Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

TDK99

Intel Alder Lake - 12 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Minciu napisał:

A teraz mamy ddr5 i gskill coś skopał. 

Możliwe że już nowe partie poprawili, cokolwiek się nie sypało w pierwszym wypuście.

Weż mnie nie strasz mam fajne pamiątki od sidebanda samsungi ddr5 6000mhz i chulają aż miło a zresztą jakby co to mają wieczną przecie gwarancję  :)

Chyba mam jednak nowszy wypust pamiątek ?

Edytowane przez Czarny_PLone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, nie wszsytkie się psują ;) Przynajmniej na razie :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Czarny_PLone napisał:

Weż mnie nie strasz mam fajne pamiątki od sidebanda samsungi ddr5 6000mhz i chulają aż miło a zresztą jakby co to mają wieczną przecie gwarancję  :)

Chyba mam jednak nowszy wypust pamiątek ?

Nic nie bój one dostały 1.55v i nic im nie jest i są z pierwszego rzutu. Ważne by ich nie gotować jak ktoś się bawi z wyższym napieciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.05.2022 o 21:35, Seledynowy Pou napisał:

U mnie w tej generacji 12 tej intela też dzieją się niezłe kwiatki.

1. Mało funkcji w biosie Z690 od gigabyte w porównaniu np do biosu Asusa na płycie B450

2. Znikające moduły Wi-Fi oraz Bluetooth po którymś włączeniu, i żeby ponownie wróciły trzeba wyłączyć kompa z gniazda na jakiś czas.

3. Przy ustawieniu DDR5 profilu na 6000 Mhz, po uśpieniu komputer nie chce się wybudzić, muszę trzymać przez 4 sekundy przycisk power aż się wyłączy całkiem i ponownie go włączyć, ustawienie pamięci na 5600 CL 38 pomaga w poprawnym usypianiu i wybudzaniu. Zaznaczam, że obecnie mam 1 moduł 16GB

4. Mam wgrany najnowszy bios F8 od Gigabyta, uważam że albo bios jest niedopracowany, albo ta płyta Gigabyte Z690 Aorus Pro to złom za grubą kasę.

5. Zastanawiam się czy zakupić zapinkę od TT lub MSI pod ten proc, czy to przerost formy nad treścią. Z tego co pamiętam to u mnie nie było mocowania się z zapinką, trochę siły musiałem użyć, ale żeby jakoś bardzo dużej to nie.

1. Włączyłeś tryb zaawansowany? Tam opcji widzę więcej niż bym chciał ?

4. Mam wgrany BIOS F8 i jak na razie nie narzekam (przy czym nie mam Wi-Fi, Blutooth i pamięci DDR5 po OC).

5. No to już ciężko jest precyzyjnie określić. Jeden gość miał gorsze temperatury na alternatywnej zapince, niż na fabrycznej. Weź do ręki jakąś inną i to nawet starą płytę z socket 1155,1151 albo 1150 (możesz kupić ode mnie ?), pobaw się zapięciem i jak zapięcie nie chodzi w Twoim socket 1700 ciężej, to nie ma sensu zmieniać w niej tego zapięcia.

ps. pisałem wcześniej, że po aktualizacji BIOS do F8 wyłączył mi się SecureBoot, ale pobawiłem się tą opcją w BIOS, włączając i wyłączając i wreszcie załapało

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.05.2022 o 14:56, Buszek112 napisał:

Tak. Ciekawe, że u niektórych jest wskazywany mocny throttling (jak u Ciebie). U mnie nie (i5 12400f) - może ma to coś wspólnego z obecnością różnych rdzeni u Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.02.2022 o 16:54, Ogider napisał:

W0XJ2YJ.jpg

L3 Power  :]

342.png

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-

Edytowane przez Garru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.05.2022 o 23:39, sideband napisał:

To poczekaj zaraz wrzucę te co mam dysku ?

https://drive.google.com/file/d/1V4C532Gy3TbuveUdiXs6TnMlEIS4MF_g/view?usp=sharing

Te u mnie działały na Win10 elegancko na dwóch płytach z WIFI6E.

Nie działają, problem chyba nie leży w sterownikach bo sterownik w ogóle nie widzi urządzenia wi-fi i bluetooth, tak jakby te urządzenie było po prostu wyłączone.

Dopiero odłączenie kompa na kilka minut pomaga.

11wifi.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dokładnie to samo to wina sterów.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.06.2022 o 15:28, Roberto78 napisał:

L3 Power  :]

1.png

Tak na szybko tylko P-Core w tym idiotycznym benchu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, sideband napisał:

1.png

Tak na szybko tylko P-Core w tym idiotycznym benchu ;)

Na wolno  :E

351.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trochę więcej pinów niż w 2011 i 2066.  Ciekawe czy wyjdzie z tego Ala HEDT do domowego użytku przycięty np z Quada do Duala. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500 pinów to wg ciebie trochę? :szczerbaty:  To jest 1/5.   Zapewne dodadzą więcej linii PCI E tu i tam, no i dowalą zapewne "małych" rdzeni , dlatego gniazdo  rośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z ilości pinów to jednak ciężko konkrety wnioskować. LGA1700 na początku myślałem że będzie SoC, bo więcej I/O oraz łączność z klamoteriami normalnie wiszącymi na chipsecie przynajmniej częściowo by tłumaczyły podbitkę ilości pinów. Tymczasem topologia polatformy została ta sama, I/O jest tak samo szerokie jak na LGA1200, a 500 pinów doszło. Większość w zasilanie?

Tak czy inaczej, to przypomina bardziej BGA od spodu niż LGA :hmm: A mobilne "odpowiedniki" desktopowych CPU zawsze mają więcej kontaktów, mimo mniejszego zapotrzebowania na moc.

Edytowane przez MitycznyJeż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, MitycznyJeż napisał:

Tak czy inaczej, to przypomina bardziej BGA od spodu niż LGA :hmm:

To zdjęcie z powyższego linku?  Może to być wizualizacja gniazda BGA na płytach pod przylutowanie socketu. I nie wiadomo czy nie FAKE, miejsce na tranzystory jakoś tak nie pośrodku, Intel nigdy tak nie stosował.  Bardziej interesujące jest jak będzie z mocowaniem chłodzeń :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, blubaju napisał:

.  Bardziej interesujące jest jak będzie z mocowaniem chłodzeń :szczerbaty:

Przeuną o 1mm w stronę z dupy byle pod górkę kompatybilności.

A klapka pewnie będzie jeszcze baredziej syfiasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Minciu napisał:

A klapka pewnie będzie jeszcze baredziej syfiasta.

Wyginanie się Alderów nie tyle  jest spowodowane klapką i naciskiem, co samym kształtem procesora.( i socketu) To jest prostokąt i jak jest nacisk na dłuższe krawędzie, to rzecz jasna że się wygnie w banan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie widzę tych bananów niezależnie czy od zapinki socketu czy dużego nacisku chłodzenia.

Takie samo biadolenie jak przy SKL.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dopisać że "Ewentualne wyginanie się Alderów" ;)  Bo sam u siebie nie zauważyłem, ani nikt nie zgłaszał problemów z tych którym złożyłem zestawy na Alderach.  Ale prawdą jest że prawdopodobieństwo wygięcia jest większe niż przy równobocznym kształcie PCB procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, sideband napisał:

Jakoś nie widzę tych bananów niezależnie czy od zapinki socketu czy dużego nacisku chłodzenia.

Takie samo biadolenie jak przy SKL.

Braciak ma 6600K od 6-ciu lat i procesor hula ,aż miło.

Wątpię, żeby cokolwiek się wygięło w tym procesorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbudowane testy fizyki 3DMarka nie odzwierciedlaja wydajnosci w grach. Np. taki test fizyki w TimeSpy ladnie rozklada sie nawet na 16 rdzeniowych CPU podczas gdy wiemy, ze gry zamiast az takiej duzej ilosci rdzeni wola procesory o szybkim pojedynczym watku.

Np. na premiere szesciordzeniowy i dwunastowatkowy Ryzen 5 1600 byl czesto wolniejszy w grach nawet od czterordzeniowego i5-6600K a ten pierwszy lepiej wypada w testach fizyki 3DMARK.

Edytowane przez daerragh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidentnie programiści gier głupio piszą i gry i dlatego tak jest, to nie wina procesorów. Benchmarki są lepiej pisane i dlatego lepiej działają.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi