Skocz do zawartości
Jaycob

Hogwarts Legacy

Jaki dom wybierzesz? :E   

134 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki dom wybierzesz? :E

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Thimedes napisał:

To być może jedna z najciekawszych gier wychodzących w pierwszym kwartale ale ja chyba mam więcej ochoty na GoldenEye 007. Na pewno najbardziej rozbudowana gra z uniwersum stworzonego przez J.K. Rowling. Ale czy będzie się w nią najprzyjemniej grało? Nie wiem ale faktycznie możliwości jest sporo więcej niż w starszych grach. Grałem nie dawno w jedną z części na GameCube'a (emulator Dolphin) no i się nawet spoko prezentowała, grafa może być. Te na PS1 to już jednak dla mnie mało estetyczne, zbyt krótki zasięg widoczności. W Silent Hill to mogło pasować ale w grach z Hogwartem, to ja chcę widzieć cały ogromny zamek, latając na miotle. Ponieważ Albus Dumbledore był uczniem Hogwartu właśnie wtedy kiedy dzieje się gra, to liczę, że będzie dało się go spotkać i z nim porozmawiać. Ogólnie to HL ma mieć sporo zawartości i dlatego jest jedną z najobszerniejszych gier tego roku. Czy Switch go uciągnie? Mam wątpliwości, chyba, że jacyś geniusze nad tym portem pracują. Mogłoby być ciekawe spróbować wczuć się w bycie uczniem Hogwartu. Zmiany u czarodziejów były mniejsze niż zmiany u mugoli pomiędzy końcem XIX, a końcem XX wieku. Światowe PKB mugoli wzrosło 20-krotnie z 3 bilionów do 60 bilionów według jednej strony i więcej według jeszcze innych stron. W 2000 roku, oni nadal używają sów do przesyłania wiadomości. Tak więc sprawy wyglądają u nich inaczej. W tamtym czasie miał miejsce jakiś bunt goblinów i to jest jeden z motywów HL. Gra wydaje się trochę mroczna i ma być w niej wiele różnych zaklęć do różnych zastosowań. Taki z lekka TPS ale z różdżką (co ciekawe, gobliny nie mogą używać różdżek, podobno). Na pewno przesłucham recenzji na YT i zobaczę na Metacritic. Nie znam nikogo kto kupuje tę grę na premierę.

Smerf Maruda, zrobiłeś rebranding, ale marudzenie Cię zdradziło, nie z nami te numery :E jak tam GPU w slocie 2.0 x8 czy tam x4? ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Pioy napisał:

Smerf Maruda, zrobiłeś rebranding, ale marudzenie Cię zdradziło, nie z nami te numery :E jak tam GPU w slocie 2.0 x8 czy tam x4? ?

Chlop myslal ze zmieni nick i nikt nie pozna ale po tych glupotach co pisze nie da sie nie poznac :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Wu70 napisał:

Tak dla zainteresowanych innymi regionami: najtańsza wersja na steam kosztuje 93zł, a deluxe 111zł ;)

Aktualizacja dla ultra oszczędnych: steam arg + visa: deluxe: 93zł, zwykła: 80zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Doamdor napisał:

Hogwarcie będzie ktoś taki jak Argus Filch ?

Ogrywałem ostatnio Zakon Feniksa i Księcia Półkrwi, spoko gierki były z fajnym światem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Tomek1623 napisał:

Ogrywałem ostatnio Zakon Feniksa i Księcia Półkrwi, spoko gierki były z fajnym światem ?

Ale to już nie było to samo co 1-3 na PC, w szczególności 2. Do 2 nadal wychodzą customowe mapy i jest mała społeczność która pracuje nad rozwojem edytora i silnika gry. Ostatnio wyszła 64bit wersja. Sam robiłem customowe mapki, ale żadnej nie udało mi się skończyć, bo jest to żmudna robota, szczególnie jeśli chodzi o tworzenie jakiejś bardziej skomplikowanej geometrii. Podziwiam jaki postęp zrobił Unreal Engine do tego czasu. :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GOL - 9 / 10

PPE - 9 / 10

Corle1 ma już pierwszy odcinek.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dowieźli?? Bardzo się cieszę , po północy się chwilkę sprawdzi na konsoli jak to wygląda ❤️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boziu Oni naprawdę to dowieźli!!! 
Odliczam te godziny do premiery i znikam na tydzień do szkoły magii. ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląd na to, że dowieźli. Na OC:

