Skocz do zawartości
pandoniczka

Dziwne "smużenie" monitora podczas ruchu postaci

Rekomendowane odpowiedzi

Mam monitor Acer Nitro VG270U 1440p 75hz(freesync ON). Podczas grania np. BF 5 przy równoczesnym ruchu postaci i obracaniu się dookoła, obiekty stają dziwnie niewyraźne, tak jakby troszkę klatowały, aczkolwiek nie jest to typowe klatkowanie, tylko bardziej takie "rozmywanie"? Gram w rozdzielczości 2k, fps.y nie schodzą poniżej 75kl/s (vsync ON)Przy vsync OFF jest 150fps. Próbowałem już różnych ustawień z synchronizacją obrazu ale nadal to samo. CPU mam podkręcony do 4,9ghz(nawet obniżałem do 3,9 i to samo) Wszystkie sterowniki aktualne. NAwet zmiana rozdzielczości na 1080p nie pomaga. Czy może to być wina monitora?

Płyta: gigabyte z390 gaming SLI

16 GB DDR4 2666mhz

Win 10 pro(aktualny)

Dysk SSD/HDD

i7 9700kf

rtx 2080 super oc

Chłodzenie Grandis 2

zasilacz chieftec 700wat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Czyli wypalanie pikseli? Ustawiony na "normal" Ale przy "extreme" nie zauważyłem jakiejś zmiany. Dodam, że takie "zniekształcenie" obiektów pojawia się tylko przy ruchu myszką. Gdy obraz sam się obraca(np. podczas jazdy pojazdem) to jest OK.

Dokładnie jest tak jak na tym filmie, tam gdzie jest 75HZ. To jest właśnie takie rozmazanie obiektu. ZACZYNA SIĘ OD 5:34

 

Edytowane przez pandoniczka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, pandoniczka napisał:

takie rozmazanie obiektu. ZACZYNA SIĘ OD 5:34

Ja tam widzę smużenie Sample and Hold. Nawet superszybkie OLED-y smużą dzięki temu (realny czas reakcji niezauważalny). Nie smużą CRT i Plazmy, ale to przeszłość i mało kto ma to działające (no i 60 Hz będzie migotać więc trzeba min 85). Na 240 Hz smużenie S&H jest dużo dużo mniejsze, bo klatka jest wyświetlana tylko przez 4 ms.

  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Budżetowy monitor 75 Hz i smużenie - no co mogło pójść nie tak? :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, stark2991 napisał:

Budżetowy monitor 75 Hz i smużenie - no co mogło pójść nie tak? :D

 

7 godzin temu, MarioDee napisał:

Overdrive włączony?

Dobra, sprawa ma się tak, że podłączyłem innym monitor(zwykły 1600x900 60hz) i nie "smuży" Hmm Podłączyłem znowu mój monitor Acer i ustawiłem 60hz.....i jest OK. Teraz pytanie dlaczego tak się dzieje, skoro specyfikacja kompa ze spokojem pociągnie 1440p. Nawet podczas największej "jatki" nie spada o 1 fps, cały czas 75kl/s z vsync ON. Czy to wina monitora? te 75 hz to jakaś ściema? Co robić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pokaż o co chodzi, bo ja od 5:34 (chyba miało być 5:24) nie widzę by 75 Hz wyglądało gorzej niż 60 Hz (144 Hz wygląda wyraźnie lepiej, a 240 Hz bardzo dobrze).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
5 minut temu, sino napisał:

Pokaż o co chodzi, bo ja od 5:34 (chyba miało być 5:24) nie widzę by 75 Hz wyglądało gorzej niż 60 Hz (144 Hz wygląda wyraźnie lepiej, a 240 Hz bardzo dobrze).

Nagrałem film, może trochę wyjaśni, dodam, że problem znika jak ustawię 60hz :/

 

Edytowane przez pandoniczka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To jest właśnie efekt niskiego odświeżania połączonego z przeciętnym czasem reakcji matrycy. Tobie chyba monitor 144 Hz jest pisany :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, stark2991 napisał:

To jest właśnie efekt niskiego odświeżania połączonego z przeciętnym czasem reakcji matrycy. Tobie chyba monitor 144 Hz jest pisany :)

Nie o to chodzi:

1 godzinę temu, pandoniczka napisał:

Nagrałem film, może trochę wyjaśni, dodam, że problem znika jak ustawię 60hz :/

Pytanie: czy monitor masz podpięty pod DisplayPort, czy pod HDMI? Spotkałem się z takim przypadkiem, że Philips 245E1S/0 , podpięty pod HDMI i ustawiony na 75 Hz gubił klatki (to 75 Hz było NIEpłynne). Podczas gdy przy 60 Hz było wszystko OK pod tym samym HDMI. Dopiero przy DisplayPort nic nie było gubione zarówno przy 60Hz jak i 75 Hz i dopiero tutaj w obu przypadkach było płynnie.

Kolejna sprawa - Freesync można sobie darować jeśli możesz utrzymać FPS niespadający poniżej odświeżania.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Kyle_PL napisał:

Nie o to chodzi:

Pytanie: czy monitor masz podpięty pod DisplayPort, czy pod HDMI? Spotkałem się z takim przypadkiem, że Philips 245E1S/0 , podpięty pod HDMI i ustawiony na 75 Hz gubił klatki (to 75 Hz było NIEpłynne). Podczas gdy przy 60 Hz było wszystko OK pod tym samym HDMI. Dopiero przy DisplayPort nic nie było gubione zarówno przy 60Hz jak i 75 Hz i dopiero tutaj w obu przypadkach było płynnie.

Kolejna sprawa - Freesync można sobie darować jeśli możesz utrzymać FPS niespadający poniżej odświeżania.

Mam podłączone kablem display port(nie wiem czy 1.1 czy 1.2) tym co był do monitora dodany. Hdmi też próbowałem i to samo. Bios resetowalem, freesync wyłączałem, na sztywno klatki ustawiałem, DirectX 12 włączałem i chyba wszystkie opcje grafiki ustawiałem...  Kurde monitor za ponad tysiaka i g... Nie wiem co mogę jeszcze ustawić...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Podejrzewam, że monitor może gubić klatki przy 75 Hz (skoro pisałeś że masz jakby klatkowanie, którego nie ma przy 60 Hz).

Proponuję wyłączyć freesync w monitorze i w windows/sterownikach i przebadać czy 75 Hz jest na prawdę wyświetlane u ciebie, testując to choćby przy pomocy:

https://www.testufo.com/

Sprawdź czy ufo porusza się jednostajnie przy 75Hz tak samo jak przy 60Hz, czy może są dziwne przycinki przy 75 Hz.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gubienie klatek całkiem realne, jak nie będziesz widział to rób zdjęcia i wtedy na pewno zobaczysz czy coś ginie.
75 ma gwarantowane czy to po OC producenta?

21 godzin temu, pandoniczka napisał:

16 GB DDR4 2666mhz

Tak przy okazji - dlaczego tylko 2666? Dużo tracisz w takich grach

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Kyle_PL napisał:

Podejrzewam, że monitor może gubić klatki przy 75 Hz (skoro pisałeś że masz jakby klatkowanie, którego nie ma przy 60 Hz).

Proponuję wyłączyć freesync w monitorze i w windows/sterownikach i przebadać czy 75 Hz jest na prawdę wyświetlane u ciebie, testując to choćby przy pomocy:

https://www.testufo.com/

Sprawdź czy ufo porusza się jednostajnie przy 75Hz tak samo jak przy 60Hz, czy może są dziwne przycinki przy 75 Hz.

Wyłączałem freesync w monitorze i w panelu nvidia Gsync na OFF, w grach było to samo, ale sprawdzę na tym teście jak wrócę z pracy i dam znać.

 

42 minuty temu, Wu70 napisał:

Gubienie klatek całkiem realne, jak nie będziesz widział to rób zdjęcia i wtedy na pewno zobaczysz czy coś ginie.
75 ma gwarantowane czy to po OC producenta?

