Każda płyta ma wzmacniacz słuchawkowy, najczęściej jakiś OPA typu JRC. W zupełności wystarczający do większości słuchawek do osiągnięcia niezdrowych głośności. Jeśli komuś jest za cicho przy 80 i wyżej dB, to polecam poczytać badania nt. utraty słuchu oraz artykuły o świadomej głośności odsłuchów. Wzmacniacz jest potrzebny natomiast w chwili gdy używa się potężnych słuchawek typu stare orthodynamiki albo dynamiki 600 Ohm z niskim SPLem.
Głównym problemem tych integr jest to że na słuchawkach jest po prostu cicho jak nie masz wzmacniacza od lat używam osobnych kart czy daców bo zawsze jechałem na budżetowych płytach, są w ogóle płyty które mają wzmacniacz słuchawkowy?
Hej,
Minęło naprawdę mnóstwo czasu od kiedy składałem komputer. Mój niestety niedawno padł i pozostaje mi złożyć nową maszynę. W tym celu chciałbym jednak skonsultować się z Wami, bo podzespołami nie interesowałem się od wielu lat.
Zastosowanie: praca programisty/renderowanie, sporadycznie AI. Nie będę na nim grał.
Celuję w coś takiego:
I7-13700K - ilość rdzeni i wydajność
GeForce RTX 4060 Ti - enkoder AV1
32 GB DDR5 6000 MHz - powinno styknąć na wieki.
WD 2 TB SN770 - myślę że nie ma sensu wkładać szybszych, bo różnica będzie marginalna
Nie mam jednak pomysłu na płytę główną czy chłodzenie cpu. Zestaw nie będzie podkręcany, więc też nie ma sensu szaleć w jakieś super konstrukcje, ale będzie działał wiele czasu na maksymalnym obciążeniu (rendering, kompilacje). Co byście w tym względzie polecili? Czy na zwykłym chłodzeniu powietrzen ten procek się nie sfajczy? Jakiś undervolting można by zrobić.
Nie wiem też co z zasilaczem? 650W styknie?
Komputer powinien starczyć jak najdłużej się da, nie planuje zmieniać przez wiele lat, stąd od razu DDR5 I 4060.
Dzięki!