Skocz do zawartości
Camis

Ukraina - Rosyjska inwazja 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

14 Wtedy Pan Bóg rzekł do węża: «Ponieważ to uczyniłeś, bądź przeklęty wśród wszystkich zwierząt domowych i polnych; na brzuchu będziesz się czołgał i proch będziesz jadł po wszystkie dni twego istnienia.

15 Wprowadzam nieprzyjaźń między ciebie i niewiastę, pomiędzy potomstwo twoje a potomstwo jej: ono zmiażdży* ci głowę, a ty zmiażdżysz* mu piętę

Biblia, Rdz 3,14-15

Takie tam luźne skojarzenie

Edytowane przez addept

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie jaki budżet mają ruskie na armię w tym roku? Wiem że USA przeznaczy 870 mld USD na wojsko w tym roku, a ruskie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ruskie to teraz maja takie magazynki  🤣 

Wydawać 30% budżetu państwa na wojsko a to chodzi bez butów z zabawkowymi magazynkami... 
Niet analoga w mirje...

Edytowane przez Tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Stjepan666 napisał:

Masz rację musiały by mieć kamuflaż na światło widzialne, jak Romulańskie "Birds of Prey" :E

Najlepiej, jakby tylko USA zajmowała się wysyłaniem sprzętu, z dzieleniem finansów i porozumieniem z innymi krajami przy produkcji, bo Rosja jej nic nie zrobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 minut temu, Stjepan666 napisał:

Mam pytanie jaki budżet mają ruskie na armię w tym roku? Wiem że USA przeznaczy 870 mld USD na wojsko w tym roku, a ruskie?

$84 billion.

I nie wszystko w jeden rok, bo kontrakty są aż do 2027 roku na niektóre rzeczy i już są objęte w tym budżecie. Ale wzrost budżetu nie ma znaczenia, bo po prostu więcej pójdzie do kieszeni. Wzrost wydatków również nie będzie oznaczał, że firmy produkujące militaria zwiększą produkcję, bo nie będą mieli z czego. Większy budżet może oznaczać przykładowo kupno materiałów z Chin/Iranu w cenie parokrotnie większej.

84 miliardy, to zbliżają się do "ceny" jaką trzeba było wydać na projekt samolotów w USA :E A to ma całe wojsko zasilić..... Śmieszna kwota jak na tak duże państwo. 

Edytowane przez TheMr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, TheMr. napisał:

$84 billion.

Czyli 84 MLD USD, 10x mniej niż USA. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Stjepan666 napisał:

Czyli 84 MLD USD, 10x mniej niż USA. :E 

Tak. Ale kwota wydana na militaria to studnia bez dna. Projekty na przestrzeni lat, mogą być w różnych etapach i wydatki na różnego rodzaju testy potrafią pochłonąć więcej niż budżet Rosji, ten zwiększony już. Ale $84 MLD na rynku potrafią KUPIĆ sporo gotowego sprzętu. Po prostu USA wydaje sporo na R&D, wypłaty dla wojskowych itd. I to mimo tego, że USA również oszczędza kasę na konserwacji pojazdów, czołgów, samolotów itd. Bo nie ma ich na stanie "w gotowości".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, TheMr. napisał:

Tak. Ale kwota wydana na militaria to studnia bez dna. Projekty na przestrzeni lat, mogą być w różnych etapach i wydatki na różnego rodzaju testy potrafią pochłonąć więcej niż budżet Rosji, ten zwiększony już. Ale $84 MLD na rynku potrafią KUPIĆ sporo gotowego sprzętu. Po prostu USA wydaje sporo na R&D, wypłaty dla wojskowych itd. I to mimo tego, że USA również oszczędza kasę na konserwacji pojazdów, czołgów, samolotów itd. Bo nie ma ich na stanie "w gotowości".

Zgadza się,  ale zobacz ile USA ma projektów super nowoczesnego uzbrojenia, taki B-21 Raider, ruskie onuce nigdy nie stworzą czegoś takiego, a co dopiero wprowadzenie tego do seryjnej produkcji, albo lotniskowce, USA ma ich 11 na dzień dzisiejszy, w tym cztery super nowoczesne, a ruskie jeden złom. A ile USA ma projektów o których nie wiemy, wykraczających poza nasze wyobrażenia. Pracują nad bronią laserową, polem siłowym, robotami bojowymi i pewnie wiele wiele innych.

Edytowane przez Stjepan666
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, gaca18 napisał:

Piekna zima na tej Ukrainie. Jak lato.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
40 minut temu, Mateusz2PL napisał:

Od 11 minuty gość mówi jak działają sankcje: 

https://www.youtube.com/watch?v=EC8GavEIJjo

Widzisz, każdy analityk widzi to inaczej

1/n Mam do was pytanie. Czy zauważyliście, że nawet najbardziej zatwardziałe onuce przestały mówić „sankcje nie działają?” Dziś znów postaram się zaktualizować wam trochę informacji na ten temat. Gospodarka wojenna. Mamy się bać? Zapraszam

https://twitter.com/MattLech23/status/1619352403375169537?cxt=HHwWgoDRlcybjPksAAAA

31/Rosja przepaliła od maja kilkadziesiąt miliardów dolarów swoich rezerw. Budżet się jej nie spina i nie będzie spinał coraz bardziej. Niestety… wciąż pozostaje jej 580mld$ rezerw/280mld$ w zależności jak liczyć te 300mld$ zablokowane. To wciąż bardzo dużo.

34/Rosja przeliczyła się na starcie i już jest w cholernie złej sytuacji. A co najgorsze dla nich wielkie kraje o sile sprawczej na świecie w sumie wykorzystują sytuację by drenować Rosję ze środków. (Jeśli Rosja traci dziesiątki mld$ to ktoś je zarabia)

35/Rosja odsłoniła swoje miękkie podbrzusze którym są surowce. Świat powiedział sprawdzam. Rosja przelicytowała i wpadła w pułapkę swojej własnej pychy. Co gorsza dla niej, wiemy już że da się obejść jej macki surowcowe. I teraz WAŻNE! -Czyli cały model państwowości Rosji upadł.

43/ ps. Zapomniałem dodać, że teraz chyba rozumiecie dlaczego narracja zmieniła się z "sankcje nie działają" na "nie chcemy tej wojny, trzeba to skończyć" ?

Edytowane przez addept

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

iKvSNyN.png

azaN36j.png

Fndqbi4XkAAl-rn?format=jpg&name=medium

Cytat

Sytuacja następująca
Początek 2022 - początek 2023

urhx0Jc.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Trepcia napisał:

Piekna zima na tej Ukrainie. Jak lato.

pisze ze data nieznana :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

xD a ten homar to Cypr bo nie wiem

Edytowane przez Everyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Everyman napisał:

Krab, nie homar. Nasz Polski, wspanialy, cudowny i siejacy spustoszenie Krab. 
W tej grafice nie widze Wegier po rosyjskiej stronie.

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, MaxaM napisał:

Coraz więcej solidnej OPL. Co ciekawe, IRIS-T podciągnęli pod front i ostatnimi dniami codziennie zbijają helikoptery i myśliwce :)  

Czyszczą niebo pod własne samoloty 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Everyman napisał:

Białoruś, która chętnie powstrzymałaby Rosję, ale się boi i wozi się razem z nią.

A nie, homar też jest. Komentarz Trepci mnie zmylił. Nie wiem, co to za kraj. Trochę bez sensu, bo kałamarnica to UE, a jej kraje są wyżej.

homar.jpg

Edytowane przez Áltair

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Áltair napisał:

Białoruś, która chętnie powstrzymałaby Rosję, ale się boi i wozi się razem z nią.

A nie, homar też jest. Komentarz Trepci mnie zmylił. Nie wiem, co to za kraj. Trochę bez sensu, bo kałamarnica to UE, a jej kraje są wyżej.

homar.jpg

Mnie to dziwi, że Czesi są więksi od PL 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to co podszczypuje Rosje to Anonymous. W powiekszeniu widac maske.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Trepcia napisał:

Dobra, to co podszczypuje Rosje to Anonymous. W powiekszeniu widac maske.

Rzeczywiście. Dobre :) Choć niewiele o nich coś słychać. Niby anonimowi, ale jednak medialni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi