Gdzieś widziałem filmik nt. Precision Boost Overdrive w którym, niektóre procesory nie zyskiwały za wiele ponieważ szczęśliwie już w default były ustawione optymalnie. Być może tutaj występuje podobny problem - a być może jak wspomniałeś lipna płyta główna xD Zaktualizowałem BIOS do wersji 2.10, ściągnąłem OCCT (bo ponoć Cinebenc nie jest miarodajnym testerem stabilności CPU). Jak zamontuję nowe chłodzenie na procku to porobię testy.
Jeśli okazałoby się, że problem jednak powraca to ja miałem ten sam błąd Radeon Wattman który wyskakiwał mi w Adrenalin i powodował powrót do ustawień fabrycznych (moje krzywe wiatraków resetowały się więc musiałem co każde uruchomienie komputera wczytywać swój profil).
U siebie rozwiązałem go używając 2 opcji (nie wiem która konkretnie podziałała ale problem już nie występuje).
Usunąłem wszystkie sterowniki kart graficznych używając DDU (poza moim obecnym RX6600, DDU wykrył jeszcze pozostałości ze starego GTX960 oraz nowszego RTX3050...). Po skończonej pracy DDU, zainstalowałem ponownie sterowniki Adrenalin (zainstalowałem wersję 22.5.1, wersja 22.7.1 jest opcjonalna i jeszcze niepolecana).
Dodatkowo wyłączyłem w Windows10 domyślną opcję ultra hibernacji Fast Boot (nie mylić z opcją Fast Boot w BIOS!) bo były przypadki, że "kłóciła się" z planem zasilania Radeon Wattman.
wymiarami jedynie krótsza od tej mojej.
moja aktualna 1070 jest niesłyszalna nawet na max obrotach, nie wiem czy to zasługa karty czy wyciszonej matami obudowy.