Jeżeli koniecznie 17" to polecam dołożyć do RTX3060 z 140W TGP w grach w tej cenie to jedna z lepszych grafik
Acer Nitro 5 R5-6600H/16GB/512 RTX3060 144Hz 4999 zł
Jest lekka dopłata, lecz konfiguracja z odświeżonym procesorem. Można dostać ten model z RTX3050ti lecz to sporo słabsza grafika, a cenowo jest to tylko 10% taniej.
Z wyborem chłodzenia poczekalbym na testy 7800X3D. Cholernie bym się zdziwił, jakby w takich gierkach (do których w sumie jest stworzony) nie ogarniało go chłodzenie powietrzne bliżej dwóch stówek niż czterech. Inna sprawa, że nie zdziwiłbym się, jakby był dziadem gorącym i w zasadzie niereagującym na moc chłodzenia wzorem 5800X3D - prockiem nie dla osób wydyganych w temacie temperatur. Ogółem, jeśli potrzebujesz oszczędności, w pierwszej kolejności nie napinałbym się na 7800X3D, który pewnie będzie kosztował jeszcze więcej niż się spodziewasz. Rozwalenie budżetu przydrogim prockiem do stopnia szukania groszowych oszczędności wszędzie to podstawowy błąd w komponowaniu komputerów. Prędzej już idzie zrozumieć grafikę, ale to tak samo złe.
Co do obudów, Regnum 400 i ogółem przewiewne skrzynki Silentium/Endorfy są spoko w swojej kategorii cenowej <400 PLN.
Jeśli mówimy o tych samych Radeonach co wcześniej, to tak, 750W ATX 3.0 to takie sensowne minimum. Starczy mocowo, a ATX 3.0 zepewni niewrażliwość na skoki poboru, ale jeśli weźmiesz sobie jakiegoś siorbiącego 400+W Radeona, a do tego dodasz resztę kompa, to nie zdziw się, jeśli zasilacz 750W będzie głośnawy. Najlepiej, żeby pobór mocy zestawu nie przekraczał 60% mocy znamionowej, bo zwykle mniej więcej przy tym obciążeniu wentylatory gwałtownie przyspieszają. Moją opinię na temat sensu zakupu 3.0 już znasz, a co do zapasu mocy i zasilacza proponuję tu wrócić, kiedy będziesz już miał wybraną resztę sprzętu.
Cienizna i raczej głośny (patrząc po testach 1000W).
Pure Power 12. Asus i MSI wydali ostatnio jakieś tanie zasilacze PCIe 5.0, ale nie widziałem sensownych testów i nie wiem ile kosztują. Coś też chyba niedrogiego ma wydać Enermax. Generalnie jakbyś wygrzebał jakiś tani zasilacz ATX 3.0, to możesz tutaj podrzucić do rozważenia, bo takich nam do polecania brakuje, a ja mogłem pojawienia się jakiegoś nie zauważyć.
Zdecydowanie tak jest, że gra wywala jak ktoś chce mieć suwaki na ultra full max. U mnie bezboleśnie zrobiona.
=====================================================
Przeszedłem grę. Spodziewałem się czegoś potężniejszego i głębszego po tym jakie zachwyty się czytało wszędzie nad relacją starego i gówniary. Jest świetnie ale myślałem, że będzie więcej szoku i łapania za serce. Ale jest świetnie!
Gra bardzo fajna, grywalna, polecam. Takie połączenie Days Gone i Uncharted
Chyba serio najbardziej uwielbiam tego typu gierki - głębsza fabuła, strzelanie, przemierzanie świata pełnego dziczy i natury.
Zrobione przez ostatnie 3 tygodnie:
- wymiana progów i konserwacja podłogi
- wymiana butli LPG i przegląd instalacji (+ wymiana filtrów)
- wymiana wszystkich filtrów, płukanka silnika z wymianą oleju (chyba pierwsza od tych 330 tys.km)
Jutro przegląd i w poniedziałek jestem umówiony na wymianę kompresora klimatyzacji razem z przeglądem całej instalacji.
Wartość auta podwojona