Skocz do zawartości
AUTO6

NVIDIA RTX 30x0 - wątek zakupowy

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Paw79 napisał:

Wyskakuje siatka z RTX'ami 3050.
Po kliknięciu w któryś link pokazuje albo 404, albo wykupione oferty.
Zakładam że te ostatnie były rzeczywiście dostępne- choćby przez sekundę (choć kto ich tam wie).

RX6600XT jest wydajniejszy od RTX3060.

Nie wiem dlaczego, ale w kilku grach po wymianie z 3060 Vision na 6600XT Pulse, ten drugi nie mógł wyświetlić tyle klatek co RTX. Wiem, tylko tyle, że wtedy miałem aktywne PCIE 3.0, to tyle czy jest wydajniejszy, czy nie, bo to sprawa dyskusyjna w zależności jaki pozostały sprzęt jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, klimasz napisał:

RTX 3060 Inno3D x2 za 2999 zł, nie wiem po co komu RTX3050 wtedy :) https://sklep.hard-pc.pl/p13285,karta-graficzna-inno3d-geforce-rtx-3060-twin-x2-oc-12gb-gddr6-lhr.html

Cytat

Kupując ten produkt otrzymasz 29 fps.

Eee, to, nie wiem czy chcę jak tylko 29 fps ?

A tak na poważnie to właśnie potwierdza że albo ludzie są zwyczajnie głupi, albo jakiś wał poszedł że 3050 ROG poszło w podobnej cenie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu z 6600XT sparowanym z Ryzenem 3xxx i 5xxx mamy SAM (Smart Access Memory) co daje boost 5-15% w grach. Ostatni raz jak sprawdzałem, to w Intel/Nvidia ta opcja jest ale kuleje (nic nie daje) - może to poprawili.
Jak sprzedałem RTX 2060 to się zastanawiałem nad RTX 3060 i RX 6600 - wybór padł na radka i nie żałuję.

Poza tym niedawno był RX 6600 (bez XT) za ok 2400zł w proshopie. Opcja dużo lepsza od RTX 2060, o RTX 3050 nie wspominając...
Jak bym teraz celował w NV to 3060ti w dobrej promce.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, szefons napisał:

Największa beka to chyba, że wczoraj wszyscy pisali, że mają info, że będą nawet dostępne po MSRP i to trochę więcej.

No było więcej jak uj. Kurtyna.

Skoro info szło np. przez sklepy od dystrybutora to co się dziwisz? Były po 1400, ale zniknęły w ułamkach sekund.

Jak widać to "trochę więcej" oznacza dzisiaj może kilka tysięcy sztuk, albo i mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, szefons napisał:

Największa beka to chyba, że wczoraj wszyscy pisali, że mają info, że będą nawet dostępne po MSRP i to trochę więcej.

No było więcej jak uj. Kurtyna.

Komputronik też wrzucił z opóźnieniem parę kart za 1.3-1.5k, ale znikły w mgnieniu oka. Teraz już kompletnie ich nie ma, więc zmiana cen zaplanowana zapewne.  
Także były tanio, jeżeli ktoś myślał że wrzucą całą dostawę w cenie MSRP, no to warto zdjąć różowe okulary. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Lameismyname napisał:

Znowu z 6600XT sparowanym z Ryzenem 3xxx i 5xxx mamy SAM (Smart Access Memory) co daje boost 5-15% w grach. Ostatni raz jak sprawdzałem, to w Intel/Nvidia ta opcja jest ale kuleje (nic nie daje) - może to poprawili.
Jak sprzedałem RTX 2060 to się zastanawiałem nad RTX 3060 i RX 6600 - wybór padł na radka i nie żałuję.

Poza tym niedawno był RX 6600 (bez XT) za ok 2400zł w proshopie. Opcja dużo lepsza od RTX 2060, o RTX 3050 nie wspominając...
Jak bym teraz celował w NV to 3060ti w dobrej promce.

Mam jeszcze w nieopłaconych 6600 za 2466,- ale wersja bieda edition czyli Asus Dual 2 fan. 3060ti w cenie 3k by była malina. Mało obecnie gram i szukam półśrodka, a integra nie wchodzi w rachubę.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Lameismyname napisał:

Znowu z 6600XT sparowanym z Ryzenem 3xxx i 5xxx mamy SAM (Smart Access Memory) co daje boost 5-15% w grach.

https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-sam-smart-access-memory-performance/4.html

Średni zysk na 6800 XT - 2% (na 6600 XT będzie jeszcze mniej). A na 3060 też można włączyć RBAR i średnie zyski są zbliżone, czyli żadne ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Garru napisał:

Komputronik też wrzucił z opóźnieniem parę kart za 1.3-1.5k, ale znikły w mgnieniu oka. Teraz już kompletnie ich nie ma, więc zmiana cen zaplanowana zapewne.  
Także były tanio, jeżeli ktoś myślał że wrzucą całą dostawę w cenie MSRP, no to warto zdjąć różowe okulary. 

A trafił ktoś tutaj choćby możliwość dodania do koszyka tych kart po ~1.4k z Komputronika lub z Moreli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tomcug napisał:

https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-sam-smart-access-memory-performance/4.html

Średni zysk na 6800 XT - 2% (na 6600 XT będzie jeszcze mniej). A na 3060 też można włączyć RBAR i średnie zyski są zbliżone, czyli żadne ;)

Test który wkleiłeś jest z listopada 2020. Sprawdź coś bardziej na czasie, żeby zobaczyć, że moje cyfry nie kłamią :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to były totalne bzdury z tym msrp i dostępnością dzień wcześniej, takie są fakty, jak chwile po starcie, nie było już żadnej oferty msrp, co nawet jest zrozumiałe, ale nie ma już nawet wersji totalnie nieopłacalnych za 2k i trochę więcej, jak już zostały tylko jeszcze droższe, a po za tym, nawet tych droższych nie ma po za typowo sklepami z podzespołami pc, nigdzie indziej, więc nawet nieopłacalnych ofert nie mają za dużo. To tylko pokazuje jak mało ogólnie dostali tych kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, ProudGamer napisał:

Ja. Dodałem, dałem paczkomat do wyboru, klik i usunięcie z koszyka ;) Zapewne boty zrobiły tu robotę.

Komputronik czy Morele?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Lameismyname napisał:

Test który wkleiłeś jest z listopada 2020. Sprawdź coś bardziej na czasie, żeby zobaczyć, że moje cyfry nie kłamią :)

Napisz to jeszcze większymi literami, to wtedy na pewno nikt nie przegapi. Od tamtego czasu nic się nie zmieniło, solidniejsze zyski owszem zdarzają się, ale w konkretnych, nielicznych grach, a w ogólnym przypadku wydajność poprawia się symbolicznie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, tomcug napisał:

Napisz to jeszcze większymi literami, to wtedy na pewno nikt nie przegapi. Od tamtego czasu nic się nie zmieniło, solidniejsze zyski owszem zdarzają się, ale w konkretnych, nielicznych grach, a w ogólnym przypadku wydajność poprawia się symbolicznie.

OK.
Przeglądałem różne testy i w AMD w wielu przypadkach zysk jest niezły.
No ale prawda jest jak dupa, każdy ma swoją. Nie będę się spierać.
Lepiej mieć taki ficzer jak nie mieć.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, ProudGamer napisał:

Morele.

Ok.
Już podejrzewałem kompletny fake z tymi ofertami.
Na Komputroniku zastanawiająco szybko usunęli "pozostałości" stron po Asusie Dual/Gigabyte Eagle RTX3050 za 1359zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co więcej, teraz zauważyłem, że na xkom realizacja jest od 15 lutego dla każdej tej karty, co za kpina, jednocześnie to xkom ma najwięcej teraz dostępnych niby kart, które można wsadzić do koszyka i zamówić, coś mi to przypomina...

Edytowane przez szefons
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Majki78 napisał:

Mam dylemat, szybie pytanie co wybrać 3060 Gaming OC 3fan czy, 6600xt XFX Speedster 2fan ? Obie karty w podobnej cenie czyli  2740,- 

Wiem, że wydajność jest na podobnym poziomie, czasami na korzyść AMD. 

Jak patrzysz na czystą wydajność to 3060 = RTX 2070, a 6600XT = 2070 Super.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, tomcug napisał:

W takim Metro Exodus EE z włączonym DLSS i RT na ultra w 1080p RTX 3060 nawet w wymagających lokalizacjach trzyma ok. 50 FPS, a przez większość czasu jest ponad 60 FPS. Także nie przesadzałbym z tym, że RT na tym GPU jest bezużyteczne.

Dlss na 1080p nie wygląda wg mnie dobrze dlatego uważam że rt w takiej karcie jest bezużyteczne. Zwłaszcza że niewiele gier ma rt warte uwagi i działające dobrze na 3060. Metro to taki wyjątek potwierdzający regułę nawet jeśli dla kogoś wygląda dobrze. No i czy te 60 średnie fps na 1080p w metrze nie za mało żeby się dobrze grało? Wg niektórych wystarczy, sam miałem kiedyś monitor crt 19 cali i się wyśmienicie grało w 30fps ale czasy i wymagania się zmieniają

Edytowane przez wrobel_krk
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, szefons napisał:

Co więcej, teraz zauważyłem, że na xkom realizacja jest od 15 lutego dla każdej tej karty, co za kpina, jednocześnie to xkom ma najwięcej teraz dostępnych niby kart, które można wsadzić do koszyka i zamówić, coś mi to przypomina...

Nie no.
Piszą że przy zamówieniu dzisiaj do odebrania wtorek.
Przy takich poronionych cenach to raczej będą realizować. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem na oledzie Quake'a 2 RTX i wygląda spoko, codziennie widuje UT4 bez RT i wygląda obłędnie ...przecież RT to to samo co HDR, oglądam czasmai coś HDR 4k na C+ i bez HDR i czasami to bez HDR wygląda spójniej jak i lepiej ... no ale na oledzie to nawet kupa wygląda wspaniale, więc zawsze mówić będę: kup se oleda a i GTX w zupełności wystarczy, nawet UT1 rocznik 99 na oledzie w pewnych aspektach graficznych ukazany na oledzie zmiażdży np. Cyberpranka wyświetlonego na monitorze niech będzie 27 cali  : ]

Edytowane przez marian666666
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Paw79 napisał:

To jest u góry, chyba taki uniwersalny napis, ale fakt, sprawa jest głębsza, bo na kilku grafikach jest taki komunikat z datą, a i tak jest to samo info u góry, że we wtorek odbiór.

ScxNIZG.png

Z tym, że na innych jest ten sam komunikat, ale od 9 lutego albo w ogóle sam komunikat bez daty, tu jak mniemam mogą być rzeczywiście w ten wtorek.

Tak czy siak bardzo chaotycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, szefons napisał:

Nie ma co się sugerować tym co piszą. Równie dobrze mogą napisać że mieli dużo, ale się rozeszło więc i tak będziesz czekać.

10 minut temu, Paw79 napisał:

Nie no.
Przy takich poronionych cenach to raczej będą realizować. :lol2:

Poronione czy nie x-kom lepiej realizuje zamówienia aniżeli rtv euro agd albo morele. Niemniej kiedyś obsługa x-kom była zdecydowanie lepsza bo dawali wybór, a teraz postawią Ciebie pod ścianę z decyzją i jak się nie podoba to sobie reklamuj więc pewnie skończyłoby się na anulowaniu zamówienia.

A tak w ogóle ktoś zamawiał rtx 3050?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, szefons napisał:

To jest u góry, chyba taki uniwersalny napis, ale fakt, sprawa jest głębsza, bo na kilku grafikach jest taki komunikat z datą, a i tak jest to samo info u góry, że we wtorek odbiór.

ScxNIZG.png

Z tym, że na innych jest ten sam komunikat, ale od 9 lutego albo w ogóle sam komunikat bez daty, tu jak mniemam mogą być rzeczywiście w ten wtorek.

Tak czy siak bardzo chaotycznie.

Dostępność kart graficznych jest uzależniona od dostaw producenta. 

maxresdefault.jpg

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paw79 napisał:

A trafił ktoś tutaj choćby możliwość dodania do koszyka tych kart po ~1.4k z Komputronika lub z Moreli?

Przed chwilą wleciały znów te za 1.4k, ale byłem po herbatkę ale parę sztuk wleciało. ;) Przecież nie każdy kupujący jest użytkownikiem pclab. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi