Skocz do zawartości
Jaycob

Hogwarts Legacy

Jaki dom wybierzesz? :E   

134 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki dom wybierzesz? :E

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, AndrzejTrg napisał:

@lis22Grasz może w Jedi Survivor? Tam w temacie @*** ChOpLaCz *** z 4090 i i7 11700 ma problemy, i sugerują mu że proc za słaby. A jak detale obniżysz oczko w lewo nie jest lepiej?

Gram ale tam Gość pisał, że gra w 4K a Jedi Ocalały nie ma wsparcia dla DLSS.

Ja chcę najpierw sprawdzić ten super duper extra DLSS 3.0, który miał dawać takiego kopa, że głowa mała ;)

Poza tym, takie ustawienia wybrał mi GeForce Experence i nawet podniósł mi RT na ultra ;)

Godzinę temu, JDM napisał:

A gdzie można wybrać między DLSS 2.0 i 3.0? U mnie jest tylko opcja "DLSS" i tyle. Na i5 12500@4080 bez DLSS z RT na Ultra i wsio na ULtra mam 48-57FPS, z DLSS i FG 103-118 FPS, wsio na zewnątrz Hoghwartu, a konkretnie w nocy na stacji kolejowej.

To się nazywa "generator klatek" i trzeba mieć RTX 4000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty najpierw wywal te dziadostwo pt experience.

A JDM napisał że ma 4080 "Na i5 12500@4080..." a sygnatura co innego mówi. Albo czegoś nie rozumiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, lis22 napisał:

To się nazywa "generator klatek" i trzeba mieć RTX 4000.

No tak, napisałeś, że masz 4080 (sygnaturka), włączony FG i DLSS 2.0, a skoro masz 4080 to powinieneś mieć DLSS 3.0, więc zapytałem, skąd to DLSS 2.0.
Moja sygnaturka - dawno temu i nie prawda, nie zmieniłem a jak chciałem zmienić, to zapomniałem gdzie to się robi :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DLSS 3 to nazwa marketingowa i oznacza jednocześnie włączony DLSS2 + FG + Reflex

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sprawdzam teraz testy i w 1440p , Directx 12, RT: ultra, DLSS: jakość + FG = włączony generator klatek i tam na RTX 4080 wychodzi 122 fps ale na mocniejszym procesorze bo na Intel Core i9-12900K @ 5,1/4,0 GHz.

Testy-Hogwarts-Legacy-1-1.jpg&w=1600&q=8

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pora na 13 generację z DDR5 :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, JDM napisał:

No tak, napisałeś, że masz 4080 (sygnaturka), włączony FG i DLSS 2.0, a skoro masz 4080 to powinieneś mieć DLSS 3.0, więc zapytałem, skąd to DLSS 2.0.
(...)

Czy Wy wszyscy czyściwa się ożarliscie z tym DLSS 3.0? ;)

Nie ma żadnego DLSS 3.0. (!) Było sobie do niedawna po prostu DLSS.
Później nowsze DLSS 2.0 i... tyle.

W serii 40xx doszedł FG (frame / fake ;) generator) i po włączeniu zwykłego DLSS 2.0, które już daje spory boost, i po dorzuceniu do tego jeszcze FG (kolejny boost do boosta) = masz milijon fps, i aby ten ficzer pack, jakoś odróżnić od zwykłego DLSS 2.0 nazywa się go (marketingowo) DLSS 3.0. Ale to zwykle DLSS2 + FG (nie żadne DLSS 3.0). 

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

jakoś mi ten DLSS nie leży cały czas jak to włączam to mam świadomość ze gram w 1440x920 a nie w 2560x1440 mydełko nie ostre tekstury etc. na szczescie jest nakładka nvidi wyostrzenie obrazu bez tego nie gram.

Edytowane przez slawinho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wybór domu ma jakieś większe znaczenie?

Coś tam wyczytałem, że chyba każdy dom ma jakąś swoją specjalną misję, ale czy coś jeszcze?

Nie chcę czytać tony stron wstecz, bo na bank złapię spoilery.

Jak ogólnie tu jest K+M vs pad?

Coś tam poczytałem na necie i sporo ludzi narzeka niby na walkę na K+M.

