Skocz do zawartości
Misiolin

Arctic Liquid Freezer II 280 + ASUS X570 TUF - jaka obudowa do montażu na topie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dzisiaj, czekając już właściwie na dostawę części mojego nowego zestawu, zdałem sobie sprawę, że nie wziąłem pod uwagę jednej rzeczy, a mianowicie tego w jak grubą chłodnicę jest wyposażony Arctic Liquid Freezer II 280 - aż 38 mm. Zamówiłem już chłodzenie jak również płytę główną - Asus TUF Gaming X570-Plus. Wybrałem do tego SilentiumPC Regnum RG6V Evo ARGB. Wychodzi na to, że może być problem z montażem ALF 280 na topie obudowy (nie jestem fanem pomysłu z montażem na przodzie i wtłaczaniem do środka ciepłego powietrza, tym bardziej że póki co do chłodzenia jest tylko R5 3600). W kilku miejscach czytałem, że SPC Signum SG7V Evo TG powinna to chłodzenie zmieścić bez problemu. Czy ktoś miał może okazję przetestować takie połączenie? Albo na przykład z Armisem AR7X EVO (który dużo bardziej mi się podoba z wyglądu niż Signum)?

Inną ewentualnością jaką rozważam jest odesłanie chłodzenia i zamówienie w jego miejsce Krakena x63 (ARGB FTW!) ale jego chłodnica ma grubość 30 mm co według SilentiumPC również za dużo (według strony SPC max grubość dla Regnum i Armisa to 28mm, dla Signum nie jest sprecyzowana). Czy ktoś miał okazję korzystać z takiego połączenia?

No i ostatnia opcja, jeśli nie żadna z wyżej wymienionych obudów, to jaka do Arctic Liquid Freezer II 280? Nie chciałbym przekroczyć budżetu ok. 500 zł, obudowa powinna mieć okno ze szkła i obsługę ARGB (skoro już kupiłem te świecące RAMy xD).

Z góry dziękuję za pomoc :)

Edytowane przez Misiolin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już masz czy tam leci do Ciebie Regnum ARGB to weź sobie po prostu kup Navisa ARGB. Podświetlenie synchronicznie zgra się z budą, a sam cooler jest wydajnym aio. U mnie takie połączenie chłodzi cały mainstream także po oc.

Lf ma nienaturalne wymiary chłodnicy, przy np przesiadce do innej budy w przyszłości znowu będziesz zachodził w głowę. Na górze sg7 oraz ar7 też nie wejdzie lf2, pomimo, że to wielkie skrzynki ze wzorowym wsparciem aio.

+ Ostatnio mój ziomo miał problem z dociskiem jego blokopompy na AM4.

Edytowane przez Tahir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Tahir napisał:

Skoro już masz czy tam leci do Ciebie Regnum ARGB to weź sobie po prostu kup Navisa ARGB. Podświetlenie synchronicznie zgra się z budą, a sam cooler jest wydajnym aio. U mnie takie połączenie chłodzi cały mainstream także po oc.

Lf ma nienaturalne wymiary chłodnicy, przy np przesiadce do innej budy w przyszłości znowu będziesz zachodził w głowę. Na górze sg7 oraz ar7 też nie wejdzie lf2, pomimo, że to wielkie skrzynki z wzorowym wsparciem aio.

+ Ostatnio mój ziomo miał problem z dociskiem jego blokopompy na AM4.

Kurcze, myślałem nawet o tym, ale jakoś tak po ludzku NAVIS mi się nie podoba. ALF jest bardzo wydajny i w kategorii cena/jakość nie ma sobie równych (mimo że nie świeci :D). Kraken jest drogi, ale wygląda jak milion bitcoinów (no może troszkę się zagalopowałem) z tym lustrzanym RGB. Navis ma ten problem że ani nie jest tak wydajny, ani tak nie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AR7X EVO sobie odpuść, bo ma zabudowany front, co negatywnie odbije się na temperaturach. Z obudów, które łykają ALF II 280mm na top masz Lian LI O11 Dynamic, Phanteks P500A czy P600S. Gdybyś wziął ALF II 360mm, to wtedy wsadzisz go bez problemu na top tańszego SG7V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemyślałem sprawę, NAVIS EVO 280 nie jest taki zły w sumie, więc czekam na dostawę. Jakbym robił to na spokojnie, pewnie wziąłbym SG7V i Navisa 360 / ALF 360, ale nie chce mi się tego wszystkiego odsyłać :).

Dzięki za pomoc Panowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, zawisztheblack napisał:

AR7X EVO sobie odpuść, bo ma zabudowany front, co negatywnie odbije się na temperaturach. Z obudów, które łykają ALF II 280mm na top masz Lian LI O11 Dynamic, Phanteks P500A czy P600S. Gdybyś wziął ALF II 360mm, to wtedy wsadzisz go bez problemu na top tańszego SG7V.

A ten ALF II 280 wejdzie na top BQ 500? Płyta też TUF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 500DX? Moim zdaniem nie wejdzie. Standardowe AiO na cienkiej chłodnicy i wentylatorach standardowej grubości ledwo wchodzi i moim zdaniem, ALF II przywali albo w elementy na mobo albo w sloty na RAM, bo zejdzie niżej o 10-12mm względem standardowych AiO 280mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zawisztheblack napisał:

Do 500DX? Moim zdaniem nie wejdzie. Standardowe AiO na cienkiej chłodnicy i wentylatorach standardowej grubości ledwo wchodzi i moim zdaniem, ALF II przywali albo w elementy na mobo albo w sloty na RAM, bo zejdzie niżej o 10-12mm względem standardowych AiO 280mm.

https://www.morele.net/obudowa-be-quiet-pure-base-500-window-bgw35-6252557/

Do tej :)

eh, już widzę, że nie wejdzie :P

Edytowane przez MarcoSimone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi