Skocz do zawartości
vBeton

Ryż do sushi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar robić własne sushi. Ryż to podstawa, więc czy ktoś byłby na tyle miły i polecił jakiej firmy ryż kupić?

Na allegro króluje Nakato i to w kilku odmianach, potem Oyshii yamato i jako 3 ryż do sushi premium taiger.

Wczesniej bylem nastawiony na Kimpo ale jest niedostepny, tylko duże paki po 10kg.

Ktoś ogarnia temat?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Nie jestem mega znawcą sushi. Ja od lat kupuję Calrose Kimpo i uważam, że ten jest najlepszy, świetny smak i dobrze się klei. W tym tyg .akurat jadłem Nakato i także mi smakował. Z innych to także Royal Tiger. W smaku samego ryżu ważniejsze jest odpowiednie przygotowanie go. 

Edytowane przez Jaycob

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, Jaycob napisał:

Nie jestem mega znawcą sushi. Ja od lat kupuję Calrose Kimpo i uważam, że ten jest najlepszy, świetny smak i dobrze się klei. W tym tyg .akurat jadłem Nakato i także mi smakował. Z innych to także Royal Tiger. W smaku samego ryżu ważniejsze jest odpowiednie przygotowanie go. 

a można jakiś cynk skąd go kupujesz? w sklepach internetowych kimpo niedostępny wszędzie, jedynie na allegro został JEDEN worek 9 kilowy. Tylko, że z racji że zaczynam robić sushi nie chce walić z grubej rury i kupować 10 kilo ryżu. Worki 1 i 4,5kg niedostępne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sam bym chciał wiedzieć, właśnie niema mniejszych opakowań to kupiłem po raz pierwszy Nakato.  Zakupił bym ten 9kg, ale nie wiedział bym jak go przechowywać. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@vBeton Oczywiście można wyszukiwać jakichś lepszych firm i ryżu importowanego z Japonii czy Chin, ale tak naprawdę to ryż krótkoziarnisty, czyli ten używany do sushi można znaleźć w większości sklepów, nawet podpisany jako "ryż do sushi". Problem zaczyna się kiedy chcesz coś kupić taniej i w większych paczkach, nad czym sam ubolewam, bo ryż podpisany jako "ryż do sushi" ma przebitkę co najmniej 3x. :E W ogóle to ryż krótkoziarnisty ma moim zdaniem o wiele lepszy smak od tego długoziarnistego, który jest u nas popularny.

Poprawię cię jeszcze troszkę i napiszę że podstawą jest raczej ryba. Nie chcę cię zniechęcać, ale tu pojawiają się schody - do sushi najlepiej nadaje się świeża, surowa ryba, a nie wędzona. Próbowałem robić z wędzonym łososiem i po prostu mi nie smakuje tak jak z surową rybą. Z drugiej strony warto spróbować je zrobić raz czy dwa razy, żeby wiedzieć mniej więcej jak to wygląda. A dlaczego sobie odpuściłem? Bo trudno u nas dostać surową, sprawdzoną rybę, którą bez obaw można by było użyć do sushi. Z tego co mi wiadomo to w sushi barach mają swoich sprawdzonych dostawców, a dodatkowo w Polsce ryby muszą być mrożone w specjalnych zamrażarkach, w bardzo niskich temperaturach przez długi czas, aby wybić pasożyty i bakterie. No pewnie nie działa to w 100% ale mocno minimalizuje ryzyko, bo nie słyszałem żeby w Polsce ktoś złapał jakiegoś pasożyta po jedzeniu sushi. W domowych warunkach? Niewykonalne, albo przynajmniej bardzo kosztowne.

Od czasu do czasu zamawiam sobie ze swoich ulubionych sushi barów. Wychodzi drogo, no ale nie je się tego codziennie. Polecam spróbować surowego tuńczyka z jakimiś dobrymi dodatkami, albo węgorza (oczywiście jest tylko w wersji pieczonej, bo w surowej formie jego krew ma toksyny).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale sushi to nie tylko ryba, chyba, że idziesz totalnie w jap. tradycję.;) Ja robię sobie robię sushi głownie z warzyw - awokado, ogórek, papryka pieczona, słodkie ziemniaczki, roszponka, pomidory suszone dodaje także kiełków, marchew lubię sushi na ostro czy z tofu w tempurze. Kombinacji jest mnóstwo.  Nie widzę sensu się tak ograniczać. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...