Tak przy okazji - dlaczego tylko 2666? Dużo tracisz w takich grach

Jak to robić zdjęcia?? Nie wiem czy to OC producenta monitora, według specyfikacji ma 75hz. Wiem, że ram wolny, na dniach kupię coś ponad 3000 mhz. Przy okazji, to może mieć coś wspólnego z prędkością ramu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przecież nie musisz kupować szybszych pamięci, tylko na tej płycie w biosie podkręć te które masz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
 

Przecież nie musisz kupować szybszych pamięci, tylko na tej płycie w biosie podkręć te które masz.

Ale to są HyperX fury 2666 cl18 z napięciem 1.2V a więc przy tym napięciu raczej strach podkręcać??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Spokojnie możesz im dać 1.35V. Ustaw taką wartość na sztywno w Biosie, a później ustaw np 3000 cl16. Ale musisz też stabilność testować programami do tego przeznaczonymi. Będzie stabilnie to wtedy możesz atakować wyższe częstotliwości.

Edytowane przez MarioDee

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
40 minut temu, MarioDee napisał:

Spokojnie możesz im dać 1.35V. Ustaw taką wartość na sztywno w Biosie, a później ustaw np 3000 cl16. Ale musisz też stabilność testować programami do tego przeznaczonymi. Będzie stabilnie to wtedy możesz atakować wyższe częstotliwości.

Tyle, że zwiększa mi się wtedy CL

Wracając do monitora, jakie macie jeszcze pomysły?? Nie wiem, może kabel jest kiepski?

Ważne! Podczas oglądania youtuba przy 75hz również "zacina" gdy przełączam na 60hz jest OK.....ktoś coś??

Edytowane przez pandoniczka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Masz podane wyżej - testem potwierdzisz gubienie klatek, skoro na yt też to widać to prawie pewniak.

Dokładnie to ten test:

https://www.testufo.com/frameskipping

rób zdjęcia ekranu z dłuższym naświetlaniem ale nie przesadź, tak żeby było widać początek i koniec białego ciągu kwadratów
W sumie nad testem masz instrukcję i przykładowe zdjęcia pokazujące brak i gubienie klatek

Edytowane przez Wu70
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
31 minut temu, pandoniczka napisał:

Tyle, że zwiększa mi się wtedy CL

Wracając do monitora, jakie macie jeszcze pomysły?? Nie wiem, może kabel jest kiepski?

Ważne! Podczas oglądania youtuba przy 75hz również "zacina" gdy przełączam na 60hz jest OK.....ktoś coś??

CL też ustaw niższe na sztywno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
23 minuty temu, Wu70 napisał:

Masz podane wyżej - testem potwierdzisz gubienie klatek, skoro na yt też to widać to prawie pewniak.

Dokładnie to ten test:

https://www.testufo.com/frameskipping

rób zdjęcia ekranu z dłuższym naświetlaniem ale nie przesadź, tak żeby było widać początek i koniec białego ciągu kwadratów
W sumie nad testem masz instrukcję i przykładowe zdjęcia pokazujące brak i gubienie klatek

Nie gubi.... To ja już nie wiem..

IMG_20210219_202612.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 19.02.2021 o 20:01, Wu70 napisał:

Masz podane wyżej - testem potwierdzisz gubienie klatek, skoro na yt też to widać to prawie pewniak.

Dokładnie to ten test:

https://www.testufo.com/frameskipping

rób zdjęcia ekranu z dłuższym naświetlaniem ale nie przesadź, tak żeby było widać początek i koniec białego ciągu kwadratów
W sumie nad testem masz instrukcję i przykładowe zdjęcia pokazujące brak i gubienie klatek

Nie gubi.... To ja już nie wiem..

Ktoś coś????☹️

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale dla pewności - robiłeś więcej tych zdjęć i nigdzie nic nie wyszło?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, Wu70 napisał:

Ale dla pewności - robiłeś więcej tych zdjęć i nigdzie nic nie wyszło?

zrobiłem kilkanaście zdjęć od 1/8 do 1/15 czasu naświetlania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź starszą wersję sterowników. Odnoszę wrażenie że w tych najnowszych pogorszyła mi się płynność (jeszcze nie instalowałem poprzednich).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...