Planuję złożyć komputer z prockiem i5-12600K, z kartą graficzną amd radeon rx 6600 8gb oraz monitorem 1080p 144hz.
Ogólnie skrzynka jest składana na wiele lat i jedyny upgrade jaki będzie planowany to zmiana karty za jakieś 3 lata na coś co pociągnie dobrze rozdzielczość 2k.
Czy poniższe połączenie procesora + płyta główna + pamięci ram, jest poprawnie dobrane względem siebie i nie będzie sprawiało problemów, po złożeniu?
Procesor: Intel Core i5-12600K - Cena: 949zł (w promocji intela 250zł taniej przy zakupie wybranych płyt głównych z chipsetem z690)
Płyta główna: Asus tuf gaming z690-plus ddr4 Cena: 1129zł
Pamięci ram: Kingston fury renegade black 32gb (2x16gb) 3600MHz CL16 Cena: 425zł
Chłodzenie procesora: Endorfy fortis 5 140mm Cena: 199zł
Cena za całość w sklepie komputronik: 2662zł
W sklepie x-kom: 2702zł
Do posiadanych już podzespołów:
Karta graficzna: Asus radeon rx 6600 dual 8gb gddr6
Dysk ssd: Samsung 980 500gb m.2 nvme
Obudowa: Genesis irid 505f
Monitor: Gigabyte g24f 2
Ramka korekcyjna dla procesora: Thermalright LGA1700-BCF: 50zł z aliexpress.
Czy w 2023 roku nie ma sensu zakupu płyty z pamięciami ram ddr4 i lepiej dołożyć 300zł do pamięci ddr5?
Bo cena płyt głównych ddr4 vs ddr5 jest praktycznie taka sama.
Procesor: Intel Core i5-12600K - Cena: 919zł z komputronika
Płyta główna: Asus tuf gaming z690-plus ddr5 Cena: 1149zł z komputronika
Pamięci ram: Kingston fury renegade silver 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32 Cena 630zł z polskiego amazonu
Chłodzenie procesora: Thermalright peerless assassin 120 se Cena: 219zł z polskiego amazonu
Cena za powyższy zestaw z pamięciami ddr5: 2917zł
W związku z tym pojawia się pytanie: Która płyta główna będzie mniej problematyczna w codziennym użytkowaniu? Oraz najbardziej stabilna w działaniu?
Czy warto dopłacić 300zł do pamięci ddr5? Procesor i5 12600k będzie stabilnie pracował z pamięciami ddr5 6000MHz? Według strony producenta: chipy pamięci to Sk hynix M die.
Czy chłodzenie Thermalright będzie wystarczające do i5 z k? Oraz zmieści się do mojej obudowy? Genesis irid 505f.
Według strony producenta obudowy maksymalna wysokość chłodzenia: 165mm. https://pl.genesis-zone.com/produkt/irid-505f
Według strony producenta chłodzenia maksymalna wysokość chłodzenia: 155mm. http://thermalright.com/product/peerless-assassin-120-se/
Pozostaje tylko 10mm zapasu, czy będzie wystarczające?
Co o tym myślicie?
Kontrofensywa na pewno będzie. Odnośnie krytyki ukrainy to nie polega na równoważeniu krytyki ukrainy i rosji. Liczy się prawda i fakty. Wiadomo, że wojna zakończy pewnie za rok lub dwa lata. Ukraina będzie w takich granicach jakie sobie wywalczy. Odnośnie szkolenia załogi to ukraińcy mają skrócone szkolenie. Zachód i sami ukraińcy beda mieli dość walk po trzech latach. Różne typy uzbrojenia dają przewagę na froncie, bo ciężej jest wtedy rosjanm walczyć. To lepiej niż mieć same T-72. Wojna przynosi straszne cierpenie Ukraińcom. Nawet jak Ukraina wygra to będzie mocno wyniszczona i straci część ludzi. (Część zabita, ranna, kilka mln wyjechało za granicę)
Mój ulubiony boss - Rick Specjalista Ds. Drzwi 😄
Akurat w tej lokacji miałem częstsze dropy (obserwatorium). Dropy miałem też w misji ratowania Zee. Obie są na Koboh.
Nie będę spoilerował, ale nie podoba mi się ten hollywoodzki trick, którym kończy się jeden pojedynek 🤣.