Skocz do zawartości
ScorpionPl

Ryzen 3100 oc gniot

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

kupiłem Ryzen 3100 by go podkręcić

Max co osiagnąłem to 4.1 przy 1,45 V (wiem dużo) ale nie dbam o niego specjalnie (i occt rzuca błędami jak kopaczka ziemniakami w październiku, ale system trzyma). Przy 1.25 max 3.7. To chyba naprawdę gniot.

Płyta to Gigabyte B550 Gaming x V2, pamięci to Viper steel 3600, przy oc procka na domyślnych. SoC ustawiony na 1.1, próbowąłem 1.2 (bez zmian). C-state off, C&Q off.

Jakieś rady?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gniot to twoj post i zwykle klamstwa, mialem 2szt tego cpu i to o czym piszesz fizycznie jest  niemozliwe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Panie fenix jestem na tym forum od 2008 roku. Zamiast  zarzucać mi kłamstwo pomógł by Pan rozwiązać problem.

Powtórzę jeszcze raz. Mój Ryzen 3100 kupiony w Sferisie na promce wygląda na kiepski kawałek krzemu Obecnie jest na ustawieniu 4.1 i 1.46 V w grach chodzi poprawnie, 3D marka 11 ( z rx 5600 xt ma 21k pkt), ale OCCT wyrzuca masę błędów. Po 20 minutach system padł (w occt naturalnie)

Tak jak napisałem wyżej zaczynałem od 3600 na 1.2 V, później stopniowo podnosiłem. Jak doszedłem 3700 nie był wstanie pracować na 1.25 musiałem podbić do 1.26 (albo 7), pamięci były na domyślnych ustawieniach.

 

Ktoś się zainteresuje problemem? Jakieś rady? Coś przeoczyłem w biosie?

Czy te forum przestało funkcjonować już  i pozostali tylko forumowicze jak Pan fenix?

 

Edytowane przez ScorpionPl
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Na yt spotkałem filmik, na którym R3 3100 według autora również miał takie żenujące OC, również byłem zdziwiony. Nie jesteś jedyny. Na Twoim miejscu zwróciłbym tego proca. Mam R5 3600, przeciętną sztukę, robi 4,25 na 1,27 V, ale do Twojego to jak złota sztuka.

Po drugie sprawdź jakie masz napięcie pod obciążeniem, może masz też bardzo duży vdrop co w połączeniu z przeciętną sztuką wygląda jak wygląda. Przykładowo miałem kiedyś ASrocka B450 bez LLC gdy podałem 1,35 V to realnie było 1,23 V w najcięższych testach.

 

Edytowane przez Saren7
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
48 minut temu, Saren7 napisał:

Na yt spotkałem filmik, na którym R3 3100 według autora również miał takie żenujące OC, również byłem zdziwiony. Nie jesteś jedyny. Na Twoim miejscu zwróciłbym tego proca. Mam R5 3600, przeciętną sztukę, robi 4,25 na 1,27 V, ale do Twojego to jak złota sztuka.

Po drugie sprawdź jakie masz napięcie pod obciążeniem, może masz też bardzo duży vdrop co w połączeniu z przeciętną sztuką wygląda jak wygląda. Przykładowo miałem kiedyś ASrocka B450 bez LLC gdy podałem 1,35 V to realnie było 1,23 V w najcięższych testach.

 

Czy Ty widziszco wrzucasz?? :DProcesor ma wyklepana date 1931 czyli 2019r i 31tydz kiedy to nowe 3100 sa produkowane od 2020r :rotfl: Nawet sample testowe wyslane do redakcji  na premiere zaczynaja sie z data 2020r. Nie wiem skad on ma tego cpu na tym filmie ale to jakis walek. Ja sie nie dziwie takimu wynikowi bo takie wyniki to mialy pierwsze modele R3600 na premiere z wczesna data produkcji. Moje sztuki byly z data 2029 i i jeden mial ciut wczesnieja date chyba o dwa tyg a kupowalem to w tamtym roku kolo wrzesnia wiec dzis nowe R3100 beda mialy sporo nowsza date. Jeden dziala na codzien z 4.5Ghz a drugi z nowsza data przy tym samym napieciu wykrecal 4.6Ghz.

Godzinę temu, ScorpionPl napisał:

Panie fenix jestem na tym forum od 2008 roku. Zamiast  zarzucać mi kłamstwo pomógł by Pan rozwiązać problem.

Powtórzę jeszcze raz. Mój Ryzen 3100 kupiony w Sferisie na promce wygląda na kiepski kawałek krzemu Obecnie jest na ustawieniu 4.1 i 1.46 V w grach chodzi poprawnie, 3D marka 11 ( z rx 5600 xt ma 21k pkt), ale OCCT wyrzuca masę błędów. Po 20 minutach system padł (w occt naturalnie)

Tak jak napisałem wyżej zaczynałem od 3600 na 1.2 V, później stopniowo podnosiłem. Jak doszedłem 3700 nie był wstanie pracować na 1.25 musiałem podbić do 1.26 (albo 7), pamięci były na domyślnych ustawieniach.

 

Ktoś się zainteresuje problemem? Jakieś rady? Coś przeoczyłem w biosie?

Czy te forum przestało funkcjonować już  i pozostali tylko forumowicze jak Pan fenix?

 

Nie wiem co Ty kupiles ale patrzac na przyklad wyzej na filmie to pewnie podobny szajs jak na filmie  z Ryzen 3100 z nazwy.

Edytowane przez Phoenixsuple
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
20 minut temu, Phoenixsuple napisał:

Czy Ty widziszco wrzucasz?? :DProcesor ma wyklepana date 1931 czyli 2019r i 31tydz kiedy to nowe 3100 sa produkowane od 2020r :rotfl: Nawet sample testowe wyslane do redakcji  na premiere zaczynaja sie z data 2020r. Nie wiem skad on ma tego cpu na tym filmie ale to jakis walek. Ja sie nie dziwie takimu wynikowi bo takie wyniki to mialy pierwsze modele R3600 na premiere z wczesna data produkcji. Moje sztuki byly z data 2029 i i jeden mial ciut wczesnieja date chyba o dwa tyg a kupowalem to w tamtym roku kolo wrzesnia wiec dzis nowe R3100 beda mialy sporo nowsza date. Jeden dziala na codzien z 4.5Ghz a drugi z nowsza data przy tym samym napieciu wykrecal 4.6Ghz.

Nie wiem co Ty kupiles ale patrzac na przyklad wyzej na filmie to pewnie podobny szajs jak na filmie  z Ryzen 3100 z nazwy.

Co do zdjęcia z sygnatury na yt to prawdopodobnie jest to jakaś fotka ihs żywcem wzięta z neta i z wklejonym napisem 'R3 3100' z powodu lenistwa autora filmu. Wziął dobre ujecie i dokleił nazwę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, Saren7 napisał:

Co do zdjęcia z sygnatury na yt to prawdopodobnie jest to jakaś fotka ihs żywcem wzięta z neta i z wklejonym napisem 'R3 3100' z powodu lenistwa autora filmu. Wziął dobre ujecie i dokleił nazwę.

Gosc kupiel ten cpu bez pudelka, widac plastik nawet nie od tego procesora wiec pewnie jakies alliexpres ;) Kupil jakiegos walka. Zreszta nie bylo w sprzedazy BOX cpu z taka data produkcji nawet a i chinola kupisz wszystko ;)

Edytowane przez Phoenixsuple
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Phoenixsuple napisał:

Gosc kupiel ten cpu bez pudelka, widac plastik nawet nie od tego procesora wiec pewnie jakies alliexpres ;) Kupil jakiegos walka. Zreszta nie bylo w sprzedazy BOX cpu z taka data produkcji nawet.

Nowa architektura Zen2-(minus) xd

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja proponuje koledze go zwrocic i kupic normalnego BOX z normalnego sklepu ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozsądniej byłoby zwrócić nawet mobo i pójść w i5 10400F +H410/B460/Z490. Widziałem ostatnio i5 za 609.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moi drodzy,

dziękuję za odzew, ale już nie zwrócę tej maszynerii (czas minął na zwroty). Kupiłem w wersji oem w sferis to potwierdzam. Jednak spodziewałem się trochę więcej. 

Napięcie mam ustawione na 1,45 (vcore), jednak patrzę, że VDIN (dynamiczne napięcie) jest ustawione na auto (w bios) i nie widzę sposobu na zmianę tego ustawienia. Hmonitor, pokazuje VDIN jako 1.1 V. Może tu jest jakiś problem?

Ktoś wie jak to przestawić VDIN w GIGABYTE? (C&Q off, C-state off.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A próbowałeś Manual OC? Ustaw na sztywno taktowanie jakie chcesz i schodź z napięciem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, ScorpionPl napisał:

Moi drodzy,

dziękuję za odzew, ale już nie zwrócę tej maszynerii (czas minął na zwroty). Kupiłem w wersji oem w sferis to potwierdzam. Jednak spodziewałem się trochę więcej. 

Napięcie mam ustawione na 1,45 (vcore), jednak patrzę, że VDIN (dynamiczne napięcie) jest ustawione na auto (w bios) i nie widzę sposobu na zmianę tego ustawienia. Hmonitor, pokazuje VDIN jako 1.1 V. Może tu jest jakiś problem?

Ktoś wie jak to przestawić VDIN w GIGABYTE? (C&Q off, C-state off.

Naucz się nie kupować oemów bo szanse na masakryczną padlinę wzrastają. Jak ustawiasz na sztywno CPU to jak się płyta nie zglitchuje to będzie pokazywać vid na 1.1v jak się zglitchuje to najczęściej pokaże 1.35v. Przy jednym i drugim to nie problem najwyżej monitory pokażą wyplują ci trochę inne dane o tym ile rdzenie wsysają. Ot trafiłeś kibla i tyle 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Art385 napisał:

Naucz się nie kupować oemów bo szanse na masakryczną padlinę wzrastają. Jak ustawiasz na sztywno CPU to jak się płyta nie zglitchuje to będzie pokazywać vid na 1.1v jak się zglitchuje to najczęściej pokaże 1.35v. Przy jednym i drugim to nie problem najwyżej monitory pokażą wyplują ci trochę inne dane o tym ile rdzenie wsysają. Ot trafiłeś kibla i tyle 

Te 3100 to sa jakies padliny co swiadczy data proukcji  i cpu wlasnie z tego okresu robily takie slabe takty. Nie wiem skad oni to wzieli ale zadne 3100-BOX od premiery nie mialo nizszej daty produkcji niz 2020r. Tylko nie mam pojecia skad oni to wzieli skoro R3100 sa produkowane w dopracowanym procesie stad ich OC jest bardzo wysokie. To mi wyglada na jakies odpadki wlasnie na rynek OEM i to jakies grube lezaki.

Edytowane przez Phoenixsuple

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, ScorpionPl napisał:

Moi drodzy,

dziękuję za odzew, ale już nie zwrócę tej maszynerii (czas minął na zwroty). Kupiłem w wersji oem w sferis to potwierdzam. Jednak spodziewałem się trochę więcej. 

Napięcie mam ustawione na 1,45 (vcore), jednak patrzę, że VDIN (dynamiczne napięcie) jest ustawione na auto (w bios) i nie widzę sposobu na zmianę tego ustawienia. Hmonitor, pokazuje VDIN jako 1.1 V. Może tu jest jakiś problem?

Ktoś wie jak to przestawić VDIN w GIGABYTE? (C&Q off, C-state off.

Jakie masz CPU Core Voltage (SVI2 TFN) podczas obciążenia w HWINFO?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

do autora, a jaką ty masz datę na swoim, bo przedmówcy skupili sie na jakimś "dziwnym" filmiku, a może masz normalną datę i wszystko z cpu ok, tylko rzeźbisz tak z OC jak żuczek gnojarek z gównem

ja kiedyś z ramami nie mogłem poza 3466mhz wyjść, dopiero zostałem pokierowany przez kolegów z forum i pięknie nawet na 3733 cl15 śmigają ;) 

Edytowane przez kochan4

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, maxicoretan napisał:

Nie uważacie, że problem z tak niskim oc może leżeć w zbyt dużym napięciu vcore, zbyt niskim napięciu soc oraz źle dobranymi pozostałymi parametrami jak timingi ramu i terminacje?

Nie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, maxicoretan napisał:

zbyt niskim napięciu soc

SoC 1.1v to ma być niskie napięcie ? Wallec nie pogrążaj sie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Tornado3 napisał:

SoC 1.1v to ma być niskie napięcie ? Wallec nie pogrążaj sie

oh no no no  :cool3: Tylko nie ten wygnaniec :rotfl:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Phoenixsuple napisał:

Te 3100 to sa jakies padliny co swiadczy data proukcji  i cpu wlasnie z tego okresu robily takie slabe takty. Nie wiem skad oni to wzieli ale zadne 3100-BOX od premiery nie mialo nizszej daty produkcji niz 2020r. Tylko nie mam pojecia skad oni to wzieli skoro R3100 sa produkowane w dopracowanym procesie stad ich OC jest bardzo wysokie. To mi wyglada na jakies odpadki wlasnie na rynek OEM i to jakies grube lezaki.

Szczerze kij wie ale w trayach i oemy to jak mi gdzieś coś wpadło w ręce to jeden gorszy od drugiego. Cytując klasykę podwozie było złe i tory też było złe xD W nich nie było żadnych pozytywów. Tutaj może na rynek oemowy tłukli kapkę wcześniej i nie poszły do składaków i trafiły do retailu. Jeszcze jak w dobrej cenie to wsio bez problemu stock robi przecież ale jak w normalnej cenie to się idzie pociąć. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Niech autor pokaże zrzut z HWINFO podczas jakiegoś testu. Sprzedałbym i kupił jakąś 'cywilizowaną sztukę'. Pamiętam ktoś na forum miał najtańszego Gigabyte X570 bez LLC. Vrdop był kosmiczny, większy niż na ASRockach Pro4.

Edytowane przez Saren7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jutro przyjdzie kit do Fortis na AM4, to sprawdzę kiedy wyprodukowano i jaka seria tego cudeńka techniki.

W załączeniu link do screen 2 minutowego occt. (ładna ilość błędów, ale gry chodzą stabilnie :D ).

https://www.fotosik.pl/zdjecie/4eaaef1a36697ae0

Zanim podjąłem się podkręcania zrobiłem clear cmos i przywróciłem domyśle ustawienia bios. Następnie wyłączyłem C&Q i inne takie różne ustawiłem soc i podnosiłem częstotliwość, jak były błędy to podnosiłem napięcie. Jako, że przy 3.9 to nawet przy 1.34 były błędy, to starałem się zapewnić stabilność systemu, czyli jeżeli OCCT przez 20 minut nie wyrzucił bawiłem się dalej. Tak jak pisałem wyżej nie wiem jak przestawić dynamiczne napięcie DVID, w gigabyte jest na auto i nie wiem jak to zmienić. (Oczywiście teraz pamięci są ustawione na 3600 timingi jak u producenta, jeszcze się nimi nie bawiłem - ilość błędów przy stockowych ustawieniach pamięci taka sama).

Jak pisałem powyżej nie dbam o ten procesor miał po prostu trochę posłużyć (oczywiście i tak jest szybszy w porównaniu do fx 8300 @4.4 Ghz), ale wiecie liczyłem na stabilne 4.2 bez błędów.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie no jak na dużych danych tyloma błędami sypie to lipa trochę. Odpal sobie BF5 i daj mu wycisk.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Selekt w odwrotnym znaczeniu. Jak niewiele dałeś możesz próbować opchnąć z zyskiem i pokusić się za małą dopłatą o normalną sztukę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Dałem 469 także taniej, ale nie warto było :D

Bf5 stabilnie chodzi na wysokich na rozdzielczość wyżej od Full hd. Wiedźmin stabilnie rónież i inne gry jak Uboat, steel Division II.

3 godziny temu, Saren7 napisał:

Jakie masz CPU Core Voltage (SVI2 TFN) podczas obciążenia w HWINFO?

@Saren7, zapytam wprost, gdzie znajdę ten parametr? 

Edytowane przez ScorpionPl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...