Skocz do zawartości
Camis

Ukraina - Rosyjska inwazja 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli najlepiej jakby nami rządziła UE lub Niemcy? 😃

Pewnie Warszawa też jest rdzennym terytorium rosyjskim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od PiS-u to nawet wizja koszar bundeswehry w Polsce , wydaje się lepsza. 

• Confused 4
  • Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potężne straty sprzętu Ukraińców pod Werbowe. Od 15 minuty jest o tym.

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. i ogólnie wnioski, że ruskim niestety sprzętu nie zabraknie. Ani artylerii, ani czołgów, ani bwp, chociaż oczywiście nie będzie to jakość prima sort. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle oglądam i jestem w szoku. 
Tutaj same słit-pierdy TheMRa (prawie same sukcesy, "zaraz będzie coś wielkiego" i tak dalej) i gadanie o tyłku Maryni, a ja nie wiedziałem o tym, że

- Ukraińcy tracą ogromne ilości sprzętu i jest to fail na miarę początku kontrofensywy

- ruscy trafiają częściej, w tym nie jeden, a w TRZY pociągi z bronią, ale nie tylko
- Ukraińska p-lot została może nie całkiem wyłączona, to jednak w znacznej części unieszkodliwiona

Na kanale Raport z Ukrainy też ostatnio mówione jest o pojedynczych trafieniach w np. transporter opancerzony, nawiązywanie do wydarzeń w przyszłości i snucie optymistycznych planów, co będzie jak się uda. 
Tyle było zapowiadania, że to na Krymie to tylko przygotowania, i TERAZ TO SIĘ DOPIERO ZACZNIE! i.. jak zwykle... cisza na tygodnie.

Chyba już można powiedzieć, że to koniec złudzeń i w tym roku ta kontrofensywa się kompletnie nie udała i osobiście wkurzony jestem na to, że do niej doszło. Było się fortyfikować, okopywać, robić potężne linjie obrony i tak dalej, minować na potęgę, żeby ruscy dalej nie weszli. A tak to się wykrwawili, a jak ruscy zaczną znowu atakować to będzie brakować sprzętu, ludzi i umocnień obronnych. :/

Edytowane przez Ronson
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do czołgów, to jeden z największych magazynów posiadał ich 700 w 2021 roku. Obecnie na stanie mają około 270 jeśli osintowcy dobrze liczą.

7 minut temu, Ronson napisał:

a jak ruscy zaczną znowu atakować to będzie brakować sprzętu, ludzi i umocnień obronnych. :/

Trochę spokojnie. Obecnie po obu stronach są podobne siły na froncie. Ruscy nie mają sił na duże ataki.

7 minut temu, Ronson napisał:

-Ukraińcy tracą ogromne ilości sprzętu i jest to fail na miarę początku kontrofensywy

Niestety to widać po statystykach oryxa :/ 

Wciąż, straty są zaskakująco małe jak na stronę atakującą. Są nawet minimalnie mniejsze od rosyjskich. Trwa typowa wojna materiałowa.

Edytowane przez MaxaM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.10.2023 o 09:18, Melodyman napisał:

tak, wszystko nasza wina, powinnismy jeszcze przeprosic ze naszych firm nie zaprosili ;) 

Ambasador Ukrainy potwierdził dzisiaj że Polska jako jeden z pierwszych krajów dostała zaproszenie na spotkanie z Zelenskym w celu omawienia współpracy w rozwoju zbrojeniówki Wszystkie duże kraje skorzystały z zaproszenia bo to jest szansa na biznes a nasz rząd to olał a medialnie poszła fama że nas nie zaproszono.

Odpowiadając na Twój post - tak, to jest Nasza wina a raczej partii, która obecnie rządzi. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wii 

1. Ale ten Elon to jest śmieć

2. Słowacja na szczęście wszystko co mogła to już przekazała i ten proruski śmieć teraz więcej gada niż zrobi. M55S, Dany, Zuzanny, Migi są na Ukrainie, więc oni już nie mają za bardzo co przekazać.  

• Like 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po cichu, bez rozgłosu most krymski zwątpił w swoje istnienie i i wziął się zapadł... (po lewej 4 sierpnia, po prawej 30 września)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie jest związane to z wymianą drogi? Coś tam czytałem, że nie ma co na to patrzeć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.10.2023 o 11:35, barteke napisał:

Śmieszne czy nieśmieszne, przez ostatnie 10 lat na typowych polskich blokowiskach był spokój, bo nasza patologia pojechała do UK i wszyscy szarzy obywatele się z tego cieszyli. Teraz mamy napływ takiej patologii z UA o czym gremium z tego forum może nie wiedzieć, bo większość to "informatycy 10/20/30k" (czy jak to się tam pisze) na strzeżonych osiedlach. Oczywiście nie wszyscy z UA to lenie, nie wszyscy piją piwo pod klatką i drą się nawaleni w nocy czy pijani rozbijają samochodami witryny sklepów. Niestety ten "zły" odsetek skutecznie psuje mi i wielu innym Polakom odbiór poszkodowanych Ukraińców. Mając ich na stanowiskach obok w pracy to też widać ich rzekomą pracowitość. Dlatego mnie osobiście nie dziwią narastające w społeczeństwie nastroje antyukraińskie, bo wszyscy przede wszystkim chcą spokoju w swoim m3, a dopiero potem będą patrzeć co się dzieje na podwórku sąsiada.

Z mojego doświadczenia po tym jak bytuję w publicznych przybytkach typu kino, basen, siłka, galerie handlowe : kobietki siedzą cicho, starsi samcy siedzą cicho. Młode byczki za to nieźle lubią hałasować, wierzgają dosyć mocno. W sumie widzę tak 1:1 z Polakami.

W dniu 1.10.2023 o 14:11, kalderon napisał:

Firmy idą pod rękę z rządem. Nasz rząd nie zdecydował się na wzięcie udziału w tych spotkaniach. Nie jest rolą Ukraińców żeby ciągnąć kogoś za uszy jeśli ten ktoś nie chce przyjechać.

Ale jakiej wdzięczności? Przecież nie będą nas błagać na kolanach. Wdzięczność to otwarcie drzwi - do rozmów, do inwestycji, do przyszłej odbudowy. USA, Francja, Niemcy czy nawet Czesi(!) z tego skorzystali, będą wspólne przedsięwzięcia na Ukrainie. A my się dusimy w pierdach kaczaka na Nowogrodzkiej.

No dobra, ja tam tak za bardzo to nie wierzę że oni nas zaprosili itd. Nie widzę powodu by im wierzyć. Co nie zmienia postaci rzeczy, że nasi powinni tam być!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie wiadomości o zmianach w prawie które Ukraina musi zrobić, dostali całą listę. Teraz to 

Idzie w dobrą stronę, tylko pytanie jak długo to im zajmie, i jaki oligarcha dostanie cynk wcześniej a resztę się pogrzebie ;) U nas mamy trzech, ciekawe czy tyle zostanie na Ukrainie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukraina nie będzie w stanie wypełnić tych warunków USA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, adashi napisał:

Ukraina nie będzie w stanie wypełnić tych warunków USA.

Dlaczego?

Nie kwestionuję, po prostu nie mam wiedzy i stąd pytanie.

Edytowane przez nemar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Everyman napisał:

No dobra, ja tam tak za bardzo to nie wierzę że oni nas zaprosili itd. Nie widzę powodu by im wierzyć. Co nie zmienia postaci rzeczy, że nasi powinni tam być!

A ja nie widzę powodu żeby wierzyć naszym matołom którzy w kampanii biją w antyukraińskie tony i już nie raz sami prowokowali sytuację żeby udawać ofiary.

• Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam wszystko jest przerośnięte korupcją od lat i na wszystkich szczeblach, nawet takich jak miejsce dla dzieciaka w przedszkolu. Otoczenie Zełeńskiego, te wszystkie Yermaki i reszta cudownej ekipy także. Być może łącznie z samym Zełeńskim. On nie ma za bardzo opcji ich wszystkich powywalać, bo skończy w dole w ziemi. Do tego rożne osoby reprezentują interesy różnych oligarchów, czasami sprzeczne.

To szambo może i dało by się wyczyścić w warunkach prosperity. Ale nie w warunkach wojennych. Nie ma wg mnie w ogóle nawet takiej opcji.

• Thanks 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, TheMr. napisał:

Ostatnie wiadomości o zmianach w prawie które Ukraina musi zrobić, dostali całą listę. Teraz to 

Idzie w dobrą stronę, tylko pytanie jak długo to im zajmie, i jaki oligarcha dostanie cynk wcześniej a resztę się pogrzebie ;) U nas mamy trzech, ciekawe czy tyle zostanie na Ukrainie. 

Stawiam, że dekadę minimum. Na bazie moich doświadczeń z firmami z zachodu UA (Lwów + Ivano-Frankivsk).

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, adashi napisał:

To szambo może i dało by się wyczyścić w warunkach prosperity. Ale nie w warunkach wojennych. Nie ma wg mnie w ogóle nawet takiej opcji.

A ja twierdzę odwrotnie - jeśli kiedyś ma dość do ostrego cięcia to właśnie w czasie wojny, w czasie prosperity dużo łatwiej ukryć wałki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się wydaje, że w trakcie wojny są większe opcje na czystki. 

Zaczynając od zablokowania wyborów, aby mieć czas na zmiany zanim oligarchowie wtrącą się w proces wyborczy.

Nie zapominajmy też jak duże czystki dokonały się do tej pory, chociażby z sądem najwyższym jak dobrze pamiętam.

Jeśli postarają się, to przepchają prawo możliwości konfiskaty majątku oligarchów na zasadzie 'wiecie, jak USA zakręci korek z kasą, to od was zabierzmy wszystko'.

Naprawa państwa cel bardzo trudny, ale myślę, że są w stanie to osiągnąć. Już skręcili w stronę Zachodu. Teraz muszą sukcesywnie dążyć do zmian, a jak wiemy, one już się dzieją. Oby nie zaprzestali. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to albo się zacznie równoległa wojna domowa - sprawiedliwość vs korupcja i pójdą jakieś kulki w łeb i układy albo przegra całe państwo i wojskowo i ekonomicznie jak oligarchia utrzyma stołki i władzę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@adashi 

Znasz takie powiedzenie "zapomniał wół jak cielęciem był"? 

20-25lat temu w Polsce była taka sama korupcja jak dzisiaj jest na Ukrainie. Za pieniądze można było wszystko kupić, dokumenty, prawo jazdy, paszporty, policję, operację w szpitalu bez kolejki, sądy i sprawy, przetargi na inwestycje, dosłownie wszystko można było za pieniądze!.

Poradziliśmy sobię z tym ? Tak więc czemu Ukraińcy nie mieli by sobie z tym poradzić? 

Olbrzymią rolę w naszej przemianie odegrało zbliżenie do zachodu i stosowanie wytycznych , które nam narzucono, podobnych do tych jakie dzisiaj USA narzuca Ukrainie.Jeśli Ukraina pójdzie ta samą drogą to tak samo jak i My da sobię radę z tym problemem choć to jest długa droga.

27 minut temu, Kaczkofan napisał:

Stawiam, że dekadę minimum. 

Czyli tyle ile nam się z tym zeszło ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czystki w trakcie wojny czy przed wojną to już były praktykowane i chyba efekty znamy ;) 

Przecież zaczną się bunty, destabilizacja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, galakty napisał:

Przecież zaczną się bunty, destabilizacja. 

Zawsze mogą nieco zaczerpnąć metod z Rosji. Kto nie z nami, ten na froncie ;)

Polska dała radę, oni też dadzą radę ;) 

Ja bym się tak nie obawiał oligarchów. Zalegalizują biznesy i dalej będą trzepać kasę będąc w UE. Będzie im znacznie ciężej, ale poradzą.

Edytowane przez MaxaM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, DjXbeat napisał:

20-25lat temu w Polsce była taka sama korupcja jak dzisiaj jest na Ukrainie. Za pieniądze można było wszystko kupić, dokumenty, prawo jazdy, paszporty, policję, operację w szpitalu bez kolejki, sądy i sprawy, przetargi na inwestycje, dosłownie wszystko można było za pieniądze!.;)

To chyba nic się nie zmieniło bo dalej to można kupić, tylko skalę wywaliło do góry :E 

3 godziny temu, adashi napisał:

Tam wszystko jest przerośnięte korupcją od lat i na wszystkich szczeblach, nawet takich jak miejsce dla dzieciaka w przedszkolu.

Czyli tak jak w Polsce nadal? Kurdę, serio ta korupcja to silna jest :E USA, jak i większość poważnych ludzi ma na myśli korupcję na poziomie administracyjnym, wojskowym, czy rządowym. Ekipa Zeleńskiego ma moc by zrobić porządek, zwłaszcza, że ich formą najwyższą obecnie jest obrona państwa jakimkolwiek kosztem, a ilość filmików antykorupcyjnych jest już przytłaczająca z UA. Powoli tam wszystko się zmienia, tak jak z grubsza 80% Ukraińców nie chce już mówić po RUS czy mieć cokolwiek wspólnego z Rosją. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi