Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
15 minut temu, Subman napisał:

@KawiorS

Obejrzałem ten filmik. Nie wiem co to za gra, ale na samym końcu widać przycięcie ale co ważniejsze chwilę potem zniknęły tekstury (1:53) i nie wygląda to na problem z tą grą, a bardziej na uszkodzoną kartę - jakiś problem z GPU lub VRAM. Często Ci znikają tak tekstury? Czemu o tym nie wspomniałeś? 

wspominałem że wolno ładuje tekstury można uznać ze znikają to far cry 5 akurat. Często
 

 

3 minuty temu, arcticfox napisał:

@KawiorS wygląda to na krótką odległość rysowania

w grze wszystko ultra

Odpale to w GF NOW jak to wyglada

Edytowane przez KawiorS

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Można uznać że znikają? A co wyłapał @Subman w 1:54? Sekundę wcześniej jest konkretne przycięcie a później droga przed samochodem i pole robią się na chwilę białe.

Ja nie zakładałbym od razu, że to problem z kartą graficzną.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, SebastianFM napisał:

Można uznać że znikają? A co wyłapał @Subman w 1:54? Sekundę wcześniej jest konkretne przycięcię a później droga przed samochodem i pole robią się na chwilę białe.

Ja nie zakładałbym od razu, że to problem z kartą graficzną.

spr u kolegi i w gf now ale w innych grach to samo tylko slabiej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

LOD to wina gry z tego co piszą obniżenie FOV do 75 lub mniej pomaga.

Co do szarpania w niektórych momentach w grach to norma. Nawet w grach, które mają ponad 10lat to występuje i nic z tym się nie zrobi niezależnie od sprzętu.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
16 minut temu, KawiorS napisał:

wspominałem że wolno ładuje tekstury można uznać ze znikają to far cry 5 akurat. Często

Ale to nie było ładowanie tekstur, one już były i zniknęły. Jeśli masz to samo w innych grach to tym bardziej wskazuje to niestety na kartę graficzną. Ja nigdzie takich cyrków nie mam. Należałoby sprawdzić z inną kartą graficzną (tak wiem - ciężko teraz zdobyć), albo sprawdzić czy na innym komputerze dzieje się to samo.

Możesz sprawdzić jeszcze i obniżyć zegar GPU. GDDR6X mają korekcję błędów, ale możesz spróbować obniżyć szybkość. Sprawdź.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Subman napisał:

Ale to nie było ładowanie tekstur, one już były i zniknęły. Jeśli masz to samo w innych grach to tym bardziej wskazuje to niestety na kartę graficzną. Ja nigdzie takich cyrków nie mam. Należałoby sprawdzić z inną kartą graficzną (tak wiem - ciężko teraz zdobyć), albo sprawdzić czy na innym komputerze dzieje się to samo.

Możesz sprawdzić jeszcze i obniżyć zegar GPU. GDDR6X mają korekcję błędów, ale możesz spróbować obniżyć szybkość. Sprawdź.

2070 super to samo, to nie karta, 2060super to samo, obniże zegar i sprawdze

Edytowane przez KawiorS

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdyby pamięci waliły błędami to byłby bardzo duży spadek wydajności tak działa to w 6X.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, KawiorS napisał:

2070 super to samo, to nie karta, 2060super to samo, obniże zegar i sprawdze

W sensie że giną ci we wszystkich grach tekstury? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, Subman napisał:

W sensie że giną ci we wszystkich grach tekstury? 

ja bym to ujął ze późno ładuje w jednych bliżej w drugich dalej. PC na r3600 z plyta asusa oczywiscie i 2070s zachowuje sie tak samo w innym domu



PS:
https://forums.tomshardware.com/threads/rtx-3080-and-gtx-1060-frametime-spikes.3648925/

ludzi jest masa ;)

Edytowane przez KawiorS

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Gdzie tu widzisz jakiś problem?

Powoli zaczynam myśleć, że szukasz problemów tam gdzie ich nie ma.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Dropy (telefon nagrywa tylko 30fps) 0:2, 0:13, 0:22, 

Czas już dłuższy dropu dwukrotnie niż na filmie.

Edytowane przez KawiorS

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
16 minut temu, KawiorS napisał:

ja bym to ujął ze późno ładuje w jednych bliżej w drugich dalej. PC na r3600 z plyta asusa oczywiscie i 2070s zachowuje sie tak samo w innym domu



PS:
https://forums.tomshardware.com/threads/rtx-3080-and-gtx-1060-frametime-spikes.3648925/

ludzi jest masa ;)

Identyczne dropy mam czasami nawet jak nic takiego się nie dzieje w grze to są dropy 

Edytowane przez VoVranic

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To na filmie nic nie widać. Z tego co pamiętam to masz pamięci 2133Mhz na tragicznych opóźnieniach to cudów się nie spodziewaj.

Poza tym tam gdzie masz problemy próbowałbym wyłączyć SMT to też może powodować problemy czasami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, arcticfox napisał:

Czy ktoś próbował zmienić kartę z Nvidii na AMD? Jeśli tak to jaki jest rezultat?

@KawiorS jaka to gra ?

Ja zmieniałem z rtx 2070 na rx 6800 xt i ścinki dalej były tylko w moim przypadku była to wina dysku m2 970 evo 250gb, ale widzę że tutaj akurat problemem nie jest dysk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem też o istotnym wyłączone poprawki spectre i meltdown?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, sideband napisał:

To na filmie nic nie widać. Z tego co pamiętam to masz pamięci 2133Mhz na tragicznych opóźnieniach to cudów się nie spodziewaj.

Poza tym tam gdzie masz problemy próbowałbym wyłączyć SMT to też może powodować problemy czasami.

Inni widza. Mój ram lata na 3600 już.
To popatrzcie na to ;) totalny shit. Komp złożony 2h temu 140km o de mnie 5900X + 3080 pallita
 

 

11 minut temu, sideband napisał:

Zapomniałem też o istotnym wyłączone poprawki spectre i meltdown?

nie chce się spectre wyłączyć, ryzen 5900x ma to samo a on nie ma takich poprawek prawda?

22 minuty temu, ppawel26 napisał:

Ja zmieniałem z rtx 2070 na rx 6800 xt i ścinki dalej były tylko w moim przypadku była to wina dysku m2 970 evo 250gb, ale widzę że tutaj akurat problemem nie jest dysk

już nie wiadomo co :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pokaż wyniki tego ramu z AIDY i jak to wygląda w ATC. 

Ale najpierw wyłącz poprawki.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]
"FeatureSettingsOverride"=dword:00000003
"FeatureSettingsOverrideMask"=dword:00000003

 

Stwórz plik .reg dodaj to do pliku i zapisz, a później dodaj do rejestru. By zaczęło to działać trzeba zrobić restart systemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

@sideband gotowe, proszę. Możesz rozwinąć ATC?
Byo5CK1.png
2WFtuJt.png
 

Edytowane przez KawiorS

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Asrock Timing Configurator

Ps. źle wklejony link

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
5 minut temu, sideband napisał:

Asrock Timing Configurator

Ps. źle wklejony link

poprawiłem już zmęczenie, apka nie wspiera mojej platformy

Edytowane przez KawiorS

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Sprawdzałeś 4.03 i 4.04? Spróbuj obu, któreś może zaskoczyć. Ale to jest Z590 to może nie banglać.

Przepustowość trochę zaniżona, ale jest ok. Ale opóźnienia są tragiczne.

Zapodaj wpis, który Ci dałem zobacz czy masz poprawę.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Test zrobiłem po wpisie. Jakie opóźnienia powinne być? 
4hQY2oH.png
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

IOL i RT luźne, ale ok. Jest luźno + włączone łatki to też robi swoje.

Bez większego kombinowania wbij tREFI na 65535 i CR na 1T. Daj jeszcze później zrzut z tego programu i test z AIDY.

Ewentualnie później możesz wbić w biosie Memory Training Algorithms --> Round Trip Latency [Enabled] to RTL-e i IOL powinny ładnie zejść w dół

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

CR na !T mi nie wbije bo sie PC nie odpala. Zaraz dołożę to co dopisałeś.
jx7Mv5g.png

V7zIhTG.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...