Skocz do zawartości
Jaycob

Hogwarts Legacy

Jaki dom wybierzesz? :E   

133 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki dom wybierzesz? :E

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Element Wojny napisał:

Mam nadzieję że recenzenci ogrywali na PC a nie tylko na PS5, żeby potem znowu się nie okazało jak przy ostatnich premierach że na PS5 fajnie a na PC problemy. 

tak właśnie podejrzewam. Szczególnie po tym "32 GB RAM" w wymaganiach do 1440p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, GS01 napisał:

tak właśnie podejrzewam. Szczególnie po tym "32 GB RAM" w wymaganiach do 1440p

Dlatego właśnie zamierzam poczekać na opinie grających na PC, bo mam dziwne wrażenie że recki będą znowu z PS5. W ostatnim czasie stało się to jakimś standardem, jakby wydawcy wręcz bali się wysłać do zrecenzowania wersję na PC. 

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widząc, że ludzie robią preordery po tym jak rynek wygląda w ostatnich latach, to ja już tracę wiarę w ludzkość :E

No i to jeszcze w przypadku gry, która jest imo jedną wielką niewiadomą.

Zastanawia mnie co to daje, że ktoś gra dosłownie na samą premierę. Lepiej poczekać na recenzje i upewnić się czy warto, a do tego lepiej nie być beta testerem, a poczekać chociaż na 1-2 większe patche, które naprawią większe błędy.

• Like 6
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, xrealy napisał:

Ło panie drogi dopiero teraz się zorientowałem że ta gra w rekomendowanych do Ultra 1440p ma zasysać ~ 32GB Ramu :o 

Poszukiwane szare ballistixy 16GB CL 15 @ 3000MHz DDR4 w trybie pilnym :E 

Jak wyszły radełony na HBM to ludzie piali że 4 GB HBM to jak 8 GB zwykłej :E także idąc tym tokiem, masz 3d cache, Tobie na 8 GB będzie działać xD 

9 minut temu, DyndaS napisał:

Zastanawia mnie co to daje, że ktoś gra dosłownie na samą premierę. Lepiej poczekać na recenzje i upewnić się czy warto, a do tego lepiej nie być beta testerem, a poczekać chociaż na 1-2 większe patche, które naprawią większe błędy.

Do tego pewnie w okolicach doprowadzenia gry do dobrego stanu patchami będzie już też tańsza. I będą poradniki :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, DyndaS napisał:

Zastanawia mnie co to daje, że ktoś gra dosłownie na samą premierę.

Kupują w pre-orderach no bo przecież nie ma w co grać :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, DyndaS napisał:

Zastanawia mnie co to daje, że ktoś gra dosłownie na samą premierę.

Sam się zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że to ból egzystencjalny spowodowany świadomością przemijania (trzeba korzystać jak najszybciej :D)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Element Wojny napisał:

Jak już ktoś dorwie tą grę i trochę pogra, to czy mógłby się podzielić takimi detalami jak: fabuła, questy poboczne, system walki, gameplay itd. ? Byłbym naprawdę bardzo zobowiązany.

Gram już na PS5, mam za sobą kilka godzin. Fabuła wolno się rozkręca, początkowo wieje trochę nudą ale po 5-6h zaczyna się dziać i już teraz trudno mi odłożyć pada ;) System walki ciekawy, ale początkowo bardzo ograniczony bo znamy mało czarów. Z czasem poznajemy jednak coraz więcej, ulepszamy te co mamy i walki zaczynają pokazywać pazura. Łączymy różne czary, robimy kombosy - naprawdę jest tu duży potencjał, ale zobaczymy dalej bo nadal mam sporo zaklęć do odblokowania / ulepszenia.

Misji pobocznych na razie zrobiłem kilka, nie porywają ale też ciężko oceniać tak szybko - póki co głównie zbieranie jakichś pierdół, itp. Wszystko jednak całkiem przyjemnie fabularyzowane, trochę na wzór Wieśka.

Ogólnie gra jest bardzo przyjemna mechanicznie i po prostu świetnie się w nią gra, a to już duża zaleta. Jest dużo znajdziek, aktywności pobocznych, co rusz coś ciekawego na mapie znajdujemy do odkrycia.

• Like 1
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, Dirian napisał:

System walki ciekawy, ale początkowo bardzo ograniczony bo znamy mało czarów. Z czasem poznajemy jednak coraz więcej, ulepszamy te co mamy i walki zaczynają pokazywać pazura.

dla mnie to dobre info, bo znaczy, że nie dostaje się wszystko na start, a takie stopniowe odblokowywanie świadczy o długości rozgrywki i o wielkości świata.

Edytowane przez GS01
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, GS01 napisał:

dla mnie to dobre info, bo znaczy, że nie dostaje się wszystko na start, a takie stopniowe odblokowywanie świadczy o długości rozgrywki i o wielkości świata.

Dokładnie tak. Świat wydaje się naprawdę duży i na razie mimo ok 10h na liczniku nadal czuję się tutaj zagubiony i mało co mam odkryte. Sam Hogwart jest ogromny.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mapa jak wygląda, w sensie jest jakaś mgła wojny?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Dirian napisał:

Dokładnie tak. Świat wydaje się naprawdę duży i na razie mimo ok 10h na liczniku nadal czuję się tutaj zagubiony i mało co mam odkryte. Sam Hogwart jest ogromny.

Ehhh na liczniku jeszcze doba i 10 h :( troche poczytalem reddita i też sporo piszą ci co grają, są tematy z pytaniami i odpowiedziami, czytając niektóre posty to mam wrażenie że to materiał na goty :E bardzo chwalą szczegółowość świata i przywiązanie do detali

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, JeanPepin napisał:

Ehhh na liczniku jeszcze doba i 10 h :( troche poczytalem reddita i też sporo piszą ci co grają, są tematy z pytaniami i odpowiedziami, czytając niektóre posty to mam wrażenie że to materiał na goty :E (...)

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja jestem ciekawy czy warto kupować wersję deluxe, jak ktoś będzie już ogrywał taką wersję to dajcie znać czy warto kupić

Edytowane przez voltq
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo jedynie dla czego warto, to dla early accesu, te 2-3 dodatki to mało co warte.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak już wiemy że gierka wygląda obiecująco na PS5, to pora się od kogoś dowiedzieć jak to chodzi i działa na PC.

Kiedy spada embargo na recki ?

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie warto dla tych 72 godzin wcześniejszego dostępu - akurat 7,8 i 9 mam wolne a potem znowu do pracy, więc wezmę Deluxe żeby grać już od wtorku, szkoda tylko, że na PC dopiero od 19 stej ale nie dam 360 zł za Deluxe na PS5, na PC Deluxe kosztuje 303 zł na Steam.

1 minutę temu, Element Wojny napisał:

Jutro o godzinie trzynastej.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Element Wojny napisał:

Bodajże jutro o godz 12.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, lis22 napisał:

Dla mnie warto dla tych 72 godzin wcześniejszego dostępu - akurat 7,8 i 9 mam wolne a potem znowu do pracy, więc wezmę Deluxe żeby grać już od wtorku, szkoda tylko, że na PC dopiero od 19 stej ale nie dam 360 zł za Deluxe na PS5, na PC Deluxe kosztuje 303 zł na Steam.

A czy na pewno będzie to uczciwe 72h? W szczególności dla graczy PC. U nas gra będzie dostępna o której? 18? 19? W dodatku nie mamy preloadu. A 10 lutego o której będzie dostępna? Bo jak od razu po północy, to znaczy że to już nie 72h, a bliżej 48h.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, Isharoth napisał:

A czy na pewno będzie to uczciwe 72h? W szczególności dla graczy PC. U nas gra będzie dostępna o której? 18? 19? W dodatku nie mamy preloadu. A 10 lutego o której będzie dostępna? Bo jak od razu po północy, to znaczy że to już nie 72h, a bliżej 48h.

Dziesiątego też od 19 stej, więc będą równe 72 godziny. Tylko konsolowcy mają od północy z poniedziałku na wtorek i z czwartku na piątek.

Edytowane przez lis22
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dramat, płacić za wersję po 300zł żeby pograć kilkadziesiąt godzin wcześniej w najgorszą wersję (bez patchy) a potem zdziwienie skąd te ceny gier :lol2:

Tak dla zainteresowanych innymi regionami: najtańsza wersja na steam kosztuje 93zł, a deluxe 111zł ;)

• Like 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Wu70 napisał:

Tak dla zainteresowanych innymi regionami: najtańsza wersja na steam kosztuje 93zł, a deluxe 111zł ;)

Podziękujmy Unii Europejskiej...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Wu70 napisał:

Dramat, płacić za wersję po 300zł żeby pograć kilkadziesiąt godzin wcześniej w najgorszą wersję (bez patchy) a potem zdziwienie skąd te ceny gier :lol2:

Wersja podstawowa kosztuje 270 zł na Steam, więc te 30 zł to nie jest jakiś majątek - 100 zł i więcej to już tak ale 30 zł mogę dać, żeby pograć wcześniej. Recenzenci i Ci, którzy grają już w wersje pudełkowe na konsolach też nie mają patch i żyją ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, lis22 napisał:

Dziesiątego też od 19 stej, więc będą równe 72 godziny. Tylko konsolowcy mają od północy z poniedziałku na wtorek i z czwartku na piątek.

Chociaż tyle. Ale ten preload to mogliby zrobić, bo to chyba nie problem na Steam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, lis22 napisał:

Recenzenci i Ci, którzy grają już w wersje pudełkowe na konsolach też nie mają patch i żyją ;)

podobnie też żyli w przypadku Cyberpunka. Ale nie chcę źle wróżyć.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, lis22 napisał:

Wersja podstawowa kosztuje 270 zł na Steam, więc te 30 zł to nie jest jakiś majątek - 100 zł i więcej to już tak ale 30 zł mogę dać, żeby pograć wcześniej. Recenzenci i Ci, którzy grają już w wersje pudełkowe na konsolach też nie mają patch i żyją ;)

Dla recenzentów to praca, oni bardzo dobrze żyją z każdym bublem a za 10/10 jeszcze dostaną premię ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi