Wystaczy zajrzeć w tematy awarii.90 procent tych frezow to ryzeny 1000 i 2000
Przez te kilka lat nazbierało sie tego troche.
Na odwrót.Ja uwazam ze jesteś bardzo nieszczęśliwy jak nie zauważyłeś różnicy miedzy 10900. xD
Od jakiegoś czasu męczę się z koszmarnie słabym zasięgiem WiFi w domu - nie dość, że pół mieszkania ma problem z utrzymaniem połączenia z siecią, to jeszcze tam, gdzie tego problemu nie ma, prędkość regularnie spada do 2-4Mbps. W tym samym czasie po kablu leci pełne 240Mbps, więc ewidentnie wina WiFi. Jak to w bloku, na 2.4GHz lata koło 20 sieci, więc w ostatnich dniach zebrałem się w sobie i przestawiłem sieć domową z 2.4GHz na 5GHz - obecny router nie obsługuje dwóch częstotliwości jednocześnie, a ze względu na starszy sprzęt (tylko 2.4GHz) nie mogłem (nie chciało mi się) przestawić tego tak o. Sytuacja trochę się poprawiła - spadki prędkości są niższe, rozłącza trochę rzadziej - ale równie dobrze może to być myślenie życzeniowe.
Pochodziłem po mieszkaniu z inSSIDerem zainstalowanym na laptopie i dla sieci 5GHz wygląda to tak:
metr od routera: -50dBm
w pokoju, w którym spada prędkość: -62dBm do -70dBm
w pokojach, w których rozłącza: -70dBm do -80dBm
Pomiędzy routerem a pokojem z niższą prędkością jest "tylko" ściana nośna w wielkiej płycie, czyli jak w bunkrze. Pozostałe pokoje to jedna nośna + działowa albo dwie nośne. Nie mam możliwości przeniesienia obecnego routera w inne miejsce, nie mam też jak podciągnąć tam kable (wynajmowane mieszkanie), więc pomyślałem o zmianie urządzenia na coś, co da trochę mocniejszy sygnał w całym domu. Obecnie za rozgłaszanie WiFi odpowiada Technicolor TC7200 od ISP (5GHz) oraz jakaś karta sieciowa na USB podłączona do domowego serwera (2.4GHz, sieć dla starszego sprzętu). Ten Technicolor nie ma żadnej zewnętrznej anteny, przez co dla sieci 2.4GHz zasięg jest gorszy niż na tym donglu
Do rzeczy. Szukam czegoś, co robiąc za AP miałoby większą szansę na utrzymanie obydwu sieci (2.4GHz i 5GHz jednocześnie) trochę stabilniej niż obecny sprzęt. Zależy mi wyłącznie na WiFi - PC są podłączone po kablu, router od ISP może dalej robić za router, w razie czego zawsze mogę ogarnąć routing nawet na domowym serwerze. Nie potrzebuję żadnych złącz USB i aplikacji na telefon do konfiguracji, sieci dla gościa, nawet bez wyjść Ethernet się obejdzie. Jak na razie z WiFi będą korzystać telefony, drukarka, telewizor i konsola, po zmianie mieszkania tylko telefony i może drukarka.
Nie mam pojęcia jaki budżet byłby sensowny, ale patrząc na ceny w sklepach po ustawieniu filtrów, jakieś 500 złotych to kwota, przy której pewnie można już o czymś myśleć. Jeśli coś droższego da lepsze efekty (wiem, gwarancji nigdy nie ma), mogę spokojnie trochę dorzucić.
Chyba że w ogóle mogę sobie odpuścić jakiekolwiek zakupy, bo nic by to nie dało ze względu na tłumienie ścian nawet gdybym miał anteny kierunkowe (montują coś takiego w sprzęcie domowym?).
Ja mam oryginalną ma 5V=2A, beż żadnych piorunów, nie jest to fast charge itp, bo redmi 4x nie obsługiwało takich bajerów, ale ładowałem tym pada od PS4, pad do dziś żyje, dobre kilka lat.