Warto używać RT w tej grze?

Edytowane przez DyndaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RT zawsze warto używać , podobno huffelpuff i slytherin mają najlepsze misje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto RT używać, dużych różnic nie ma, a zasysa zasoby jak odkurzacz.

Wybór domu niestety jest szczątkowy, dla każdego po 1-2 misje unikatowe z tego co pamiętam. Reszta jest taka sama.

IMO najlepszy questline jest z pewnych postaci ze Slytherinu, więc jak wybierzesz Slytherin to być może bardziej się wkręcisz i nic poza tym. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli z tym RT, to jeden rabin powie tak, a drugi rabin powie nie :E

Ogólnie widziałem na jakichś filmach, że podłogi to się świecą jak psu jajca na wiosnę tak nierealistycznie.

No a coś w temacie K+M vs. PAD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, DyndaS napisał:

Czyli z tym RT, to jeden rabin powie tak, a drugi rabin powie nie :E

Ogólnie widziałem na jakichś filmach, że podłogi to się świecą jak psu jajca na wiosnę tak nierealistycznie.

No a coś w temacie K+M vs. PAD?

Jesli w grze SSR jest wykastrowane to na tle RT moze wydawac sie swiecace ;)  Gdyby w tej grze SSR by wygladalo jak powinno wygladac to tez by sie swiecilo.

11 godzin temu, voltq napisał:

RT zawsze warto używać , podobno huffelpuff i slytherin mają najlepsze misje

Pewnie, ze warto jesli wydajnosc pozwala, szczegolnie tutaj jak gra ma wykastrowane SSR. Gra ma 3 efekty RT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i w sumie dalej nie wiem czy grać w to na padzie czy K+M. Najgorsze, że przesiadka w trakcie gry to trochę lipa, bo ciężko potem ogarnąć czym co się robi. Aczkolwiek to menu takie widać pod pata bardziej zrobione, ale normalnie preferuję grać K+M

Dużo celowania jest w tej grze?

Pada mam kupionego jakiś czas temu od najnowszego xbox na promocji, ale w sumie nie wiem czy go rozpakowywać czy odsprzedać, bo na padzie to ja raz na ruski rok gram, a ostatnio to pewnie grałem z 2-3 lata temu :E

Jak ustawić ten suwak pole widzenia używając monitora? jest to w zakresie od -20 do +20.

Zastanawia mnie ta funkcja zwiększenie ostrości dla nvidia dlss. Nie wiem czy w jakiejś innej grze z tym się spotkałem. Ogólnie gra domyślnie nawet bez dlss w menu wydaje się, że ma takie mydło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmien sobie pliki DLSS do najnowszej wersji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Phoenix. napisał:

Podmien sobie pliki DLSS do najnowszej wersji ;)

W sensie, że jak, że co, bo nie ogarniam o co kaman :hmm:

Mam wersję ze steam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, DyndaS napisał:

W sensie, że jak, że co, bo nie ogarniam o co kaman :hmm:

Mam wersję ze steam.

do zmiany DLSS możesz użyć DLSS Swapper

https://github.com/beeradmoore/dlss-swapper

Tylko że nowsze DLSS nie zawsze znaczy lepsze. Widziałem na YT porównanie dwóch róznych wersji w Hogwarts Legacy i akurat nowsza miała bardziej sprane kolory i troche szarpała niektóre obiekty w ruchu. O ile szarpanie w DLSS zwykle ciezko spostrzec w normalnej rozgrywce to sprane kolory już dla mnie było widać.

------

Skończyłem grę niedawno, wszystkie wyzwania + misje poboczne. Merlinów rozwiązałem tylko tyle ile trzeba było do maks ekwipunku i powiem szczerze że gra jest średnio dobra i dla mnie to jakieś 6/10. Początek wow i dobrze ze historia sie zaczęła w Hogwarcie i Hogsmeade bo to dwie najlepsze lokacje w grze. Szczególnie Hogwart i wierność jego odtworzenia i dbałość o detale to ogromny plus dla fanów uniwersum. Natomiast fabuła, misje poboczne są po prostu miałkie. JUż nie mówię o tym że wiekszych wyborów gra nie stawia przed graczem, ale główny czarny charakter nie ma większych motywacji, brakuje ciekawych postaci drugoplanowych oprócz Figa, bardzo ograniczone i powtarzalne grono przeciwników. Świat na pierwszy rzut oka bogaty ale bardzo powtarzalny i to mocno kłuje w oczy. Szkoda bo uniwersum samo w sobie dużo daje.

Technicznie pięknie ale sterowanie na klawiaturze i myszce jest bardzo średnie a pada w takich grach nie uznaję. Przyjemnie mi się grało, nie powiem ale im dłużej tym gra jest dłużąca. Teraz kończę CP i tutaj wręcz przeciwnie - im wieksze zaawansowanie fabuły tym lepiej, w HL raczej odwrotnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, misieq napisał:

Technicznie pięknie ale sterowanie na klawiaturze i myszce jest bardzo średnie a pada w takich grach nie uznaję. Przyjemnie mi się grało, nie powiem ale im dłużej tym gra jest dłużąca. Teraz kończę CP i tutaj wręcz przeciwnie - im wieksze zaawansowanie fabuły tym lepiej, w HL raczej odwrotnie

To powiedz coś więcej w temacie K+M vs pad pod tą grę i dlaczego uważasz, że pod tą grę niezbyt. 

No bo dalej się głowię, a jak zacznę grać na jednym, to potem w środku gry trochę słabo się przesiadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Denerwujące jest przewijanie zestawów zaklęć, ale jeszcze bardziej denerwuje to, że non stop musisz edytować te zestawy zaklęć bo nawet jak masz 4 odblokowane to będziesz miał sytuacje że nie takie zaklęcia których potrzebujesz masz aktywne. To może być wygodniejsze trochę na padzie ale podejrzewam że nie tylko mi to nie pasowało.

Ale ogólnie Ci nic nie poradzę w kontekście pada czy KM bo na padzie gram tylko w FIFE i Mortal Kombat. Dla mnie granie na padzie w gry w których jakkolwiek trzeba w coś celować bronią lub chodzić i się rozglądać kompletnie mija się z celem i ergonomią dlatego jestem pod tym względem moherem i cisne we wszystko na myszce i klawiaturze :)

Edytowane przez misieq
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, misieq napisał:

Denerwujące jest przewijanie zestawów zaklęć, ale jeszcze bardziej denerwuje to, że non stop musisz edytować te zestawy zaklęć bo nawet jak masz 4 odblokowane to będziesz miał sytuacje że nie takie zaklęcia których potrzebujesz masz aktywne. To może być wygodniejsze trochę na padzie ale podejrzewam że nie tylko mi to nie pasowało.

Ale ogólnie Ci nic nie poradzę w kontekście pada czy KM bo na padzie gram tylko w FIFE i Mortal Kombat. Dla mnie granie na padzie w gry w których jakkolwiek trzeba w coś celować bronią lub chodzić i się rozglądać kompletnie mija się z celem i ergonomią dlatego jestem pod tym względem moherem i cisne we wszystko na myszce i klawiaturze :)

No a dużo tu jest tego celowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W walce raczej nie bo celowanie masz trochę na zasadzie tego co było np. w Batmanach czyli atakujesz tego którego widzisz blisko środka monitora, używając zaklęć w świecie już tego celowania jest trochę więcej. Jak masz doświadczenie w graniu na padzie to możesz zacząć na padzie.

Tak czy inaczej logika sterowania w tej grze jest dla mnie ogólnie słabo przemyślana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doświadczenie w graniu na padzie mam takie umiarkowane. Coś tam się grywało czy też przechodziło exy sony, a tak to PC K+M głównie.

To co czytałem, to ludzie narzekali właśnie na przełączanie się między zaklęciami na K+M oraz przełączanie pomiędzy celami. Czy też ogólnie porozrzucane przyciski, których jest od groma.

Tak czy inaczej widać nawet po głównym menu, że gra jest zrobiona pod pada, ale jak coś trzeba celować itp. itd. to na padzie siara już jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza rzucaniem zakleć i trochę dziwnym sterowaniem miotłą i obiektami unoszącymi się w powietrzu to więcej problemów nie ma na KM. Z celowaniem jak ktoś miał problem przy graniu z myszą to nie mam pojęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi