Skocz do zawartości
lukibossss

Wysokie opóźnienia w latencymon

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka,

od momentu updejtu biosu mam raz na ruski rok ścinkę np. na netflixie. Z ciekawości odpaliłem latencymona, a tam o:

vnX68jo.png

Dla pewności odpaliłem DDU i zainstalowałem sterowniki od nowa, a jest tak samo. Co tu więcej można pokombinować?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A instalowałeś cały pakiet czyli z physx, audio i experience? Jeśli tak, bym sprawdził przy instalacji na czysto samego sterownika graficznego. Robiłeś coś wymagającego przez te 22 i pół minuty testu?

Edytowane przez toska78

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@leven

To nie ma nic do rzeczy:

W czasie testu grałem ustawki w hearthstone.

hhhjpg_qqnwnxn.jpg

 

Edytowane przez toska78

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Timer mam na 1

Namęczyłem się przeglądając neta, bo co raz to inny proces robił skoki opóźnienia. No i po kolei to pierw mieszałem w biosie (oc zmniejszałem i kombinowałem z innymi opcjami), potem sterowniki sata ahci (bo coś tam o sata też się pluł), potem podociskałem kable sata bo dalej nie pasowało. Dalej pokazywał skoki od procesu nvidii to wyłączyłem afterburnera no i cud - jest git. Tylko co z tego jak ja bez afterburnera żyć nie mogę? Przeinstaluję go i zobaczę czy dalej będzie lipa, no ale na prawdę to jest jeden z najpotrzebniejszych programów dla mnie, wiec mam nadzieję że coś się zmieni...

EDIT

Ostateczną przyczyną (choć nie rozumiem dlaczego) okazało się to, że w rivatunerze (apce do afterburnera) miałem ustawiony globalny limit fps na 60, gdy limit zdjąłem opóźnienia ustały... Nie rozumiem tego, no ale chyba problem rozwiązany.

EDIT2

Jednak idealnie nie jest. 

I3NVm7m.png

Niby na zielono, ale chyba i tak takich skoków nie powinno być. (w tle OCCT łaził, bo najłatwiej mi tak skoki wykryć)

Edytowane przez lukibossss

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź w Panelu Nvidia jak masz ustawione Low Latency Mode. Jak na off to potestuj na On lub Ultra. Masz poniżej tej opcji Max Frame Rate? Jeśli jest to włącz limit fps i sprawdź (ale to tylko jak byś chciał sprawdzić zamiast limitera w RTSS). U mnie nie ma tej 2 opcji.

Nie sprawdzałeś tego co pisałem w 1 poście? Bo ja mam sam sterownik zainstalowany, nawet bez Physx (442.74 beta). W sumie to nawet w panelu sterowania mi nie wyświetla, że mam zainstalowany sterownik graficzny 🤨. Być może dlatego że to może być sterownik od sideband-a, nie pamiętam.

Jeśli chodzi o sterownik SATA w menedżerze urządzeń to u mnie jest tylko "Standardowy kontroler SATA AHCI" w Kontrolerach IDE ATA/ATAPI.

Edytowane przez toska78
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, toska78 napisał:

Sprawdź w Panelu Nvidia jak masz ustawione Low Latency Mode. Jak na off to potestuj na On lub Ultra. Masz poniżej tej opcji Max Frame Rate? Jeśli jest to włącz limit fps i sprawdź (ale to tylko jak byś chciał sprawdzić zamiast limitera w RTSS). U mnie nie ma tej 2 opcji.

Nie sprawdzałeś tego co pisałem w 1 poście? Bo ja mam sam sterownik zainstalowany, nawet bez Physx (442.74 beta). W sumie to nawet w panelu sterowania mi nie wyświetla, że mam zainstalowany sterownik graficzny 🤨. Być może dlatego że to może być sterownik od sideband-a, nie pamiętam.

Jeśli chodzi o sterownik SATA w menedżerze urządzeń to u mnie jest tylko "Standardowy kontroler SATA AHCI" w Kontrolerach IDE ATA/ATAPI.

Co do nvidii to instalowałem sterownik+physx+geforce experience. Włączyłem na on low latency mode i jak na razie chyba problem zniknął, tak jak wcześniej były piki do 800-900us, tak teraz nawet 200 nie mam co bym nie robił. Jeszcze dam znać jak będzie git/nie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie najlepsze opóźnienia mam przy Low Latency Mode na On, Perform scalling on Display, zaznaczenie No scaling i Shader Cache na Off (ze względu na HDD), jeśli idzie o ustawienia w Panelu Nvidia.

Edytowane przez toska78

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety ale jednak dalej coś nie tak. Jest o wiele lepiej i takie skoki zdarzają się rzadziej, ale jednak:

CinJ4kP.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sterownik nvidia jak widać ma u Ciebie największe piki opóźnienia. Grałem ok. 1h ustawki i największy pik miał u mnie ndis.sys, czyli związany z kartą sieciową (max 156 us).

Dopóki nie sprawdzisz to o czym pisałem to będzie trudno obniżyć te skoki opóźnienia na sterowniku grafiki.

Edytowane przez toska78

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, toska78 napisał:

Sterownik nvidia jak widać ma u Ciebie największe piki opóźnienia. Grałem ok. 1h ustawki i największy pik miał u mnie ndis.sys, czyli związany z kartą sieciową (max 156 us).

Dopóki nie sprawdzisz to o czym pisałem to będzie trudno obniżyć te skoki opóźnienia na sterowniku grafiki.

Kasowałem też przez DDU a potem zainstalowałem tylko i wyłącznie sterownik i jest to samo... także nie wiem co tu jeszcze mogę zrobić z tą nvidią.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A inne sterowniki próbowałeś ? Starsze wersje ? Z tymi nowymi to różne cuda się ostatnio dzieją .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...