Skocz do zawartości
AUTO6

NVIDIA RTX 30x0 - wątek zakupowy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak to się kręci :)

Serwis TechRadar donosi o długicj kolejkach ustawiającymi się przed sklepami BestBuy, które poinformowały o świeżych dostawach kart graficznych z serii NVIDIA RTX 3080, RTX 3070 i RTX 3090.

W całych Stanach Zjednoczonych przed sklepami BestBuy ustawiają się kolejki - niektórzy są gotowi przesiadywać pod oddziałami firmy kilkanaście godzin. TechRadar zapytał takie osoby w Nowym Jorku o powody zakupów. Tylko 2 osoby spośród 75 oczekujących stwierdziło, że chce kupić kartę NVIDIA RTX 3080 na swój prywatny użytek. Reszta otwarcie przyznaje, że zamierza handlować zdobytym hardwarem, oferując sprzęt po znacznie wyższych cenach, niż w sklepach BestBuy.

obraz
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, JeRRy_F3D napisał:

140 - 150... czyli gruby lipton. :)
Kto ma w miarę bliskie miejsca (pierwsza 50ka) ? 
Dajcie znaka - poobserwujemy sobie "postępy".

No nie zazdroszczę. TUF NON OC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, JeRRy_F3D napisał:

Czyli liczy się ruch w interesie ;)
W górę też dygasz ?!?

Jest licznik i na allegro i na OLX (ale widać tylko w mobilnej na fonie) ;) 

Tak, to jest czasami dziwne ale kilka razy już sprzedałem jak podniosłem cenę. Psychika ludzka jest nieodgadniona :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Ogider napisał:

Serwis TechRadar donosi o długicj kolejkach ustawiającymi się przed sklepami BestBuy, (...)
Reszta otwarcie przyznaje, że zamierza handlować zdobytym hardwarem, oferując sprzęt po znacznie wyższych cenach, niż w sklepach BestBuy.

Czyli cebulka i Janusz, to niekoniecznie PL cecha ?! ?
Można śmiało mówić, że ktoś przy'John'ował?! 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Ogider napisał:

Serwis TechRadar donosi o długicj kolejkach ustawiającymi się przed sklepami BestBuy, które poinformowały o świeżych dostawach kart graficznych z serii NVIDIA RTX 3080, RTX 3070 i RTX 3090.

W całych Stanach Zjednoczonych przed sklepami BestBuy ustawiają się kolejki - niektórzy są gotowi przesiadywać pod oddziałami firmy kilkanaście godzin. TechRadar zapytał takie osoby w Nowym Jorku o powody zakupów. Tylko 2 osoby spośród 75 oczekujących stwierdziło, że chce kupić kartę NVIDIA RTX 3080 na swój prywatny użytek. Reszta otwarcie przyznaje, że zamierza handlować zdobytym hardwarem, oferując sprzęt po znacznie wyższych cenach, niż w sklepach BestBuy.

obraz

Dzieje sie ... idę o milion że bardziej mądrzy i przebiegli wynajmują wtedy na godzinkę takiego Arniego za pare dolarów do ręki który zajmuje kolejkę przy drzwiach 5 minut przed otwarciem : ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, xtn napisał:

Tak, to jest czasami dziwne ale kilka razy już sprzedałem jak podniosłem cenę. 

Namówiłeś mnie. ;)

9 minut temu, dadi82 napisał:

No nie zazdroszczę. TUF NON OC?

Tak.

Stąd mój ruch w kierunku "wolnorynkowego" TUFa 3080 "sam sobie załatwię" ;),
bo podchodząc zdroworozsądkowo - pomimo tego, że karty się pojawiają, że schodzą, itd. to jednak kłopoty "ze wszystkim" na rynku elektroniki, każą domniemać, że jednak tego X-komowego, to długo jeszcze nie zobaczę.  

Edytowane przez JeRRy_F3D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przynajmniej powoli ale realizują.

Mi np dzisiaj zapis na 3080 z dnia premiery na stronie evga znikną zupełnie :E

3 tygodnie temu czytałem że Holenderski oddział alternate skasował wszystkie asusy non lhr zamówienia bo producent tylko lhr już robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, JeRRy_F3D napisał:

Namówiłeś mnie. ;)

Ceny nie obniżaj jak ci się nie Pali. Krypto będzie droższe o i ceny GPU wzrosną. Bo na pełne półki sklepowe raczej nie ma co liczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Ogider napisał:

przynajmniej powoli ale realizują.

Mi np dzisiaj zapis na 3080 z dnia premiery na stronie evga znikną zupełnie :E

3 tygodnie temu czytałem że Holenderski oddział alternate skasował wszystkie asusy non lhr zamówienia bo producent tylko lhr już robi.

I krótki kaszel! :rotfl:

11 minut temu, dadi82 napisał:

Ceny nie obniżaj jak ci się nie Pali. 

Jeść mam co, więc... po prostu obawa / ryzyko, że nie jest różowo a może być gorzej i zostanę z GPU w szafie (ale to raczej nierealne czarnowidztwo).

Krypto będzie droższe o i ceny GPU wzrosną.

Logika to podpowiada, tylko gdzie logika w crypto, jako takim ?! ;)

Bo na pełne półki sklepowe raczej nie ma co liczyć.

Patrząc na kłopoty "ze wszystkim" od półprzewodników, alu, rękami do pracy (fabryki), a nawet z transportem / kontenerami - no nie ma.
Logicznie - może być "tylko gorzej".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie sąteraz koszty wystawienia karty za 8k na allegro?Jakieś sa zobowiązania ?Rękojmia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, jurekk napisał:

jakie sąteraz koszty wystawienia karty za 8k na allegro?Jakieś sa zobowiązania ?Rękojmia ?

Jak prywatnie ja zawsze rękojmie wyłączam co by nie było "Januszowania". Co do kosztów to w sumie nie wiem jak sprzedasz to pewnie ze 200zł. Jak nie to pewnie kilka - kilkanaście?

Edytowane przez dadi82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z kartami z Niemiec np jeśli ktoś kupi i wystawi na allegro.jak z gw MSi ,ZOtac jako drugi właściciel a paragon faktura u Niemców?

tj karta kupiona przez kogoś od dystrybutora z niemiec i wystawiona na allegro ,olx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Ahc napisał:

jeśli nie napisze w ogłoszeniu że wyłącza rękojmie to będzie za nią odpowiedzialny 

Dokładnie, każdy sprzedający odpowiada z tytułu rękojmi. Osoba fizyczna może ją wyłączyć ale musi być taka informacja w aukcji /. ogłoszeniu. Także radzę taki zapis zawrzeć. 

4 minuty temu, jurekk napisał:

Co z kartami z Niemiec np jeśli ktoś kupi i wystawi na allegro.jak z gw MSi ,ZOtac jako drugi właściciel a paragon faktura u Niemców?

tj karta kupiona przez kogoś od dystrybutora z niemiec i wystawiona na allegro ,olx

Odpowiadasz z tytułu rękojmi o ile jej nie wyłączysz. Gwarancja ewentualna to zupełnie inna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, dadi82 napisał:

Gwarancja ewentualna to zupełnie inna sprawa.

No własnie chodzi mi o gw a nie użeranie sie z gościem

Da sie w ogóle gw taka na zotaca ,msi zrealizować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, jurekk napisał:

No własnie chodzi mi o gw a nie użeranie sie z gościem

Da sie w ogóle gw taka na zotaca ,msi zrealizować?

W MSI tylko przez sklep, jak jest w ZOTACu nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli sprzedaje karty bez gw.Troche lipa taka okazje za 4k wyrwać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, dadi82 napisał:

W MSI tylko przez sklep, jak jest w ZOTACu nie wiem.

15 minut temu, jurekk napisał:

Czyli sprzedaje karty bez gw.Troche lipa taka okazje za 4k wyrwać

Zotac - 3 lata sklep +2 producent dla pierwszego nabywcy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, jurekk napisał:

jakie sąteraz koszty wystawienia karty za 8k na allegro?

3,0% allegro
4,5% allegro lokalnie

Godzinę temu, Ahc napisał:

jeśli nie napisze w ogłoszeniu że wyłącza rękojmie to będzie za nią odpowiedzialny 

Powiem tak. Dużo się o tej rękojmi mówi. Sam się nasłuchałem / naczytałem.
Sam dla świętego spokoju w ogłoszeniach "wyłączam rękojmię", ale...
...serio (?) można tak sobie coś włączyć lub wyłączyć jednym zdaniem (lub jego brakiem), czy regulują to przepisy?

Sprzedaję (ważne! - jako osoba prywatna) "trefnego" Porszaka albo inne Lambo za 2 banie. Fura pada po miesiącu.
Jedno moje zdanie "wyłączam rękojmię" i wrzucony na minę kupiec może się gonić (?), i nie może mnie pozwać itd. bo "wyłączyłem rękojmię" w ogłoszeniu?
Serio tak to działa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa, jedynym co mógłby zrobić w takiej sytuacji to udowodnienie że zataiłeś jakąś wadę, no ale musiałby to udowodnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, JeRRy_F3D napisał:

Powiem tak. Dużo się o tej rękojmi mówi. Sam się nasłuchałem / naczytałem.

Sam dla świętego spokoju w ogłoszeniach "wyłączam rękojmię", ale...
...serio (?) można tak sobie coś włączyć lub wyłączyć jednym zdaniem (lub jego brakiem), czy regulują to przepisy?

Sprzedaję (ważne! - jako osoba prywatna) "trefnego" Porszaka albo inne Lambo za 2 banie. Fura pada po miesiącu.
Jedno moje zdanie "wyłączam rękojmię" i wrzucony na minę kupiec może się gonić (?), i nie może mnie pozwać itd. bo "wyłączyłem rękojmię" w ogłoszeniu?
Serio tak to działa?

Trzeba zapytać się ludzi, którzy na to się powoływali, przy zakupie przedmiotów z gwarancją, lub bez gwarancji. 

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JeRRy_F3DPorównywanie sprzedania fury do GPU to chyba lekko co innego  umowa kupna sprzedaży /ubezpieczenie etc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Zhao napisał:

Zotac - 3 lata sklep +2 producent dla pierwszego nabywcy)

Czyli grafy bez gw.Podziekował kupować rtxy w ten sposb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Zhao napisał:

@JeRRy_F3DPorównywanie sprzedania fury do GPU to chyba lekko co innego  umowa kupna sprzedaży /ubezpieczenie etc

No ale ja o tym właśnie mówię.
O "interpretacji na logikę", a w przepisach nie ma logiki, tylko zapisy prawa.

Tak samo mogę podejść do tematu, mówiąc: "no chyba czym innym jest sprzedawanie śmiesznego GPU za 1K vs sprzedaż 3090 za grube 12K".
Przepis, to przepis - lub jego brak. I zastanawia mnie, czy takie "wyłączanie" rękojmi naprawdę daje nam spokojną głowę.

Np. Regularnie czytam kartki u fryzjera "Szanowny kliencie, muzykę puszczamy dla załogi. Prosimy o niesłuchanie muzyki" - myśląc, że mają ZAiKS z głowy. :)
A ZAiKS ma wywalone na te komunikaty, niemające żadnej mocy prawnej, bo muzę puszcza właściciel salonu i to właściciel salonu ma uiścić opłatę ZAIKS
(a komu ją puszcza, to jest już jego sprawa - może tego nikt nie słuchać - nawet personel nie musi!). To opłata za puszczanie muzy, nie za słuchanie :).
Czyli śmieszny zapis. Nic nie daje. A wszyscy go "stosują" (a że bez sensu, to już inna sprawa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi