Skocz do zawartości
Camis

Ukraina - Rosyjska inwazja 2022

Rekomendowane odpowiedzi

50 minut temu, @lek napisał:

A widzę u niektórych strach przed ruskimi nadal jest głęboki, a tu nie ma się kogo bać, bo to druga armia na Ukrainie 😂

Wiesz, na świecie są dzbany z niebyt wysokim IQ, które nie biorą pod uwagi wybuchu III WŚ(bo siedzą sobie w domku i piszą na forum, a mają zerową wiedzę nt. Rosji i tego co się w tym kraju dzieje) w jakimś scenariuszu. Takie USA ma jednak dość poważnych specjalistów(generałów i innych ekspertów, którzy od wielu lat tym zagadnieniem się zajmują), którzy są dość ostrożni. Kilka razy była już publiczna połajanka Ukrainy ze strony np. Departamentu Stanu. Dziwne, że w USA jest tak "głęboki strach"... Wystarczy gdyby się zwrócili do speców forumowych, którzy by im to rozjaśnili. W tym też to jak prowadzić wojnę ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, @lek napisał:

bo to druga armia na Ukrainie 😂

Trzecia, zapomniałeś o rolnikach.

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, sabaru napisał:

I to wszystko przez jedną osobę albo grupkę osób. Za nic w świecie nie mogę pojąc jak jedna osoba może doprowadzić do czegoś takiego. Dla mnie to jest nie pojęte.

https://geekweek.interia.pl/technologia/news-liczenie-nabojow-plywanie-z-karabinem-i-wiersze-o-wojnie-ros,nId,6822783

Niczego innego się nie można było spodziewać, to pato-naród jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Pitt_34 napisał:

Niczego innego się nie można było spodziewać, to pato-naród jest. 

Może nie sprecyzowałem. Ale bardziej chodzi mi o ogólną całość. Wojny nam towarzyszą odkąd chyba człowiek nauczył się rzucać w drugiego człowieka kamieniem i odkrył że można nim zrobić krzywdę. Są przecież inne kraje, które też walczą ze sobą. Była druga wojna światowa, pierwsza itd. We wszystkich przypadkach przyczyną jest człowiek, tylko i wyłącznie człowiek, który sobie coś wymyślił. Nic innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, sabaru napisał:

Może nie sprecyzowałem. Ale bardziej chodzi mi o ogólną całość. Wojny nam towarzyszą odkąd chyba człowiek nauczył się rzucać w drugiego człowieka kamieniem i odkrył że można nim zrobić krzywdę. Są przecież inne kraje, które też walczą ze sobą. Była druga wojna światowa, pierwsza itd. We wszystkich przypadkach przyczyną jest człowiek, tylko i wyłącznie człowiek, który sobie coś wymyślił. Nic innego.

Ale ja Ciebie rozumiem, akurat w tym przypadku tego człowieka popiera ponad 85 % społeczeństwa. Czyli tak jak pisałem to pato-naród plus ten człowiek jest winny w tym przypadku tego co się dzieje na Ukrainie. 

https://wiadomosci.wp.pl/tracka-kontrole-nad-bielgorodem-do-tego-posuwa-sie-moskwa-relacja-na-zywo-6905823710870400a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Edytowane przez Paw79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj sporo filmików i zdjęć ze zniszczonym głównie ukraińskim (zachodnim) sprzętem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, bergercs napisał:

Trzecia, zapomniałeś o rolnikach.

4 bo jest jeszcze legion miedzynarodowy 

14 minut temu, Keken napisał:

Wczoraj sporo filmików i zdjęć ze zniszczonym głównie ukraińskim (zachodnim) sprzętem.

gdzie te zdjecia daj link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, wii napisał:

Już 3?

To na pewno nie Leopardy , to albo AMX10 RC albo M109

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Podobno" z tymi F-16 tak różowo nie jest.
Zobaczcie sami co ten typ gada i oceńcie.
Miałem sporo różnych kanałów zasubskrybowanych o różnej tematyce, a teraz co i rusz z jakiegoś twórcy wychodzi onucowskie szurstwo.

Ten gość zna się na samolotach i przyjemnie się go słuchało, ale do czasu kiedy wyłonił się ze swoimi ruskimi sympatiami... (może nick zobowiązuje...)
Oczywiście on i jego komentatorzy twierdzą, że jest "bezstronny" i "obiektywny".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, wingedhusar napisał:

To na pewno nie Leopardy , to albo AMX10 RC albo M109

Wysadzenie tamy przez ruskich i te straty opisywane w linku są na to różne filmiki i zdjęcia pokazują, że Ukraińcy chyba zaczęli albo chcieli zacząć ofensywę. Ich straty będą duże bo atakują.
Wysadzenie tamy na pewno odcięło jeden kierunek ofensywy.

Nova Kakhovka now:

photo_5474232073167422818_y-jpg.5270738

photo_5474232073167422819_y-jpg.5270739

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@forfun Co do Polaków walczących przeciwko Rosji, także na terenie Rosji, to sami Rosjanie zaczęli blisko dekadę temu korzystać z zielonych ludzików.

No i też można formalnie zaprzeczyć że w ogóle walczyli, ot byli na wyjeździe turystycznym czy coś ;)

A realnie robią dobra robotę i tępią ruskich.

Rosja nie może sobie poradzić na Ukrainie. Także nie ma szans by obecnie odważyli się na wojnę z NATO.

Państwa zachodnie o tym już doskonale wiedzą, stąd raz za razem plujemy im w pysk.

Równocześnie użycie "zielonych ludzików" jest wygodne dyplomatycznie. Nie są to Ukraińcy, tylko zagraniczni ochotnicy, głównie sami Rosjanie. Teraz także Polacy. Ale nie podlegają przecież polskiemu wojsku ani rządowi, tzn oficjalnie nie ;) Ukraina zaś twierdzi że im w sumie też nie, bo działają samowolnie ;)

Ot to cały urok "zielonych ludzików" - Rosja zbiera to co sama zasiała zaczynając tak walczyć.

P.S. A to dopiero początek takich akcji :D Takie pierwsza testowa tura.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Keken napisał:

Również widziałem ich sporo i zarazem w dużej części w komentarzach ludzie obalali wiarygodność wrzucając dowody, że fotki pochodzą z przed wielu miesięcy czy nawet z przed roku. 

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są filmiki z innych miast. Chersoń podtopiony. No katastrofa. Dobre jest porównanie z bombą atomową i skalą zniszczeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niszcząc zaporę utrudnili Ukraińcom działania ofensywne na tamtym kierunku. Widać Rosjanie uważali że Ukraina będzie chciała teraz odbić miejscowości na drugim brzegu.

Pytanie na jak długo to Rosjanom pomoże i czy nie będzie ofensyw na innych odcinkach frontu.

Trzeba pamiętać że Rosja od jesieni 2022 prowadzi dużą mobilizację i znaczną częścią tych mobilków obsadziła okopy i inne fortyfikacje na terenie okupowanym. Więc odbijanie go będzie trudne i raczej długotrwałe.

Przy czym wiadomo to od jesieni 2022 właśnie. Zachodnie wywiady już wtedy wiedziały, że wojna będzie wieloletnim konfliktem militarno-gospodarczym.

Nie można wykluczyć że Putin i otoczenie, ze strachu przed pełna porażką, są gotowi na wieloletni konflikt na wyniszczenie.

P.S. Zobaczymy kiedy wlecą do akcji f16 czy inne zachodnie myśliwe. Dysponujące choćby kierowanymi bombami szybującymi.

A skoro myśliwce to myślę że i duże drony wojskowe też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kiego grzyba było się chwalić na lewo i prawo tą ofensywą na internach.

• Haha 1
  • Confused 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Badalaman napisał:

Niszcząc zaporę utrudnili Ukraińcom działania ofensywne na tamtym kierunku. Widać Rosjanie uważali że Ukraina będzie chciała teraz odbić miejscowości na drugim brzegu.

Pytanie na jak długo to Rosjanom pomoże i czy nie będzie ofensyw na innych odcinkach frontu.

Zyskali 2 miesiące, przy słabej pogodzie max 3. Czas gra na stronę Ukrainy bo sprzęt cały czas dochodzi. A za 3 miesiące będą pierwsze plotki o Abramsach które mają wejść między wrześniem a listopadem. 

Kto zyskał? Bardziej Ukraińcy. Strona okupowana jest zdecydowanie niżej, a przy okazji Rosjanie rozwalili sobie umocniony brzeg i silnie zaminowane pole. Decyzja była pochopna bo dostawali ostry wpiernicz z artylerii i SOF na łódkach robił sobie co chciał powoli, UA odzyskali większość wysp na Dnieprze. 
Po prostu teraz na 2-3 miesiące mogą odciągnąć siły z tego miejsca na Zaporoze, pokazuje to ze maja bardzo krótka kołdrę. 
Ale po 3 miesiącach to Ukraińcy po prostu przekroczą sobie Dniepr. Ofensywa może trwać właśnie 2-3 miesiące. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo optymistyczny scenariusz, oby się spełnił.

Z tym odciąganiem sił to byłbym ostrożny. Od jesieni zmobilizowali kilkaset tysięcy żołnierzy. także okopy maja kim obsadzać. Pytanie o morale tych sił i nasycenie sensownym uzbrojeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślę że więcej plusów po stronie Ukrainy. Pytanie czy te możliwości do przepływania tego sprzętu się zmieniły. Prawda pewnie wyjdzie po wojnie. 

Pytanie czy faktycznie i te okopy im zalało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Badalaman napisał:

To bardzo optymistyczny scenariusz, oby się spełnił.

Z tym odciąganiem sił to byłbym ostrożny. Od jesieni zmobilizowali kilkaset tysięcy żołnierzy. także okopy maja kim obsadzać. Pytanie o morale tych sił i nasycenie sensownym uzbrojeniem.

Mobiki z jesieni dawno zgruzowani. Problem w tym ze nie mają kim obsadzać. Wyjaśniał to w różnych wątkach na TT kilka osób. Dodatkowo części z czołgów, artyleria i lufy poszły pod Bachmut. Na Zaporozu stoją stare T62 i większość słabszej części armii. 
Dlatego Ukraińcy bawią się w przeciąganie sił na północ i męczą Bachmut. 

4 minuty temu, wii napisał:

Też myślę że więcej plusów po stronie Ukrainy. Pytanie czy te możliwości do przepływania tego sprzętu się zmieniły. Prawda pewnie wyjdzie po wojnie. 

Pytanie czy faktycznie i te okopy im zalało...

Bardziej chodzi o miny. 

A walki na południu można prowadzić dłużej ze względu na pogodę. Także Rosjanie nie popisali się czasem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruskie i tak cały czas chodzą zalane :chlup:, to co dla nich za różnica :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi