Skocz do zawartości
Jamnik712

Problem z podbijającymi napięciami AMD Ryzen 7 3700x

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, mam problem z komputerem a dokładnie z temperaturami na procesorze AMD ryzen 7 3700x. Zauważyłem dzisiaj po włączeniu komputera (wczoraj działało wszystko dobrze) że coś się zaczęło dziać po samym włączeniu komputera, ponieważ wentylatory wydawały dźwięk startującego odrzutowca i wchodząc na HWMonitor zobaczyłem stopnie w spoczynku w skaczące w granicach 58-100 (formatowałem cały komputer) nawet przy włączeniu przeglądarki temperatury dobijają do 85 stopni, sprawdzałem również w Menadżerze Zadań oraz w Monitorze Zasobów, ale nie wykryłem żadnego nieznanego programu. Pasta była wymieniana pół roku temu w biosie ustawiony tylko profil XMP i wentylatory na Smart Fan Mode ON i Step Up Time na 0.7s.

 

Moja specyfikacja:

Karta Graficzna::MSI Geforce RTX 2070 SUPER GAMING X TRIO 8GB GDDR6

Procesor:AMD Ryzen 7 3700x

System Operacyjny: Microsoft Windows 10 Pro

Płyta Główna:MSI X470 GAMING PRO

Chłodzenie:Coller MasterLiquid ML240L RGB

Zasilacz:Seasonic Focus GX 650W 80 Plus Gold

Pamięć:Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT White CL15

 

Bez tytułu.png

Edytowane przez Jamnik712

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zobacz z jaka prędkością pracuje blokopompka na procesorze i czy na chłodnicy kręcą się wentyle

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy o to chodziło ale chyba z prędkością 1,126  i kręcą się wentyle wszystkie 

Bez tytułu.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 Pewnie  pompka padła skoro takie temperatury

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zobacz w biosie czy pompka pokazuje RPM jeśli jest 0 to pompka stoi , miałem tak dwa razy z AIO wystarczyło odkręcić bloko pompkę i nią potrząsnąć i wszystko wracało do normy na kilka miesięcy  

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzałem wszystkie opcje i okazało się  po otwarciu obudowy,że plastik od „socketu” się ułamał przez co połowę chłodzenia nie dotykało procesora.Temat do zamknięcia.

  • Confused 1
  • Sad 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...