k czyli razy 4 jak pamiętam to poprawi widok, a jak ustawisz inny to wcale nie musi, to działa jak obraz fhd na monitorze 4k gdzie jest ostry tylko PPI tragiczne, bo 1 piksel obrazu składa się z 4 fizycznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no tak, nie pomyślałem z tym pulpitem :E

A czy ustawiłeś dldsr na mnożnik swojej natywne rozdzielczości?

A tak się da w ogóle, to nie jest wymuszone 1.75 i 2.25 ?

17 minut temu, Kyle_PL napisał:

Żeby zbyt płynnie nie chodziło 🙃 (w pełno-ekranowym trybie okienkowym, jest zawsze nieco niższy fps niż w trybie "pełnego ekranu na wyłączność")

No właśnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Kyle_PL napisał:

Kłamstwo,  albo jesteś ślepy  natywne fhd na 27" jest ostre , ale mało szczegółowe,  fhd na 27" 1440p jest rozmydlony bo to nie natywna rozdzielczość,  fhd na 27" 4k będzie ostre tylko znów mało szczegółowe, ostre dla tego że dokładnie 4 fizyczne piksele wyświetla 1 piksel generowanego obrazu, mało tego będzie ciężko odróżnić fhd na 27" fhd , a fhd na 27" 4k , bo teoretycznie ppi powinno być takie samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, SylwesterI. napisał:

A czy ustawiłeś dldsr na mnożnik swojej natywne rozdzielczości? , np. Jak na fhd ustawisz dldsr na 4k czyli razy 4 jak pamiętam to poprawi widok, a jak ustawisz inny to wcale nie musi, to działa jak obraz fhd na monitorze 4k gdzie jest ostry tylko PPI tragiczne, bo 1 piksel obrazu składa się z 4 fizycznych

DLDSR ma max 2.25x i taki zawsze ustawiałem. Ustawiłem nową rozdzielczość na pulpicie i w grze. Widać że obraz jest trochę wyraźniejszy, ale nadal te wszystkie krawędzie są takie rozmiękczone. Zastanawiam się czy to przypadkiem nie wynika z użycia PT. W Cyberpunku jest to samo. W CP2077 z DLAA i RT Max obraz jest ostry i wyraźny, a z PT już rozmazany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, w CP2077 po włączeniu PT jest podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Isharoth napisał:

DLDSR ma max 2.25x

Tu jest twój problem , poza dldsr są inne opcje , tradycyjne, tam dla 2560x1440 można ustawić 5120x2880 wtedy obraz jest żyleta

Teraz, kadajo napisał:

Faktycznie, w CP2077 po włączeniu PT jest podobnie.

Bo w cp2077 z PT macie straszny ghosting :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w innych grach 2.25x też było żyleta, nawet z FSR. :D Tu musi być jeszcze jakiś inny czynnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dla mnie ten benchmark jest uja warty. Co chwile inne wyniki. Zawsze korzystam z nvclean, ale kupiłem klucz do Wukonga za stówke, to zainstalowełm NV APP by aktowywać grę i nagle 10 fps mniej. Poszedł DDU + NVclean, wróciłem do wersji 560.70 i nadal niższa wartość. Ma ktoś combo 7800x3d + 4070TI by porównać? 

3440x1440 + DLSS 75 + Filmowe

OUq3arJ.png

aQYmY7d.png

Edytowane przez calvex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, SylwesterI. napisał:

Bo w cp2077 z PT macie straszny ghosting :E

Ale my nie piszemy o ghostingu.

11 minut temu, SylwesterI. napisał:

Tu jest twój problem , poza dldsr są inne opcje.

DLDSR ma tylko dwie opcje, reszta to zwykły DSR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, kadajo napisał:

Ale my nie piszemy o ghostingu.

Tam ghosting powoduje rozmycie całego obrazu, to też pisali w jakiejś recenzji, po za tym że dodaje wręcz smugi za obiektami, może włączenie PT zmienia presety wyostrzania

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak ghosting może rozmyć nieruchomy obraz. I ogólnie to nie na tym polega ghosting.
To raczej cokolwiek się dzieje z obrazem powoduje te problemy, łącznie z ghostingiem, może jest nakładany jakiś kolejny filtr, o którym nie wiemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Też wydaje mi się że to nie tylko ghosting. Akurat ostatnio robiłem porównania w CP, to tutaj mam taki dobry screen, gdzie widać mocną różnicę na trawie. https://imgsli.com/Mjg3MjQy/1/2
Ale niestety nie dotyczy to tylko i wyłącznie samej trawy. Ogólnie grafika z PT wydaje się taka mniej wyraźna. Ale nadal... PT robi ogromne wrażenie w niektórych miejscach np. jak się spojrzy tutaj na tą rurę po lewej. https://imgsli.com/Mjg3MjU4/1/2

Jestem ciekaw jak PT spisze się w Wukongu względem Lumen, bo na tym benchmarku to mało co widać...

Edytowane przez Isharoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7na mnie pt w cp2077 też zrobiło wrażenie, aż musiałem wyłączyć :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bez powodu PT w Cyberpunku jest oznaczone jako funkcja eksperymentalna. ;) Oprócz ghostingu to tam też denoiser średnio wyrabia. I być może denoiser jest też winowajcą rozmazanego obrazu, ale nie mam tyle wiedzy na ten temat żeby to potwierdzić.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
42 minuty temu, SylwesterI. napisał:

Kłamstwo,  albo jesteś ślepy  natywne fhd na 27" jest ostre , ale mało szczegółowe,  fhd na 27" 1440p jest rozmydlony bo to nie natywna rozdzielczość,

Znowu kłamiesz (lub nie nie umiesz czytać nawet po polsku - bo sam zacytowałeś jak napisałem DLAA):

52 minuty temu, Kyle_PL napisał:

- jak widzisz mowa była o 1920x1080 DLAA na 27". Ewentualnie jesteś ślepy, jeśli twierdzisz, że 1920x1080 przy DLAA na 27" z odległości typowej do monitora (okolice 60cm zgodnie z BHP), jest "ostre".

Także "szczegóły" to tutaj najmniejszy problem, skoro obraz będzie rozmazany.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oczywiście że jest ostre , ale mało szczegółowe, jeśli ty nie widzisz że jest ostre, dla ciebie obraz się rozmywa, to jesteś ślepy :E

Więc się nie dziwię że dlss dla ciebie dobrze wygląda🤣

siedzę 75cm od 1440p I widzę że obraz jest ostry , ma mniej szczegółów niż gdyby to było 27" 4k , aale nie ma błędów dlss  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że jest ostre , ale mało szczegółowe,

Jeśli uważasz, że 1920x1080 na 27" z ~60cm przy DLAA jest ostre - twoja sprawa. Moim zdaniem jest to rozmyty obraz.

Natomiast szczegółowość przy DLSS/DLAA bierze się z rozdzielczości bazowej, która w przypadku ekranu 1920x1080 i trybu DLAA nie jest rewelacyjna, ale też nie jest tragiczna i wynosi 1920x1080. Jednak szczegółowość tutaj jest najmniejszym problemem jakościowym całego takiego obrazu FHD DLAA na 27", bo głównym problemem jest jedno wielkie mydło.

5 minut temu, SylwesterI. napisał:

siedzę 75cm od 1440p I widzę że obraz jest ostry , ma mniej szczegółów niż gdyby to było 27" 4k , aale nie ma błędów dlss

Jakich błędów? Shimmering?  (który jest zależny od rozdzielczości bazowej) W 2560x1440 27" DLAA będziesz miał taki sam "shimmering", co na 3840x2160 27" DLSS Quality (ta sama rozdzielczość bazowa) ... czyli praktycznie go nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Kyle_PL napisał:

Jeśli uważasz, że 1920x1080 na 27" z ~60cm przy DLAA jest ostre - twoja sprawa. Moim zdaniem jest to rozmyty obraz.

Jakich błędów? Shimmering?  (który jest zależny od rozdzielczości bazowej) W 2560x1440 27" DLAA będziesz miał taki sam "shimmering", co na 3840x2160 27" DLSS Quality (ta sama rozdzielczość bazowa) ... czyli praktycznie go nie ma.

Podsumowując z 60 cm widzisz rozmyty obraz , nie widzisz problemów dlss które widzę ja(z75 cm) i autorzy linkowanych przez ciebie testow= konieczność wizyty u okulisty

AUTORZY TESTOW : shimmering TAK przy dlss , czy to fhd,1440p,4k

NIE PRZY DLAA CZY TO FHD,1440P,4K

KYLE_PL : widzę rozmyty obraz z 60cm , dlss nie ma błędów

🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widzisz problemów dlss które widzę ja(z75 cm)

Przecież twój monitor nie jest w stanie przy DLSS wyświetlić takiego obrazu jak mój, więc o czym bredzisz?

Ustawiasz DLSS na ekranie 2560x1440, gdzie uzyskujesz rozdzielczość bazową w najlepszym razie 1707x960 i wyjściową w postaci nierewelacyjnego 2560x1440 i dziwisz się, że wygląda to kiepsko? Ja przy bazowej 2560x1440 i wyjściowej 3840x2160 nie mam takich problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
28 minut temu, Kyle_PL napisał:

Przecież twój monitor nie jest w stanie przy DLSS wyświetlić takiego obrazu jak mój, więc o czym bredzisz?

Ustawiasz DLSS na ekranie 2560x1440, gdzie uzyskujesz rozdzielczość bazową w najlepszym razie 1707x960 i wyjściową w postaci nierewelacyjnego 2560x1440 i dziwisz się, że wygląda to kiepsko? Ja przy bazowej 2560x1440 i wyjściowej 3840x2160 nie mam takich problemów.

Nie, pisałeś że z 60cm widzisz fhd nie ostro :E

Ja z 75cm widzę 1440p ostro

Ja nie ustawiam dlss 🤮 , ja ustawiam dlaa więc bazowa 1440p do 1440p

Z tego powodu nie dziwię się że dlaa jest ostre 😎 

ahh i nie masz monopolu na 4k też sprawdzam jak dlss wygląda na 4

da tego do swojego pc kupiłem 1440pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kyle_PL napisał:

Ogólnie jak chcemy inną rozdzielczość niż natywna w tej grze, to najpierw trzeba ustawić pulpit na tą rozdzielczość.

W każdej, która nie ma full screena a jedynie okienko. Podobnie jest w GoW i reszcie tytułów od Sony.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, SylwesterI. napisał:

Z tego powodu nie dziwię się że dlaa jest ostre 😎

DLSS Quality 3840x2160 jest wyraźnie ostrzejsze od DLAA 2560x1440. 😎

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi