Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

domino1315

Nabycie pojazdu.

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z na byciem pojazdu mam kilka wątpliwości. 

Nabyłem pojazd 09.12.2020. Samochód posiada ubezpieczenie do dnia 30.12.2020. Przegląd jest ważny do 15.01.2021. Samochód jest na tablicach z Wrocławia. Chciałbym go zarejestrować w swoim powiecie ( będzie to powiat z woj. Lubuskiego). Lecz umawianie się na wizytę w moim wydziale komunikacji jest nie możliwe aż do lutego. Co więcej do pojazdu chcę założyć instalację gazową. Jaka ma być kolejność załatwiania formalności? Czy ubezpieczę samochód na siebie na podstawie umowy kupna-sprzedaży? (Z dniem 31.12.2020, tablice DW). Jeśli tak to czy gdybym przerejstrował pojazd to ubezpieczenie będzie obowiązywało? (Zmiana tablic). Jak w ogóle powiadomić wydział komunikacji o założeniu zasilania gazowego w samochodzie, jeśli nie został on zarejestrowany w moim powiecie?. I co z badaniem technicznym? Czy gdybym je zrobił na tablicach DW w styczniu to po wydaniu nowego dowodu (np. marzec zostanie one wbite w nowy dowód?) Pozdrawiam. 

Edytowane przez domino1315

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw załóż gaz, później jedź na badanie (techniczne ze wszystkimi papierami od gaziarza) gdzie gaz będzie wbity w dowód, po wszystkim wydział komunikacji i przerejestrowanie auta na siebie. OC możesz w każdym momencie wykupić na stare tablice, dane kierowcy i tak swoje musisz podać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że po założeniu mam miesiąc na poinformowanie wydziału komunikacji o instalacji LPG. Nie zarejestruje go szybciej niż luty. Z OC rozumiem, że mogę go ubezpieczyć na tablicach DW, a następnie po przerejestrowaniu na inne tablice, OC również przejdzie? Co do badania technicznego, mogę je wykonać dopiero w styczniu czy muszę niezwłocznie jechać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, normalnie jest robiony aneks czy coś w tym stylu, że są inne tablice - odnośnie ubezpieczenia. Badanie niezwłocznie po założeniu gazu, bo musisz mieć wbity w dowód.

Edytowane przez lesiu155

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co chcesz przerejestrować ? Zgłoś nabycie pojazdu na e-obywatel . Jeśli kupiłeś od prywatnego to jeszcze zgłoś PCC3 i zapłać 2% daniny od wzbogacenia :D OC normalnie musisz wykupić bo polisa się automatycznie nie przedłuży . A gaz zakładasz i jedziesz na przegląd 

Edytowane przez tony.montana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lesiu155 napisał:

Tak, normalnie jest robiony aneks czy coś w tym stylu, że są inne tablice - odnośnie ubezpieczenia. Badanie niezwłocznie po założeniu gazu, bo musisz mieć wbity w dowód.

Diagnosta "wbija" instalację w dowód?Tylko że na powiadomienie WK mam miesiąc, jak to zrobię jeśli nie ma wolnych terminów? 

19 minut temu, tony.montana napisał:

Po co chcesz przerejestrować ? Zgłoś nabycie pojazdu na e-obywatel . Jeśli kupiłeś od prywatnego to jeszcze zgłoś PCC3 i zapłać 2% daniny od wzbogacenia :D OC normalnie musisz wykupić bo polisa się automatycznie nie przedłuży . A gaz zakładasz i jedziesz na przegląd 

Mam taki obowiązek, by go zarejestrować w ciągu miesiąca. Chyba, że coś się zmieniło w tej kwestii? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniło . W pandemii masz pół roku . Wystarczy zgłosić nabycie pojazdu przez profil zaufany . Analogicznie sprzedawca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeden problem moi drodzy w tym prawie jeśli chodzi o 180 dni - bo w ustawie jest napisane, że 180 dni lub do 31.12.2020 - ergo do końca tego miesiąca musi zgłosić zakup pojazdu przez profil zaufany.

W skrócie - pierwsze co to opłacasz 2% PCC - na to jest 2tyg od kupna, wykupujesz OC od dnia 31.12.2020 - tu bardziej istotne niż tablice jest numer VIN, zakładasz LPG, przegląd, rejestracja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi