Skocz do zawartości
Berwixx

Który procesor będzie lepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przychodzę z pytaniem, który procesor będzie lepszy do ogólnego użytku (trochę grania, nauki itp.), działałby na IGPU.

Ryzen 5 PRO 3350G (mało o nim słyszałem, dlatego jest ten post) czy Ryzen 5 3400G? Pierwszy z nich jest o ponad 100 zł tańszy, co warto uwzględnić. Widziałem parę benchmarków, w których 3350G lekko wygrywał. Chętnie też dowiem się ogólnie czegoś więcej o tym procesorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa praktycznie na rowni. Ryzen 5 3400g jest troche szybszy w single core ze wzgledu na wyzszy zegar. Procz roznicy w fabrycznym zegarze wydajnosc jest w sumie identyczna

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze różnica w integrze - 3350G ma vegę 10 zamiast 11 (jedną jednostkę wykonawczą mniej) oraz niższy zegar (o 100MHz).

2 godziny temu, Berwixx napisał:

Widziałem parę benchmarków, w których 3350G lekko wygrywał.

Podszedłbym więc z dystansem do tych benchmarków - specyfikacyjnie 3400G jest nieznacznie lepszy. Różnica powinna być na niewielką korzyść 3400G albo żadna.

Mowa o cenie w morelach? To wciąż ponad pół kafla, ten widok aż boli :E Jak to granie ma być sporadyczne i w proste rzeczy, to mimo wszystko rozważyłbym i3-10100 jako alternatywę - są w tym momencie za 450+wysyłka na allegro od firmy.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten Ryzen w iGPU roznosi w pył tego intelka.     APU do AMD brałbym tylko wtedy kiedy ma być miniITX  bez grafiki.    Czyli jakieś fajne maleństwo  2-3litry obudowa.

W każdym innym przypadku karta za 150-200zł  rozniesie w pyl te APU.    Za 500zł  masz H81+i5-4570+Radeon 7950 co rozniesie w pył te APU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi