Skocz do zawartości
Stjepan

Starfield temat oficjany

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Po początkowym podjaraniu się grą i ukończeniu głównego wątku zupełnie odechciało mi się grać. Tylko ja tak mam? Ile macie godzin nabite?

Edytowane przez FranzMakamele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy jak skończą Phantom Liberty, to wrócą i się dowiesz.😉

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, FranzMakamele napisał:

Po początkowym podjaraniu się grą i ukończeniu głównego wątku zupełnie odechciało mi się grać. Tylko ja tak mam? Ile macie godzin nabite?

Ja mam tak praktycznie z każdą grą, zaczynam, jaram się, a później z dnia na dzień przestaję grać, i kolejny tytuł trafia do backlogu do przejścia na kiedyś tam. W tej chwili mam w grze 67h czystej eksploracji, żadnych zadań, ani głównego wątku. Na razie sobie zrobiłem przerwę żeby obadać CP2077 z dodatkiem, Starfield sobie trochę poczeka, bo na horyzoncie jest Spiderman 2, i na dniach wychodzi Mirage.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W głównym wątku pozbierałem trochę artefaktów i odwiedziłem pierwszą świątynię. Towarzysze tragiczni, może poza Andreją, ale ona gada jak lekko upośledzona. Faceci zaraz zaczynają się do ciebie lepić i opowiadać o swoich mężach albo mrugają okiem i pytają czy widziałeś "Brokeback Mountain", trochę przerażająca ta przyszłość.

Z pobocznych zrobiłem sporo misji w Neon, co za nudy. Z frakcyjnych kończę misje dla Ryujin Industries, idź, pogadaj, przynieś coś, podrzuć, odzyskaj, ubierz garnitur, pogadaj, zero jakiegokolwiek wyzwania. W większości przypadków podróż na miejsce misji zajmuje więcej czasu niż jej wykonanie. Jak to było? "Odwiedź 1000 planet, zobacz 6000 ekranów ładowania" 🤣. Dla mnie nudne w uj.

Nie robię misji dla Karmazynowej Floty, bo nie będzie się z kim strzelać. Wszyscy piraci to bracia i jak lądujesz w bazie zajętej przez piratów to uściskom i toastom nie ma końca.

Edytowane przez Ryszawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, FranzMakamele napisał:

Ja wycisnalem 55h, zrobilem wszystko poboczne i caly main.. Zostalo przejsc przez brame do NG+... Ale teraz Liberty, potem separate ways i moze sie powroci.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Ryszawy napisał:

W głównym wątku pozbierałem trochę artefaktów i odwiedziłem pierwszą świątynię. Towarzysze tragiczni, może poza Andreją, ale ona gada jak lekko upośledzona. Faceci zaraz zaczynają się do ciebie lepić i opowiadać o swoich mężach albo mrugają okiem i pytają czy widziałeś "Brokeback Mountain", trochę przerażająca ta przyszłość.

Z pobocznych zrobiłem sporo misji w Neon, co za nudy. Z frakcyjnych kończę misje dla Ryujin Industries, idź, pogadaj, przynieś coś, podrzuć, odzyskaj, ubierz garnitur, pogadaj, zero jakiegokolwiek wyzwania. W większości przypadków podróż na miejsce misji zajmuje więcej czasu niż jej wykonanie. Jak to było? "Odwiedź 1000 planet, zobacz 6000 ekranów ładowania" 🤣. Dla mnie nudne w uj.

Nie robię misji dla Karmazynowej Floty, bo nie będzie się z kim strzelać. Wszyscy piraci to bracia i jak lądujesz w bazie zajętej przez piratów to uściskom i toastom nie ma końca.

Będzie, po prostu dosłownie ostatnią decyzję podejmij w ten a nie inny sposób. Same zadania dla Floty to bodaj najlepsze zadania w całej grze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, FranzMakamele napisał:

Ja jeszcze chwilę pograłem i zrobiłem sobie przerwę...teraz Phantom Liberty (ogólnie cyberek od zera zaczęty to trochę zejdzie) :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś chce kod dołączany do Radeonów to priv. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Komu zależy to radzę się długo nie zastanawiać i pospieszyć bo kody z promocji AMD można aktywować do 28 października 2023, z kolei dzisiaj kończy się promocja i dostęp do kodów więc ich cena może ulec zmianie z powodu braku dostępności od jutra.

Edytowane przez caleb59
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wątek misji dla Ryujin Industries za mną. Jak pisałem wcześniej, nuuuuudy. Jedynym wyzwaniem była ostatnia misja w terenie, ale nie dlatego, że była jakoś znakomicie pomyślana, tylko dlatego, że w dość bolesny sposób obnażyła beznadziejność całego tego systemu skradania, wykrywania, który jest w grze. Oni chyba tego nie poprawili od czasów Skyrima.

Ogólnie mówiąc postanowiłem nie plamić sobie reputacji agenta i nie zabijać nikogo, więc przekradanie się po tunelach wentylacyjnych, podwieszeniach pod sufitem, omijanie patroli straży itd...
Skradanie rozwinięte do drugiego poziomu (z czterech dostępnych), czyli 50% trudniejsze wykrycie, do tego strój agenta, plus 25% trudniejsze wykrycie, plus kameleonowy plecak, który czyni cię niewidzialnym kiedy się nie ruszasz (skafander zdjęty, bo w nim nie da się skradać). Sabotowałem system ogrzewania więc wszędzie dym i mgła, która teoretycznie powinna utrudniać strażnikom wykrycie cię..., teoretycznie, bo to gra Bethesdy.

Strażnicy wykrywali mnie, kiedy nie ruszałem się i właściwie byłem niewidzialny, z drugiego końca następnego pomieszczenia, nawet nie patrząc bezpośrednio w moją stronę. Jedna ze strażniczek, jakaś supermanka, zobaczyła mnie przez podłogę, zeskoczyła na dół i zaczęła biec w stronę włącznika alarmu. Zasłoniłem własnym ciałem. Nie pomogło. Z odległości chyba trzech metrów, walcząc ze mną, przełączyła go telepatycznie....

Dżizas, jak się nie potrafi napisać jakiegoś sensownego AI dla NPC-ów, to się właśnie sięga do takich tanich oszustw.
Do tego skradanie w tej grze jest możliwe/sensowme tylko w trzeciej osobie, bo tu nie ma wychylania się zza osłon, więc jeżeli grasz w widoku fpp, wychylisz kawałek łepetyny zza framugi to natychmiast jakiś opatrzony sokolim wzrokiem strażnik, stojący kilkanaście metrów dalej, cię zauważy, więc trzeba się posiłkować ruchomą kamerą w trzeciej osobie.

Aż mi się te memy przypomniały z cyklu: Mamo, ja chciałem Splinter Cell. Synku ale my już mamy Splinter Cell w domu. Splinter Cell w domu.... (tu wchodzi śmiech Todda Howarda z offu)

To jest podstawowy problem tej gry. Tu jest wszystko. Chcesz trochę CyberPunka, proszę bardzo - NeonCity. Chcesz Fallouta pomieszanego z westernem, Akila. Chcesz Splinter Cell, zapraszmy do Ryujin Industries. Star Trek wymieszany z Mass Effect, to może Nowa Atlantyda i poszukiwanie artefaktów. No Man's Sky, jest. Symulator budowy kosmicznych statków, obecny. Jest nawet BatCave.
Tylko co z tego, że jest tu wszystko, jeżeli żadna z tych rzeczy nie jest zrobiona porządnie, tylko wszystko na odwal się?

Edytowane przez Ryszawy
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To jest odwieczny problem Bethesdy, ich gry nie mają własnej tożsamości, są wielkie jak ocean, a płytkie jak kałuża.

Edytowane przez ditmd
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

433687933.jpg

Twoja postać w Starfield jest ciągle przeciążona? Według Todda Howarda sam jesteś sobie winien.

Howard przyznał, że decyzja o umieszczeniu w grze wielu przedmiotów to tak naprawdę kwestia dania graczom wolności, co jego zdaniem jest mocną stroną gier Bethesdy.

"Chodzi o priorytetowe traktowanie wolności gracza pod względem tego, gdzie możesz się udać, co możesz zrobić. Wydaje się, że ludzie zawsze to robią za każdym razem, gdy grają w jedną z naszych nowych gier: zbierają wszystkie rzeczy. Ich postacie natychmiast zostają przeciążone. Nie, nie potrzebujesz tacek i ołówków, ale podoba nam się, że masz wybór – że możesz je podnieść."

Zaraz będzie że celowo gra jest średnia graficznie a przy tym absurdalnie zasobożerna - bo przecież MASZ WYBÓR i gry nikt nie kazał kupować, masz wybór człowieku! 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tutaj ma racje, to gracz decyduje zeby zbierac wszystko jak leci.

Nie rozumiem po co ta sztuczna nagonka na cokolwiek on powie? I nie zaprzeczam ze potafi gadac totalne klamstwa, jak np o optymalizacji i next genowosci Starfielda. Ale akurat w tym wypadku tak jest jak mowi, i moim zdaniem i tak jestesmy w stanie nosic bardzo duzo na sobie.

Plus najlepsza rzecza dla zbieraczy w starfieldzie jest wlasnie statek kosmiczny. Wszystkie graty moga latac z nami.

Fakt ze dla przejrzystosci zbierania osobiscie wylaczyl bym podswietlanie smieci ktore sa nieprzydatne typu dlugopis czy tacka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zainstalowaną modyfikację, która nie podświetla śmieci, ale tak na dobrą sprawę to dodanie tacek, długopisów, taśm klejących, lampek i czego tam jeszcze, do tej gry, jako loot uważam za totalny bezsens. W niczym to nie poprawia immersji i potrafi nieźle wkurzyć.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, to ze walaja sie jako smiecie to spoko, poprostu mogli zrobic je nie do podnoszenia tak jak inne przedmiaty.

A o modzie nie wiedzialem, bo ogolnie to nie moduje. Chyba sobie go sprawdze, trzeba do niego moda na achievementy?

Edytowane przez Sheenek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boże, powrót do Starfielda po ogrywaniu Cyberpunka to będzie kara sama w sobie tak samo jak karą jest ogrywanie tego gówna w obecnym stanie bez aktualizacji.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu odkładam Starfielda. Gra ukończona. Wątek główny i wątki frakcyjne wraz z porobieniem nieco zadań pobocznych zajęły mi 64h. Nie zwiedzałem randomowych planet.

Dość przyjemnie się grało. Typowa Bethesda..

Wątek główny z ciekawym pomysłem, ale mógłby być bardziej rozbudowany. Wciąż, jak dla mnie lepszy niż w Skyrimie.

Z frakcyjnych UC > Kolektyw > Karmazynowa flota (strasznie przegadany) > Korpo (za dużo fedexu).

Teraz czas na CP i chyba trzeba cisnąć od zera z tego co widzę :-)

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również przerwałem Starfielda, poczekam na poprawki 🙄

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ktoś się zastanawia jak działa AI NPC-ów w tej grze, to może zobaczyć przykłady od 5:30

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jprd co ja widze :lol2: Myslalem, ze widzialem juz wszystko :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w Starfieldzie jest gdzieś informacja ile % gry mam ukończone? Chciałbym ukończyć w szczególności wszystkie misje drobne i poboczne a nie wiem dokładnie ile ich jest i gdzie je znaleźć wszystkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

% raczej nie pokazuje nigdzie. Ja cisnąłem co jakiś czas patrząc w poradnik żeby wiedzieć gdzie jestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Barceloniak11 napisał:

Czy w Starfieldzie jest gdzieś informacja ile % gry mam ukończone? Chciałbym ukończyć w szczególności wszystkie misje drobne i poboczne a nie wiem dokładnie ile ich jest i gdzie je znaleźć wszystkie.

Niestety nie ma, a jest tego sporo rozsianego po galaktyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi