A tak przy okazji to już ruszył program moje ciepło.
https://mojecieplo.gov.pl/#about-program
Zasady:
- "do 30%" jak nie masz Karty Dużej Liczby Bombelków, "do 45%" jeśli tak, jednak nie więcej, niż 7000zł dla PC powietrznej i 21000 PLN dla gruntowej. Niestety, jest zapis w regulaminie "Warunki dofinansowania ustala NFOŚiGW." więc warunki są ustalane uznaniowo i nie wiadomo, czy nie będzie to mniej niż te 30%.
- PC p-p niestety się nie liczą, dofinansowania na klimę nie będzie.
- Łapiesz się jeśli kupiłeś PC od 1 stycznia 2021 roku, działa wstecznie do tej daty.
- Musisz mieć 63 kWh/m2/rok lub mniej w 2022. 55 kWh/m2/rok lub mniej od 2023. 55 kWh jest dość trudne do osiągnięcia i koszty jego osiągnięcia względem wymaganych w WT2021 70kWh/m2/rok przekraczają wartość dofinansowania, więc program ma największy sens w tym roku. Jeżeli nie wynika to z projektu, można poprawić projekt (taaa) albo zrobić świadectwo energetyczne (kosztuje 3 stówy i zalicza się do kosztów).
- Program ma działać do 2026, ale znając życie wyczerpią środki w tym roku.
- Trzeba mieć fakturę na PC. Może być z Chin, ale wtedy trzeba dołączać dokumenty celne, opłacnie VATu i inne wynalazki.
- Kosztem kwalifikowalnym jest też zasobnik, bądź odwiert jak ktoś ciśnie gruntową. Ciekawe, czy kosztem kwalifikowalnym byłyby RTX3000 pracujące w koparce jako dolne źródło.... Chyba na to nie pójdą.
- Najtańsza sensowna PC na rynku + zasobnik to jakieś 15 000 PLN. Do tego sterowniki, trójniki i inne rozdzielacze oraz robocizna hydraulika (trzeba mieć papier że uruchomił ziom z uprawnieniami - ważne), czyli pewnie w 16-18k się zamknie. Z tego możemy odzyskać koło 5-6k PLN, więc koszt całkowity za najtańszą sensowną PC z osprzętem wyniesie nas 11-12k.
- Porównując to do ceny kotłowni gazowej: Piec, zasobnik, sterowniki, klamoty i robocizna - w przypadku najtańszego Termeta jakieś 7k, do tego komin w projekcie+ocieplenie i wykończenie komina+kwasówka+robocizna nie mniej niż 5k i przyłącze gazowe+odcinek od skrzynki do domu minimum 3-4 k sumarycznie, czyli nie ma sensu iść w gaz (szkoda, że dopiero w 2021 wszystko się wyklarowało, gdy już dawno projekt zrobiłem i dostałem pozwolenie na budowę... )
- Dla odmiany jak już masz gaz i komin, to piec gazowy nadal jest tańszy o dobre 5k które nie zwróci się przez co najmniej kilka lat.
Szukam najlepszej wydajności. Matryca nie gra roli. Wcześniej grając na ps5 w Cod Warzone miałem stałe 120 fps. Nie wiem czy na laptopie do tej kwoty będzie to realne.
Dopiero zauważyłem że Tenda AC6 ma wolne porty RJ-45 10/100 (LAN) - 3 szt. Gdyby miała gigabitowe to byłaby lepsza od R6220. Także z tych dwóch to tylko R6220: standard Wi‑Fi 5 (802.11ac) AC1200 i gigabitowe porty Ethernet 10/100/1000
Trochę nie na temat ale w sumie zdarza się że tu rozmawiamy też o audio.
Smutna wiadomość z Japonii...
https://www.whathifi.com/news/legendary-japanese-hi-fi-brand-onkyo-files-for-bankruptcy