120W w CP2077 to jest dopuszczalne TGP dla mnie, tylko ja mam wersje jedno wentylatorową ITX, ma czasami wyższe temperatury od kart z wydajniejszym chłodzeniem, ale jak się chce mieć sleepera, to tak wtedy jest. W CP2077 dobija do 76*C czasami, w IDLE jest 42*C.
Taka zima może być i bym chciał aby taka aura była do końca lutego, ale nie, od środy dodatnie temperatury nawet w nocy i zaś będzie chlapa, a jej szczerze nienawidzę
Dopiero co kupiłem, więc nie będę polecał/nie polecał. Radeonów nie brałem pod uwagę z powodu wolnej tylko jednej wtyczki 8pin i zasilacza 650W Corsair.
Bez RT w wysokich ustawieniach zużycie jest w okolicach 5-6GB, więc mam nadzieję problem gdzieś na 4 lata z głowy. Temperatury zdają się pokrywać z tym co pokazują dostępne testy. Cewki niestraszne, bo gram na słuchawkach, a wentylatory karty są całkiem zagłuszone przez chłodzenie proca. Więc z kulturą pracy jest dobrze.
Cześć, modyfikuję zestaw o nową platformę bazową (cpu mobo ram), procesor już wybrałem i zakupiłem, pierwszy raz w życiu spróbuję flagowego produktu a nie średniaka i tym razem pierwszy raz od lat AMD, więc szukam teraz rozsądnie wycenionego mobo i ram do 7950X3D. Nie mam jakiś szczególnych wymagań co do płyty, chcę podpiąć 2 dyski ssd m.2, kartę dźwiękową mam zewnętrzną, fajnie jakby miała wbudowane wifi i bluetooth. Procek i RAM planuję optymalizować pod jak najlepszą wydajność (procek UV), więc chciałbym żeby płyta oferowała możliwie najwięcej przydatnych ustawień. Korzystam jedynie z 3 złączy FAN (sterowane w windowsie Fan Control) i jednego do pompy (custom LC na 3 chłodnicach 360).
Jeśli chodzi o MOBO to myślałem nad:
Płyta główna PC Asus TUF GAMING B650M-E - Opinie i ceny na Ceneo.pl
albo
ASRock B650M PRO RS WIFI - Płyta główna - Morele.net
albo
MSI PRO B650M-A WIFI - Płyta główna - Morele.net
RAM: czy rzeczywiście nie ma co kupować nic droższego niż Lexar Ares?
Lexar Ares RGB, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 (LD5EU016G-R6400GDLA) - Pamięć - Morele.net
myślałem też nad:
G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 (F5-6400J3239G16GX2-TZ5RK) - Pamięć - Morele.net
ale głównie dlatego, że wizualnie mi się bardziej podobają Da radę je ustawić tak samo dobrze jak aresy?
Do tego jeśli ktoś zna jakiś dobry blok wodny pod podstawkę AM5 to proszę o polecenie. Aktualnie posiadam jakiś no name z aliexpress pasujący do intela, nie jestem pewien czy do AMD też spasuje.