Skocz do zawartości
Hero586

MSI Z490 Gaming Edge Wifi problem z RGB

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w ostatnim czasie przesiadłem się z platformy AMD na intela i napotkałem na problem z zarządzaniem podświetleniem RGB na płycie MSI Z490 Gaming Edge Wifi. Na AMD ostatnio miałem płytę B550 od Gigabyte i bezproblemowo mogłem ustawić sobie podświetlenie za pomocą programu RGB Fusion 2.0. Jeszcze wcześniej na X470 od MSI korzystałem bezproblemowo z programu MSI Mystic Light 3. Ku mojemu zdziwieniu program nie jest obsługiwany na Z490 i na siłe trzeba instalować Dragon Center które sieje spustoszenie i w moim przypadku gryzie się z ustawieniami z BIOS-u. Dodatkowo powoduje inne dziwne akcje, które cieżko wyjaśnić w logiczny sposób. Jest jakiś patent żeby MSI Mystic Light 3 działało na Z490? ew. jakiś alternatywny program?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się długo z tym bawiłem i dałem sobie spokój. Mystic Light 3 nie zadziała i nic alternatywnego też nie znalazłem za to u mnie Dragon Center jest już ogarnięty i żadnych problemów nie robi. Choć też nie lubię tego programu ale cóż. Nie napisałeś jakie problemy masz i z czym konkretnie się gryzie z BIOSu oraz jakie dziwne akcje powoduje.

Edytowane przez Mareek1991
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mareek1991 napisał:

Też się długo z tym bawiłem i dałem sobie spokój. Mystic Light 3 nie zadziała i nic alternatywnego też nie znalazłem za to u mnie Dragon Center jest już ogarnięty i żadnych problemów nie robi. Choć też nie lubię tego programu ale cóż. Nie napisałeś jakie problemy masz i z czym konkretnie się gryzie z BIOSu oraz jakie dziwne akcje powoduje.

Największy problem to nietrzymanie ustawień krzywych wetnylatorów z BIOS. Niestety w aplikacji dragon Center nie wyświetla mi wszystkich wentylatrów nawet jak chciałem je tam ustawić to się nie dało. Z dodatkowych problemów miałem dziwne akcje ze znikającym ramem. W cpu-z w zakładce SPD miałem puste wszystkie sloty :E. Dalej problemy z wykrywaniem myszki od Logitecha. Na razie chyba zostawie to tak jak jest kombinowałem jeszcze z aplikacją JackNet RGB Sync, ale niestety nie udało mi się nic ustawić w ogóle nie wykrywa mojej płyty głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wentylatorów to wystarczyło u mnie wyłączyć Frozr AI cooling i wtedy wszystkie działają według krzywych z BIOS. 

Z tym CPU-Z to przyznam, że mi się nie zdarzyło a pół roku używam tego sprzętu, zawsze widać wszystko.

Akurat mam mysz i klawiaturę od Logitecha i też mi się nie zdarzył z tym żaden problem. Mam to oprogramowanie Logitech i tam steruję RGB myszy i klawiatury oraz resztą ustawień.

Zależy czego oczekujesz mi Dragon służy tylko do sterowania RGB więc odinstalowałem wszystkie dodatki poza Mystic Light i wszystko mam w nim powyłączane i żadnych problemów nie robi. Oświetlenie myszy i klawiatury reguluję w aplikacji od Logitecha. W kompie świeci mi płyta i GPU obie są od MSI więc też problemu nie ma. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalujesz DC zmieniasz ustawienia i odinstalowujesz. System pamięta ustawienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Mareek1991 napisał:

Co do wentylatorów to wystarczyło u mnie wyłączyć Frozr AI cooling i wtedy wszystkie działają według krzywych z BIOS. 

Wygląda na to że pomogło :E wielkie dzięki za pomoc wątek do zamknięcia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi