Witam.
Widzę, że temat z 2019 roku natomiast stwierdziłem że odkopię i dodam coś od siebie.
Mianowicie szukam nowych słuchawek z mikrofonem do telefonu Xiaomi Redmi 5.
Ponieważ słucham ok. 5h dziennie muzyki to zależy mi na czymś konkretnym.
Otóż okazało się koniec końców, że totalnie nie wiem co kupić ponieważ co nie kupię nowych słuchawek dokanałowych to słyszę szum.....
Zacząłem się w końcu zastanawiać skąd to się bierze i zrobiłem pewne testy.
Podzielę się wynikami.
Dodam, że testowałem dane słuchawki na powiedzmy 3 źródłach dźwięku (kartach dźwiękowych):
1. Telefon Xiaomi Redmi 5
2. Zintegrowana Karta dźwiękowa Laptopa ASUS ROG Strix G15
3. Zewnętrzna karta dźwiękowa połączona poprzez USB do Laptopa : Audiotrak Prodigy Cube Black Edition USB
Test słuchawek Sennheiser CX 300S:
Pasmo przenoszenia słuchawek 17 ~ 21000 Hz
Impedancja słuchawek 18 Om
Czułość słuchawek 118 dB
Telefon: Duży szum nawet jak się słucha cicho (Im głośniej tym szum również głośniejszy)
Laptop: Średni szum jak się słucha cicho (Im głośniej tym szum również głośniejszy)
Karta dźwiękowa : Brak szumu
Test słuchawek Sennheiser CX 300S:
Pasmo przenoszenia słuchawek 17 ~ 21000 Hz
Impedancja słuchawek 18 Om
Czułość słuchawek 118 dB
Telefon: Duży szum nawet jak się słucha cicho (Im głośniej tym szum również głośniejszy)
Laptop: Średni szum jak się słucha cicho (Im głośniej tym szum również głośniejszy)
Test słuchawek BRAINWAVZ Delta:
Pasmo przenoszenia słuchawek 20 ~ 20000 Hz
Impedancja słuchawek 16 Om
Czułość słuchawek 100 dB
Telefon: Praktycznie brak szumu jak się słucha cicho (Szum zauważalny dopiero jak się słucha na maksymalnej głośności)
Laptop: Praktycznie brak szumu jak się słucha cicho (Szum zauważalny dopiero jak się słucha na maksymalnej głośności)
Niestety mimo praktycznie braku szumu to dźwięk sam w sobie jest bardzo słaby...
Test słuchawek ATH-ANC33IS:
Pasmo przenoszenia słuchawek 20 ~ 20000 Hz
Impedancja słuchawek 32 Om
Czułość słuchawek 105 dB
Telefon: Totalny brak szumu na każdej głośności
Laptop: Totalny brak szumu na każdej głośności
Dodatkowo dźwięk jest bardzo dobrej jakości i gdyby tylko nie ten ciężki kabel to już bym nowych słuchawek do telefonu nie szukał
Tutaj też warto wspomnieć, że te słuchawki grają lekko ciszej od poprzednich (prawdopodobnie wpływ impedancji?)
Dodatkowy Test słuchawek Audio-Technica ATH-M40X:
Pasmo przenoszenia słuchawek 15~ 24000 Hz
Impedancja słuchawek 35 Om
Czułość słuchawek 98 dB
Telefon: Praktycznie brak szumu jak się słucha cicho (Szum zauważalny dopiero jak się słucha na maksymalnej głośności)
Laptop: Praktycznie brak szumu jak się słucha cicho (Szum zauważalny dopiero jak się słucha na maksymalnej głośności)
Wisienka na torcie (w sumie to nie wiem czy ten egzemplarz nie jest wadliwy) : CCA C12
Pasmo przenoszenia słuchawek 7~ 40000 Hz
Impedancja słuchawek 24Om
Czułość słuchawek 111 dB
Telefon: Ogromny szum na każdym poziomie głośności
Laptop: Ogromny szum na każdym poziomie głośności
Karta dźwiękowa : Trochę mniej szumu ale zauważalny na każdym poziomie głośności
Podsumowując, wydaje mi się że do takiego źródła dźwięku jak telefon to chyba najlepiej mieć impedancje w zakresie 32 Om, czułość blisko 100 dB a Pasmo przenoszenia słuchawek ok. 20 ~ 20000 Hz. Nie wiem w sumie może są jeszcze inne parametry które wpływają na szum a ja ich nie wyłapałem.
Tak czy siak pomyślałem, że może się to komuś przyda
Ech... czemu człowiek musi zawsze wydać więcej niż planował? 🙄
No nic, dzięki za propozycje. Rozważę je na spokojnie, bo na razie mi się nie pali, ale gdyby ktoś miał jeszcze coś do zaproponowania to chętnie rzucę okiem. 😊