Opera-Zrzut-ekranu-2023-02-06-121841-ope 

Chyba nie wytrzymam i sobie na piątek zamówię. :E 

Cytat

Performance-wise, there’s a little to be desired. I’m playing on a 3080 with the graphics preset on ultra, and while quieter areas can see me hit 80fps, wandering around a busy part of Hogwarts or waltzing from shop to shop in Hogsmeade can drop to around 40fps. One particularly egregious occasion was at the Owlery, where I spent my entire time below 20fps, but it fixed itself after leaving. It’s not unplayable, and even without ray tracing the game looks rather lovely, but there’s room for improvement.

https://www.pcgamesn.com/hogwarts-legacy/review

7/10

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No coraz ciekawiej.
Pierwsza gra od CP2077 pod którą warto rozważyć zmianę sprzętu na nowszy ew konsole.
Zobaczymy jeszcze testy wydajności na pc.

Dla mnie must have ale poczekam na jakieś promki. Może będą dodawać do kart albo procków.

Edytowane przez Keken
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czekam na więcej opinii (w tym tutaj na forum) i jakość portu na PC :) Póki co widzę, że recenzje chyba bazowały na wersji konsolowej

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najsłabsza ocena do tej pory 60%

Kolejny zgrzyt na optymalizację:

Cytat

By far the biggest issue in Hogwarts Legacy at the time of this review is performance on the PC build. We’ve seen several games recently with deeply flawed PC builds, and it appears, sadly, that Hogwarts Legacy is one of them. Walking into certain areas will see trees violently shaking themselves like a malfunctioning Whomping Willow, obscuring vision as the framerate drops into the single digits. Walking into Hogsmeade’s town square early in the game every NPC in the square started to shimmer in and out of existence, flickering wildly as the trees slowly grew and shook until basically nothing could be seen. This was one of the worst moments that we saw in terms of performance, but bugs of that calibre were common during the 20 hours we spent with the game. Many sections had poor framerates, making tough jumping puzzles and combat difficult with unpredictable stuttering.

https://www.nme.com/reviews/game-reviews/hogwarts-legacy-review-3392991

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli sama fabuła podobnie czasowo jak w Cyberpunku.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Userkamil napisał:

Boziu Oni naprawdę to dowieźli!!! 
Odliczam te godziny do premiery i znikam na tydzień do szkoły magii. ;)

Cyberpunka ocenami na premierę tez dowieźli ? 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Phoenix. napisał:

Ja z tą gra na premierę nie miałem praktycznie problemów. Na PC latało to u mnie bardzo dobrze ?

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oceny z portali są nic niewarte, nawet tego nie czytam ;) Ważniejsze jak ludzie ocenią

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Phoenix. napisał:

Wiecznie będziesz przytaczał jedną grę? 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 minutę temu, Jaycob napisał:

Wiecznie będziesz przytaczał jedną grę? 

Nie, można praktycznie większość od 2lat przytoczyć dużych tytułów ?

1 minutę temu, Wu70 napisał:

Oceny z portali są nic niewarte, nawet tego nie czytam ;) Ważniejsze jak ludzie ocenią

Zabawne jest to jak ludzie już maja mokre gacie na podstawie recenzji recenzentów ? 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Wu70 napisał:

Aktualizacja dla ultra oszczędnych: steam arg + visa: deluxe: 93zł, zwykła: 80zł

Argentyna ?

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Userkamil napisał:

Ja z tą gra na premierę nie miałem praktycznie problemów. Na PC latało to u mnie bardzo dobrze ?

Wiadomo na premiere 9/10 ;) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli na PC będzie raczej poziom wszystkich innych gier multiplatformowych w obecnych czasach, w sensie ze 2-3 miesiące patchowania i jakoś będzie działać :D 

Edytowane przez Pavel87
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ tu będzie kwik jutro ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, ombre070 napisał:

Ależ tu będzie kwik jutro ?

Najpierw wszyscy czekali na to, żeby gra okazała się crapem, teraz wszyscy czekają na to, żeby gra nie działała dobrze na PC - zrozum tu gracza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
28 minut temu, lis22 napisał:

Najpierw wszyscy czekali na to, żeby gra okazała się crapem

Kto tak niby czekał?

49 minut temu, Phoenix. napisał:

Zabawne jest to jak ludzie już maja mokre gacie na podstawie recenzji recenzentów

Mokre nie, ale jakiś punkt odniesienia zazwyczaj jest. Przynajmniej u mnie się sprawdza.

Edytowane przez Jaycob
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi