Bez znaczniea gdzie ustawisz czy w zaawansowanych czy w amd overclocking, 2 zakładki sa od dawna w biosach, jak cie to interesuje to w ryzen master najlepsze rdzenie (przynajmniej teoretycznie) są oznaczone gwiazdką
Z moich odczuć jedynymi wartymi uwagi układami audio zintegrowanymi na płytach są ALC1200 & ALC1220 i ich pochodne oraz ALC4080 & ALC 4082. Jeśli masz tego tufa b550 i układ ALCS1200A Ci nie odpowiada to zostają kombinacje z kartami na PCIE lub USB. Od siebie nie polecam Creatie sound blaster x3 (więcej programowych ulepszeń niż prawdziwego dźwięku) oraz AudioTRAK Prodigy CUBE2 (problem z połączeniem przez USB).
Niższe układy wbudowane z góry bym odpuścił (ALC 887, 892, 1150, 4050); mało basu. strasznie płaski dźwięk.
Sam miałem xonara dx i gdyby nie sterowniki (oraz problem z kanałami) to bym go zostawił. Generalnie sam szukałem czegoś w zamian xonara ale nic ciekawego w budżecie do 400 zł nie znalazłem i siedzę teraz na płycie z układem ALC1200 (mam głośniki R2750DB).
Macie tez w uefi dwie zakładki z edycja pbo? Jedna mam w menu amd overclocking jakos tak, a druga w jakiś opcjach zaawansowanych procesora. Na początku edytowałem opcje w amd overclocking, zapisałem ustawienia, ale one nie nadpisaly ustawien w tej 2 zakładce. W takim razie co jest ważniejsze? I ewentualnie w jakiej kolejności to edytować?
@aa i mógłby ktoś pokrótce wytłumaczyć o co chodzi z tymi najlepszymi rdzeniami? W sensie gdzie w programie ryzen master mogę to sprawdzić?