Forum jest od tego, by dyskutować. Pozwolę zatem sobie samemu zadecydować, o czym napiszę. Tak więc w kwestii komunikacji - Przed pandemią u mnie do roboty większość docierała rowerami, hulajnogami i komunikacją miejską. Często ludzie z zarobkami po kilkanaście k miesięcznie na rękę i w górę, którzy mają dobre samochody, a jednak im korona z głowy nie spadła, gdy korzystali z innych środków transportu. Młodzi nie mogą? Uwierz, że w dojazd do centrum dużego miasta komunikacją miejską to często mniejsze zło. No chyba że ktoś woli godzinkę postać w korku. Ja wolę kwadrans w tramwaju, nawet jeśli będzie mniej komfortowo. Do tego przez ten kwadrans mogę zacząć pracować na telefonie (ogarnięcie, maili, komunikatora, itp), więc w sumie cała godzina do przodu.
Jest mniej wykastrowanym dyskiem, kosztuje mniej bo to jednak ich budżetowa linia oraz zapewne mają niższe marże niż Samsung który lubi się wysoko cenić.
To nie tylko kwestia procentowego obciążenia.
Śledzenie promieni w Cyberpunku realnie przekłada się na niższy fps "z procesora" o 20-25%.
Tylko w normalnych scenariuszach ciężko to wychwycić, bo przy włączonym RT najczęściej limitem będzie GPU.
Ale po mocnym zjechaniu z rozdziałką widać to już jak na dłoni.
Ryzen 5 3600 Stock + 2x8GB 3000MHz, 1080p Very High/DLSS Q: - RT On ~40fps - RT Off ~80fps
W obu przypadkach CPU-Limit (obciążenie RTX3070: ~40-60%).