Skocz do zawartości
Camis

Ukraina - Rosyjska inwazja 2022

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.05.2023 o 15:24, Ronson napisał:

Zasypią mnie tu zaraz zgniłymi pomidorami, ale uważam, że Białoruś jest stracona i raczej przez następną dekadę szans na wyrwanie się spod rosyjskich wpływów nie widzę. Nie chodzi o możliwości wojska, sprzętu itp. Chodzi o to co myślą Białorusini. Tutaj będzie potężny problem z tymi co uwierzyli Putinowskim mediom.

I tak i nie. Faktycznie większość Białorusinów jest prorosyjska, ale to  oznacza raczej, że chcą dobrych  relacji z Rosją. Tam nie ma wielkoruskiego nacjonalizmu i imperializmu, chcą trzymać się z dala od militarnych zadym. Pewnie na wpół świadomie czują, że dla Moskwy są takimi podrosjanami z prowincji jak Ukraińcy, tylko że znającymi swoje miejsce w szeregu.

Myślę, że mając sprawną dyplomacja można nawet tyle wykorzystywać by popychać Białoruś w dobrym kierunku. Wiadomo, że nie staną się w 5 lat ideałem demokracji, ale można choćby iść w neutralność.

A odnośnie doniesień z obwodu Biełgorodzkiego w Rosji znalazłem w internecie taki w wierszyk:

Czemu z trwogi w gacie srasz,
skoro Bachmut jest dziś nasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Camis napisał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię go słuchać, nie mam pojęcia o wojsku i wojnach, więc nie wiem gdzie gada bzdury, ale zauważyłem, że jest mocno stronniczy - w pesymizmie odnośnie scenariuszy dla Rosji i optymizmie w scenariuszach dla Ukrainy. 

Raczej cierpi na myślenie życzeniowe (i spoko, ja też, w wielu związanych z grami tematach) więc mając to na uwadze, zachowałbym ostrożność odnośnie jakichś sensacji połączonych z hurraoptymizmem z jego strony.

No ale oby miał tu rację. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, B@nita napisał:

Nie chciałbym, żeby ktoś taki dowodził w czasie wojny. Na koniach kazałby Moskwę zdobyć, bo tak sobie w głowie ubzdurał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konrad Muzyka i jego 1:1 albo 1:2 przewagi dla Rosjan w KDA :E I mówi to otwarcie pro-Z człowiek, z wiedzą wewnętrzną z pewnością. I jestem przekonany, że nawet zaniża wyniki. 

Kacapy ośmieszone. Jeszcze zdążyli podstawić sprzęt żeby pokazać jak bohatersko niszczą :E 

Powoli wychodzi, że na 90% to Patriot rozwalił wtedy 5 samolotów i 2 heli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

0849e03317f9a55bc36bd7c8c35d51b1dadb4166

930c62460116ce7e8de524b25881103b9be64fd6

Fejkur ;) 

Poza tematem Ukrainy, ale trochę wojskowo: 

"Spółka WB Electronics (część Grupy WB) podpisała umowę na dostarczenie zintegrowanego systemu zarządzania walką Topaz klasy BMS dla sił zbrojnych Bułgarii."

Edytowane przez TheMr.
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fw5s8l_XgAIo7vb?format=jpg&name=medium

Ben Wallace ( Minister obrony UK) był dzisiaj na Ukrainie z niezapowiedzianą wizytą ;) Jakie zabawki przybyły razem z nim? Pewnie więcej pocisków. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, TheMr. napisał:

Powoli wychodzi, że na 90% to Patriot rozwalił wtedy 5 samolotów i 2 heli. 

Albo SAMP/T, europejski odpowiednik Patriota tylko nowszy, lepszy i z tańszymi rakietami (którego my nie kupujemy bo nie jest amerykański).

6 godzin temu, B@nita napisał:

Odlatuje ?

Skrzypczak wie dużo więcej od nas, ale też ze względu na swoją pozycję i posłuch uczestniczy w wojnie informacyjnej - pewne rzeczy mówi tylko po to żeby namieszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kalderon napisał:

Albo SAMP/T, europejski odpowiednik Patriota tylko nowszy, lepszy i z tańszymi rakietami (którego my nie kupujemy bo nie jest amerykański).

Albo. Ale daty przekazania SAMP/T mogą się nie zgadzać (nie chce mi się grzebać). Albo lepiej żeby Rosjanie myśleli, że to Patriot ;) 

Ktoś tam mówił że Ukraina nie dostanie pomocy i po wojnie zostaną zgliszcza. No to oprócz potwierdzonej już pomocy Japonii, Holandii w odbudowę (grube miliardy). Mamy właśnie odbudowę infrastruktury i połączenie jej z zachodnią Europą. UE nie odpuści Ukrainy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Close Combat z pierwszej osoby. W 3:50 trochę się zagubili w "akcji" i nagrywający został ranny. Oby przeżył :( 

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kalderon napisał:

Skrzypczak wie dużo więcej od nas, ale też ze względu na swoją pozycję i posłuch uczestniczy w wojnie informacyjnej - pewne rzeczy mówi tylko po to żeby namieszać.

Nie no brawo. Z info, że za 3 dni Rosji skończy się amunicja to kogo chciał zmylić? :rotfl:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, JDX napisał:

Nie chciałbym, żeby ktoś taki dowodził w czasie wojny. Na koniach kazałby Moskwę zdobyć, bo tak sobie w głowie ubzdurał.

A co marzy ci się wojna pod własnymi drzwiami. Po za tym to co się wyprawia tu czy tam na świecie to zależy właśnie od takich gagatków co sobie coś w głowie ubzdurali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, sabaru napisał:

A co marzy ci się wojna pod własnymi drzwiami. Po za tym to co się wyprawia tu czy tam na świecie to zależy właśnie od takich gagatków co sobie coś w głowie ubzdurali.

Skoro nawet Ukraińcy nie chcą walczyć za swój kraj to ja nie widzę powodu iść na wojnę. 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, JDX napisał:

Skoro nawet Ukraińcy nie chcą walczyć za swój kraj to ja nie widzę powodu iść na wojnę. 

To kto walczy teraz na Ukrainie po stronie UA ?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Pitt_34 napisał:

To kto walczy teraz na Ukrainie po stronie UA ?

Koleś, nawet Zełeński otwarcie mówił o tych co wyjechali i nie zostali walczyć. Wiadomo, że jakaś część nigdy nie będzie chciała zostać, ale Ukraina wyludniła się w ostatnim roku na ogromną skalę.

Ja nie mam do nich pretensji, że nie chcą walczyć, ale też niech nie liczą, że ktoś za nich wszystko zrobi. Cała pomoc dla Ukrainy od wszystkich państw opiewa na 660 mld dolarów. To są ogromne kwoty, a wyników nie widać.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, JDX napisał:

Koleś, nawet Zełeński otwarcie mówił o tych co wyjechali i nie zostali walczyć. Wiadomo, że jakaś część nigdy nie będzie chciała zostać, ale Ukraina wyludniła się w ostatnim roku na ogromną skalę.

Ja nie mam do nich pretensji, że nie chcą walczyć, ale też niech nie liczą, że ktoś za nich wszystko zrobi. Cała pomoc dla Ukrainy od wszystkich państw opiewa na 660 mld dolarów. To są ogromne kwoty, a wyników nie widać.

O jakich Ty liczbach mówisz ??? 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
21 minut temu, JDX napisał:

To są ogromne kwoty, a wyników nie widać.

Walka z drugą armią świata, która już straciła ponad 10k sztuk sprzętu, dziennie wydającą niemal 1mld$ na działania wojenne, wniosek - wyników nie widać :szczerbaty: 

Coraz bardziej się odklejasz ;) 

Może taka potęga miałaby być pokonana w tydzień, miesiąc? ;) 

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, MaxaM napisał:

Walka z drugą armią świata, która już straciła ponad 10k sztuk sprzętu, dziennie Rosja wydaje na wojnę prawię 1mld$, wniosek - wyników nie widać :szczerbaty: 

Coraz bardziej się odklejasz ;) 

Może taka potęga miałaby być pokonana w tydzień, miesiąc? ;) 

I podobno też 200k luda. Bajki na resorach. Gdzie ta kontrofensywa? Bachmut nie ma znaczenia to na cholerę się tam bronili miesiącami? Przy okazji Zełeński powymieniał kadry jakiś czas temu, czyli różowo nie było.

Niech się pogodzą z tym, że Krymu nie odzyskają. Nikt nie będzie tej wojny wiecznie sponsorować.

• Haha 2
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, JDX napisał:

Bachmut nie ma znaczenia to na cholerę się tam bronili miesiącami?

Nie znam się ale się wypowiem ;) ...no więc gdyby odpuścili ten Bachmut to ruskie podeszły by do kolejnego najbliższego miasta  i zdobyli by teren za darmo, w którymś momencie Ukraina i tak musiała by stawić opór więc jeżeli mają do tego środki to walczą jak najbliżej swoich administracyjnych granic.

• Like 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sorry, ale bajki to sam opowiadasz niepodparte żadnymi danymi. 

Zobacz w dane finansowe Rosji ile kosztuje ich wojna. Same wydatki militarne wzrosły o 282% styczeń-luty r/r (wydane 26mld$ w 2 miesiące, do tego trzeba doliczyć bieżące straty sprzętu). A to tylko wycinek tortu. 

Zachód swoją pomocą z mocarstwa już zrobił kraj, którego nikt się nie boi militarnie. Będą gotować żabę aż sama nie odpuści. Nie ma opcji, że Zachód przerwie pomoc.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi