Skocz do zawartości
AUTO6

NVIDIA RTX 30x0 - wątek zakupowy

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Mar_S napisał:

Kurde, obroty masakra, na dwuwentylowym Palicie Dual 2080 Ti miałem sporo wyższy wynik a obroty 1300-1400 rpm  :/ 
Oczywiście wiadomo że inne wentyle to inna praca i parametry, ale prawie 2x więcej to jednak sporo.  ? 

Odrzutowiec nie karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wy odrzutowca nie widzieliście jeszcze. A takim okazał się MSI RTX 3060 Ti Ventus 3X. ?

PS. Biorę się za ustawianie. Ventus wystawiony, może ktoś głupi kupi. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już nie był odrzutowiec tylko Atlas 5 :E

Atlas 5 - Znalezione GIFy | Gfycat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój RX570 (zwany w dalszej cześci bronią) w UT4 jest głośny bo musi być głośny bo jest dobry ... mi to kompletnie nie przeszkadza podczas utylizacji odpadów zwanych potocznie przeciwnikami .. nawet powiedziałbym dodaje dodatkowego wigoru .. broń musi byc słychać, znaczy że działa : ]

Edytowane przez marian666666
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, addept napisał:

To wy odrzutowca nie widzieliście jeszcze

Miałem kiedyś Radeona od Gigabyte i też się rozpędzał do 2600 RPM. W końcu nie wytrzymałem, zdałem chłodzenie i zamontowałem dwa Arctice P12 na opaski zaciskowe. Wreszcie nastała cisza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, bez paniki. Na szybko poszło 0,912 V / 1935 Mhz i już wentylatory kilka stów mniej. Do tego ręcznie ustawię krzywą wentylatorów i będzie gitara. 

Na razie zaczynam się bawić, pamięci nie ruszałem. W tej chwili 3DMark wypluł 14777 pkt, czyli podobnie jak na stocku. 

PS> Ja to za dobry jestem dla innych. Za tanio wystawiłem tego Ventusa. Poszedł za 3499 złotych w ciągu sam nie wiem, kwadransa? 3499 zł. Ostrzegłem w ofercie, że to odrzutowiec, ale ktoś się napalił, Karta zakupiona w X-kom za 2200 złotych, więc nie narzekam. 

Edytowane przez addept
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, addept napisał:

To wy odrzutowca nie widzieliście jeszcze. A takim okazał się MSI RTX 3060 Ti Ventus 3X. ?

PS. Biorę się za ustawianie. Ventus wystawiony, może ktoś głupi kupi. :P

mniej niż godzina i już sprzedana :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, addept napisał:

Ja to za dobry jestem dla innych. Za tanio wystawiłem tego Ventusa. Poszedł za 3499 złotych w ciągu sam nie wiem, kwadransa? 3499 zł. Ostrzegłem w ofercie, że to odrzutowiec, ale ktoś się napalił, Karta zakupiona w X-kom za 2200 złotych, więc nie narzekam. 

Moim zdaniem zasługujesz na pokojowego Nobla w tym roku, nikt tyle nie zrobił żeby ulżyć ludziom w tym brutalnym świecie pozbawionym kart graficznych!  :E 

• Haha 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, podobno w tym roku Nobel rozdaje nagrody w całkiem nowej kategorii: uczciwy sprzedawca kart do kopania. Adepcik nie miałby konkurencji : ]

Edytowane przez marian666666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, addept napisał:

Na razie zaczynam się bawić, pamięci nie ruszałem. W tej chwili 3DMark wypluł 14777 pkt, czyli podobnie jak na stocku. 

Jaki pobór przy takim wyniku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stock to nieporozumienie, wrzucaj wyniki po UV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, chyba mi się zrobiło lekkie OC zamiast UV z tego wszystkiego. Wentyli nie ruszałem, ale temperatura mimo wszystko trochę wysoka. Można by dorzucić do gara i powalczyć o lepszy wynik OC, bo nawet nie dotykam Power Limita, ale po co? Dla sportu? Phi tam. 

0,937/1950 (podbija standardowo +15)

Podkręciłem pamięci tez + 900

Za stabilność jeszcze nie ręczę, chociaż 8 pętli w stress teście 3DMark przechodzi (na więcej nie miałem cierpliwości)

https://www.3dmark.com/spy/24182703

4wjulh4.png

Muszę też pewnie zrobić osobny profil, z prawdziwym UV, do mniej wymagających gier. Chyba zaraz za niego się wezmę. 

Edytowane przez addept

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, addept napisał:

Ech, chyba mi się zrobiło lekkie OC zamiast UV z tego wszystkiego. Wentyli nie ruszałem, ale temperatura mimo wszystko trochę wysoka. Można by dorzucić do gara i powalczyć o lepszy wynik OC, bo nawet nie dotykam Power Limita, ale po co? Dla sportu? Phi tam. 

0,937/1950 (podbija standardowo +15)

Podkręciłem pamięci tez + 900

Za stabilność jeszcze nie ręczę, chociaż 8 pętli w stress teście 3DMark przechodzi (na więcej nie miałem cierpliwości)

https://www.3dmark.com/spy/24182703

Muszę też pewnie zrobić osobny profil, z prawdziwym UV, do mniej wymagających gier. Chyba zaraz za niego się wezmę. 

Zszedłbym z napięciem niżej, bo 77C nie za dobrze wygląda przy 2152 RPM. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta po wstępnym UV. 

0,881 - 1845 Mhz + 900 pamięci

W1BsJ1V.png

72 stopnie wyglądają nieciekawie. Wentylatory już całkiem znośnie, są na stocku, nie ruszałem ich. 

W porównaniu do ustawień karty graficznej na stocku mamy prawie remis w wyniku GPU . 

Według HW Info mamy 44 Waty mniej zużycia na karcie

Stabilność profilu na razie teoretyczna (dwa razy 3DMark mi przeszło tylko). Ten profil by został do mniej wymagających tytułów. Drugi profil pewnie jeszcze będę szlifował odrobinę. 

O rekordy raczej nie będę walczył z uwagi na zasilacz (550 W)

PS. Muszę pastę pod prockiem wymienić, bo jest +4 stopnie w stosunku do tego było jak ją zakładałem. No, ale ciągle z tym zwlekam, bo liczę, że trafi się jakaś super promocja na nowy procek. Lenia mam po prostu. 

Edytowane przez addept

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, addept napisał:

Karta po wstępnym UV. 

0,881 - 1845 Mhz + 900 pamięci

72 stopnie wyglądają nieciekawie. Wentylatory już całkiem znośnie, są na stocku, nie ruszałem ich. 

W porównaniu do ustawień karty graficznej na stocku mamy prawie remis w wyniku GPU . 

Według HW Info mamy 44 Waty mniej zużycia na karcie

Stabilność profilu na razie teoretyczna (dwa razy 3DMark mi przeszło tylko). Ten profil by został do mniej wymagających tytułów. Drugi profil pewnie jeszcze będę szlifował odrobinę. 

O rekordy raczej nie będę walczył z uwagi na zasilacz (550 W)

PS. Muszę pastę pod prockiem wymienić, bo jest +4 stopnie w stosunku do tego było jak ją zakładałem. No, ale ciągle z tym zwlekam, bo liczę, że trafi się jakaś super promocja na nowy procek. Lenia mam po prostu. 

72 stopnie na Ampere to się karta dopiero rozkręca ;)

Edytowane przez kadajo
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym razie mamy potwierdzenie, iż nawet konstrukcja z trzema wentylatorami może być nieciekawa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, oh,shut up napisał:

Albo woda albo na flipa, szkoda się męczyć z takim modelem, który jest wolniejszy od poprzedniej generacji.

Na podstawie czego to stwierdziłeś ? Prawie 6 letniego 3dmarka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Radio_Tirana napisał:

W każdym razie mamy potwierdzenie, iż nawet konstrukcja z trzema wentylatorami może być nieciekawa. 

Co się dziwić jak TDP na poziomie ponad 200 Watt. Jaja to się zaczną dopiero przy RTX 4xxx jak tam top ma ciągnąc ponad 500. Nie wiem czym oni chcą to chłodzić ale na pewno nie powietrzem, chyba ze komuś silnik odrzutowy zamknięty w PC nie przeszkadza.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Ogider napisał:

GB 3080 Gaming OC LHR dotarł.

Potwierdzam doniesienia że są teoretycznie lepsze pady na pamięciach i pady z tyłu na backplate.

WEcdwrs.jpg

Tutaj szary słabiej widać kolor..ale to przez oświetlenie

EXbw6sm.jpg

Bardzo dobre karty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, peroperodokkiri napisał:

4xxx mi wygląda jak karta dla gówników, a nie dla "zwykłych" użytkowników.

A gry jakościowo staną w miejscu i już do końca życia będziesz siedział na Ampere bo następne GPU są dla górników ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, kadajo napisał:

A gry jakościowo staną w miejscu i już do końca życia będziesz siedział na Ampere bo następne GPU są dla górników ?

Nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, addept napisał:

Spokojnie, bez paniki. Na szybko poszło 0,912 V / 1935 Mhz i już wentylatory kilka stów mniej. Do tego ręcznie ustawię krzywą wentylatorów i będzie gitara. 

PS> Ja to za dobry jestem dla innych. Za tanio wystawiłem tego Ventusa. Poszedł za 3499 złotych w ciągu sam nie wiem, kwadransa? 3499 zł. Ostrzegłem w ofercie, że to odrzutowiec, ale ktoś się napalił, Karta zakupiona w X-kom za 2200 złotych, więc nie narzekam. 

Cena dobra to poszedł od razu. Na OLX najtańsze dwuwentylatorowce startują z pułapu 3700zł. Ja, dzisiaj, rtx 3060 TI Gigabyte oc, sprzedałem za 3850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmieszne jest to, że gość najpierw napisał do mnie o możliwość negocjacji ceny. Zanim odczytałem wiadomość, zanim raczyłem się zastanowić nad tym czy w ogóle mu odpisywać, ten sam gostek dokonał zakupu minutę później. Pewnie zrobił analizę cen kart graficznych na gorąco i pobiegł szybko po portfel, bo bał się, że ktoś go ubiegnie ?

Ja cieszę się, że pozbyłem się tego Ventusa. Teraz myślę o tym, by pozbyć się tego PNY RTX 3070 Ti, ale do tego potrzebny mi któryś z dwóch wiszących w Hiszpanii na zamówieniach RTX 3080 od EVGA. :P

PS. Wszystkie na razie 3 profile ustawień w AB stabilne - sprawdzone w Cyberpunku. Tylko ta kultura pracy ... No i muszę sprawdzić jaka jest bezpieczna temperatura dla RTX 3070 Ti ;)

Edytowane przez addept
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi